Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.03.2010 06:33 - Кризисна приватизация ще спасява бюджета
Автор: wallstreet Категория: Новини   
Прочетен: 2941 Коментари: 3 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
На осмия месец от управлението си, притиснати от липсата на достатъчно данъчни приходи, ГЕРБ започват да реализират обещанието си държавата да се освободи от своите миноритарни дялове в различни компании. Целта е поне частично да се компенсират липсващите бюджетни приходи и да се избегне опасността от свръхдефицит (над 3% от БВП), което би лишило България от шанса за по-бързо влизане в чакалнята за еврозоната.

До края на седмицата ще се сформира държавна консолидационна компания, в чийто капитал ще се апортират миноритарни дялове от 55 фирми, съобщиха в понеделник финансовият министър Симеон Дянков и неговият заместник Владислав Горанов. Сред тях са 33-процентните участия в електроразпределителните дружества, миноритарните държавни дялове в "Арсенал", "Кемпински хотел Зографски", свободните зони и др..

Консолидационната компания ще продава дяловете през Българската фондова борса, защото тази процедура е най-прозрачна и сравнително бърза, обясни Дянков. Колегата му, министърът на икономиката Трайчо Трайков, потвърди създаването на компанията, но според неговите обяснения дяловете щели да се продават от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, като той не изключи и други методи освен борсовата приватизация.

Целта миноритарните дялове да се апортират в компания майка е разликата между номинала и продажната цена да се отчете като печалба и да се внесе като авансов дивидент още в тазгодишния бюджет. Така се заобикаля законът за Сребърния фонд, според който паричните постъпления от приватизация трябва да отиват единствено за бъдеща подкрепа на пенсионната система.

Схемата беше лансирана на фона на продължаващото свиване на чуждестранните инвестиции и на вътрешното потребление, за което свидетелстват последните данни на БНБ за платежния баланс. Кабинетът стигна до приватизацията, след като опита да вдигне здравните вноски и се отказа, и в крайна сметка реши да отнеме осигурителните привилегии на държавните служители.

Когато през 2008 г. предишният парламент прие закона за Сребърния фонд, идеята бе в продължение на 10 години в него само да се натрупват средства и едва след това, най-рано през 2019 г., постигнатата доходност да се използва за подкрепа на първия стълб от пенсионната система.

Промяната вчера бе подкрепена пред "Дневник" от представители на работодатели и синдикати, които преди две години бяха горещи привърженици за създаването на фонда. Сега, в условията на криза, според тях по-важното е държавата да се разплати с бизнеса и така да намалее опасността от още по-силно увеличаване на безработицата.

Според предварителните прогнози от продажбата на миноритарните дялове през борсата се очакват към 500 млн. лв. постъпления в рамките на тази година. Междувременно два източника от икономическия екип на ГЕРБ - от законодателната и от изпълнителната власт, съобщиха пред "Дневник", че дефицитът за февруари е 940 млн. лв. и заедно с януарския дупката в бюджета е набъбнала до 1.44 млрд. лв. От Министерството на финансите отказаха да потвърдят официално информацията с обяснението, че все още се правят изчисления.

Най-вероятно компанията, в която ще се съберат миноритарните дялове, ще е с едностепенна система на управление, като в съвета на директорите ще участват представители на Министерството на финансите, Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.

Според обяснения на управляващите дружествата, чиито миноритарни дялове ще се продават, няма да стават публични, а именно това би подкрепило най-вече фондовата борса. Акциите ще се търгуват на централизирани публични търгове, при което собствеността им ще се смени, но те няма да останат на капиталовия пазар. Това изключва достъпа до тях и на пенсионни и взаимни фондове.

"Министерството на икономиката разполага с над 100 фирми, които можем да използваме. Миноритарните пакети ще се продават от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК), част от тях ще бъдат предложени на борсата, а друга - ще бъдат продадени по други методи", обясни министър Трайчо Трайков.

"Предстои в най-близко време да се преразгледа забранителният списък за приватизация, но все още не мога да кажа кои дружества ще бъдат извадени оттам", допълни Трайков. "Списъкът е на много начален етап и все още не е готов окончателният му вариант", казаха от икономическото министерство. Акциите няма да могат да се плащат с компенсаторни инструменти.

