Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.03.2010 21:40 - ДДС сюрприз: 22%
Автор: wallstreet Категория: Новини   
Прочетен: 3627 Коментари: 13 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Изненадващо за синдикати и работодатели ден преди официалното обсъждане на антикризисния пакет правителственият екип предложи ДДС да се увеличи от 20 на 22% за период от една година. Промяната на косвения данък, която ще се отрази в поскъпване на всички стоки и услуги, е записана във финалния антикризисен вариант от 43 мерки, с който "Дневник" разполага.

Повишаването на ДДС е най-драстичната мярка за справяне с негативните ефекти на кризата в списъка на финансовия министър Симеон Дянков, разпратен до синдикалните и работодателските организации. Повечето представители на бизнеса и някои макроикономисти я определиха като поредния удар срещу икономиката и нов стимул за бизнеса да мине в сивия сектор.

Според други представители на едрия бизнес плюс на мярката е, че така най-бързо може да влязат пари в бюджета, а и идеята носи повече фискален смисъл от всички останали предложения, които се спрягат в последните седмици. Повишаването на ставката по ДДС беше определена като една от малкото останали мерки за борба със сриващите се приходи и от бивш зам.-министър на финансите.

Уговорката обаче е, че вдигането на данъка трябва да се прави задължително в пакет с мерки за повишаване на ликвидността на бизнеса, а именно разплащане на просрочените държавни задължения и ускоряване на възстановяването на ДДС кредита. Според оценките на финансовото министерство мярката ще увеличи приходите в хазната с 540 млн. лв., ако се предприеме от 1 май.

Най-песимистичните прогнози за бюджетния дефицит за тази година са 3 млрд. лв. Според източници от ведомството на Дянков обаче оценката не отчита очакваното увеличение на сивия сектор и свиването на официалния стопански оборот. Затова се е обсъждал и вариант косвеният данък да се увеличи на 24%, за да се осигурят 1.08 млрд. лв. допълнително.

Досега позицията на управляващата партия за най-големия източник на данъчни приходи в бюджета беше обратната. Миналата година ГЕРБ говореше за възможно намаление на ДДС от 2011 г. През януари 2010 г., след среща с израелския премиер Бенямин Нетаняху, Бойко Борисов дори лансира идея данъкът да започне да намалява поетапно още от тази година, която впоследствие беше забравена.

Целият списък, изпратен в понеделник следобед от Симеон Дянков до социалните партньори, включва 43 идеи (виж на www.dnevnik.bg). За повечето от тях липсва анализ какъв ще е резултатът върху бюджета и икономиката. От остойностените мерки се очакват 1.34 млрд. лв. от допълнителни приходи и икономии, което е 2.1% от прогнозния БВП за тази година.

На второ място като фискален ефект след ДДС е класирана мярката за ускорена продажба на парниковите емисии по Протокола от Киото, което според финансовото министерство може да осигури 200 млн. лв. още тази година.

Във финалния вариант са запазени част от мерките от първия антикризисен списък, неофициалното разпространение на който предизвика остра обществена реакция, като намаляване с 10% на средствата за заплати във ведомствата, които не са извършили 15-процентните съкращения в щата си. Няма обаче да се свиват парите за заплати на МВР и военното министерство, както обещаха министрите им.

Отпаднала е и идеята държавните служители да плащат осигуровките си. Чиновниците вече няма да получават заплащане за участието си в работни групи и междуведомствени съвети. До края на годината ще се ограничи и допълнителното материално стимулиране за добра работа. Ще се отрежат и парите за облекло.

Присъстват и мерки, които бяха предложени от социалните партньори в неделя. Сред тях са набиране на 600 млн. лв. чрез емитиране на облигационна емисия от Българската банка за развитие, либерализация на инвестиционния режим за Сребърния фонд и др. Включено е създаването на публичен регистър на държавните задължения към частния сектор, но исканията на бизнеса и десните партии да се заложи и график за разплащане на просрочията не са отразени.