Засега извън тази схема за приватизация остават най-апетитните компании за продажба като фабриките на "Булгартабак холдинг" (за които тече друга приватизационна процедура), дъщерните фирми на Българския енергиен холдинг, държавния дял в ТЕЦ "Марица-изток 3",  Топлофикация - София" и др. По изчисления на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България правителството може да получи почти 3 млрд. евро от приватизацията на мажоритарните и миноритарните си дялове в 18 атрактивни компании.

Все още не е ясно името на бъдещата компания, в която ще се влеят миноритарните държавни дялове. Избрали сме напълно кухо дружество без никакви активи, но засега не искам да казвам името му, защото то може да бъде променено, каза министър Трайков.

Обсъждат се имената на три-четири фирми, като според източници на "Дневник" най-вероятно това ще е "Национален технологичен център по климатичните промени", като името, предметът на дейност и управлението ще се променят.

Преди седмица представителите на бизнеса в страната призоваха държавата да стимулира капиталовия пазар, като пусне на борсата акции от енергийните си дружества. "Това може да спаси и борсата, и бюджета", написаха в писмо до премиера и други членове на кабинета от бизнес асоциациите, които са свързани с фондовия пазар.

Става въпрос за миноритарни дялове от "Булгартрансгаз", АЕЦ "Козлодуй", НЕК, "Булгаргаз", "Електроенергиен системен оператор", ТЕЦ "Марица-изток 2", електроразпределителни дружества.

Мнения на инвестиционната общност

Любомир Бояджиев, председател на асоциацията на инвестиционните посредници (БАЛИП)
Законът за Сребърния фонд трябва да претърпи промяна и така или иначе приходите от приватизацията ще влязат в бюджета. Все още не знам мотивите за консолидационната компания. Може би дяловете, които ще бъдат предложени, са малки и чрез тази компания те ще бъдат обединени. Колкото повече фирми се пуснат на борсата, толкова повече инструменти за търговия ще има, а и повече приходи за бюджета. Всичко зависи от това какво ще се пусне и какви дялове. Не е все едно дали от енергийна компания например ще се предложат 10 или 30%. При всички положения дори на борсата да бъдат пуснати само 20% от държавните компании от енергийния холдинг и дяловете от електроразпределителните предприятия, постъпленията за бюджета ще надхвърлят 1 млрд. евро.   

Камен Колчев, председател на съвета на директорите на "Елана финансов холдинг"
Винаги съм бил привърженик на продажбата на остатъчните държавни дялове през борсата, която е най-прозрачният и бързият метод за раздържавяване. Дали това ще бъде през консолидационна компания или директно за мен лично няма чак такова значение, защото ще бъдат продавани едни и същи дялове. При първия вариант наистина приходите от приватизацията ще останат в държавната компания, която след това ще раздаде дивидент на държавата. Това обаче няма да реши фискалните проблеми, защото този дивидент ще бъде платен догодина. Все пак това е по-доброто решение, защото парите в Сребърния фонд само отлежават. По време на криза и липса на пари е важно да бъдат осигурени средства, а не да се заделят във фондове, в които да бъдат замразени. В КРИБ изготвихме оценка, според която държавата може да вземе 3 млрд. евро от приватизация, но тази оценка включва всички предприятия, в които тя държи контрола, и най-вече енергийните предприятия. Има много държавни активи, които не носят пари за държавата и служат само за заплати на чиновници. Всеки оборот на борсата е добре дошъл за посредниците, защото те разчитат на комисиони за дейността си. 

Никола Абаджиев, председател на асоциацията на пенсионните фондове (БАДДПО)
Това е положителна стъпка във вярната посока. Фондовата борса ще подобри своята ликвидност по този начин. Ние сме заинтересувани на борсата да има качествени компании и повече избор. Интерес биха привлекли тези дружества, които са в добро състояние и имат добри перспективи за развитие.

Даниела Петкова, изпълнителен директор на ПОК "Доверие"
Ако въпросните компании, от които ще бъдат продавани миноритарни дялове, не станат публични, пенсионните фондове нямат никакъв шанс да се включат като купувачи. Кодексът за социално осигуряване не ни разрешава да придобиваме акции на компании, които не се търгуват на регулиран пазар. Основен въпрос е как ще бъде структуриран процесът на листването им на борсата. Ако те станат публични, ние приветстваме силно тази идея, защото от много време споделяме, че няма достатъчно качествени компании на фондовата борса в София за пенсионните фондове. Надявам се и информацията за тези компании да е достатъчна, за да могат да се впишат в нашите модели за оценка и да стигнем до решение за инвестиции. При всички положения продажбата на държавните активи през борсата е добър вариант, било то и ако те са на принципа на централизираните публични търгове. 

Красимир Катев, управляващ партньор в "Аврора капитал"
Идеята на правителството за приватизация на минторитарните дялове през фондовата борса е много добра и е навременна. Чрез борсовата приватизация могат да бъдат набрани сериозни средства. От друга страна, дяволът е в детайлите и не знам доколко е удачно да се прехвърлят дяловете в една компания. Хубаво е да разберем ясно какви точно са намеренията на кабинета. Много е важно правителството да пробва да листва някои от тези компании, най-малкото електроразпределителните компании, а и другите атрактивни дружества. Това ще даде повече енергия на капиталовия пазар, ще привлече и пенсионните фондове. Излизането на ЕРП-тата на БФБ ще е добър ход, защото ще има повече прозрачност и отчетност. Това ще е и начин да се стимулират мажоритарните акционери в тези компании да изкупят остатъчните акции. Заплахата от присъствието на много малки акционери би ги накарало да изкупят значителна част от книжата. 


Мнения на социалните партньори

Евгений Иванов, изпълнителен директор на КРИБ
Правило №1 за успех в бизнеса е да се приоритизират разходите. Това трябва да направи и държавата. Първият й приоритет в момента трябва да е да се разплати със своите кредитори - частните фирми и домакинствата. От тази гледна точка временно парите от приватизация може да не постъпват в Сребърния фонд, който в момента не генерира доходност.

Димитър Бранков, зам.-председател на БСК
Предполагам, че идеята е приходите от приватизацията да бъдат разходвани за текущи нужди. Това ще даде по-голяма свобода на правителството. Трудно ми е да кажа дали е добро решението, тъй като не съм запознат с точната му формулировка.

Васил Велев, председател на Асоциация на индустриалния капитал в БългарияПредполагам, че идеята на Министерството на финансите е да оптимизира процеса на приватизация, а не да лишава Сребърния фонд от приходи. Би трябвало приходите от приватизация да се преразпределят като дивидент в подкрепа на държавния бюджет и би било добре, ако това стане още през тази година. Решението е въпрос и на целесъобразност  - дали приходите да се насочат за решаването на проблемите в днешната криза, или да постъпят в Сребърния фонд, където ще се ползват след 15 години.

Константин Тренчев, президент на КТ "Подкрепа"
Това е временна антикризисна мярка. В момента държавата отчаяно се нуждае от свежи средства. С приходите от приватизацията на миноритарни дялове тя ще може да плати просрочените си задължения към бизнеса, което ще доведе до задвижване на икономиката. В противен случай фирмите ще продължат да уволняват работници и безработицата ще расте. Задвижването на икономиката е много по-важно в момента от приходите в Сребърния фонд. Предполагам, че за големите приватизационни проекти ще се вземе друго решение.


източник:дневник.бг
Кризисна приватизация ще спасява бюджета



Гласувай:
1



1. анонимен - тия ще ни вкарат в голяма криза
16.03.2010 07:18
тия ще ни вкарат в голяма криза
цитирай
2. анонимен - Много е тънка нишката на разликата ...
16.03.2010 11:42
Много е тънка нишката на разликата между "осанна" и "разпни го".
Не се ли предизвика ефекта на "събуждане" на икономиката волското търпение на хората ще приключи. Няма да помогнат шоутата от рода на импийчмънти и кой кого натаковал. Избрали сме ви за да "пометете" боклуците на всички преди вас, а не да ни разказвате за тях, ние си ги знаем.
цитирай
3. анонимен - Приватизират българските читалища.
16.03.2010 12:05
Да бъдат извадени от приватизация всички читалища в България. Да спасим и запазим това ,което ни е водило през вековете. Няма ли кой да ги защити!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: wallstreet
Категория: Бизнес
Прочетен: 7712980
Постинги: 1820
Коментари: 9527
Гласове: 9412
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930