Мярката, която намери подкрепа сред синдикати и работодатели - миноритарни държавни дялове в търговски дружества да се приватизират през борсата, е доразвита и вече се планира приватизация на 51% от държавни компании като столичната "Топлофикация" и Националния дворец на културата, а останалите 49% да се продават след 2 години, когато цената им се е повишила.

Осигурителните вноски няма да се намаляват до края на 2011 г. Ще се съкрати продължителността на изплащането на обезщетение за временна нетрудоспособност. Социалните пенсии и добавки ще се дават след доходен и имотен тест. Парите за този вид пенсии ще се дават не от НОИ, както е досега, а от Министерството на труда и социалната политика.

Останала е спорната идея държавата да начислява 20% наказателна добавка над основния лихвен процент за просрочените данъчни задължения към бюджета. В момента този режим се прилага само за осигуровките. Бизнес организациите обаче настояват мярката да се приеме само ако държавата санкционира и себе си със същата лихва, когато забавя плащанията към частния сектор.

Мнения бизнес

Васил Александров, изпълнителен директор на "Агрополихим"

Ако например се приеме исканото увеличение на природния газ с 25% и на тока от началото на юни, аз трябва да затворя завода. Тогава какво ме интересуват антикризисни мерки? Необходим е по-малък общ пакет мерки, който да е насочен към решаване на конкретните проблеми. "Идеално" предложение мога кажа по отношение на ДДС. Само че ако продължи тази политика да не се връща, максимум три месеца и ще фалираме, а някои фирми няма да издържат и толкова. Дали ДДС ще е 20% или 22% е едно и също, когато говорим за възстановяването му. Промяната трябва да е съчетана със стриктно спазване на закона за връщането му.

Минко Василевски, управител на "МВ Логистика"
Вдигането на ДДС с 2% е про-, а не антикризисна мярка. Въвеждането на данък "лукс" е популистка мярка". Престъпление е да се натоварват двойно хората, които са си платили вече данъците. Държавата трябва да вземе имуществото на тези, които имат къщи, вили, яхти, скъпи коли и не са плащали нищо, и да ги прати в затвора. Едно изследване неотдавна показа, че България е страна с голям апарат на службите за сигурност. В този смисъл освен с данъчна държавата разполага и с достатъчно информация кой как печели парите си. Хубаво е тя да застане зад честния бизнес и чистите фирми, като им даде държавни гаранции така, че те да могат да теглят кредити от банки при по-ниски лихви.

Владимир Спасов, търговски пълномощник в "М+С хидравлик"
В никакъв случай не е удачно да се увеличава ДДС в момента. То не касае толкова машиностроителния сектор, но в други ще има по-скоро негативен ефект. За нашия бизнес нито предишното, нито сегашното правителство взеха адекватни мерки. Нещата в бранша в момента са съвсем различни в сравнение с края на миналата година - вече започва възстановяване на пазарите и поръчките. Мерките на правителството са адекватни, но са прекалено закъснели. Не може от осем месеца да си на власт и чак сега да предлагаш мерки срещу кризата.

Красимир Катев, управляващ партньор в "Аврора капитал" и бивш зам. финансов министър
Увеличение на ДДС до 22% ще е много крайна и неадекватна мярка, която само би свила още повече потреблението. Ако има данък "лукс", собствениците на луксозни коли, яхти и самолети просто ще ги пререгистрират и няма да има никакъв ефект от облагане. Премахването на плоския данък не се харесва. Държавата се нуждае спешно от ликвидност. Банката за развитие спокойно може да емитира 500 млн. евро дълг. Отделно правителството също би могло да набере ресурс чрез издаване на облигации. Аз лично съм по-голям привърженик на предпазно споразумение с МВФ.

Мариан Колев, собственик на веригата "Хиполенд"
Антикризисната програма трябва да има много конкретни мерки и срокове на изпълнение, трябва да се мисли и дългосрочно. Това, което виждаме досега, е, че всякакъв анализ е на тридневна база, а на четвъртия ден идеята се променя. Ако се вземат мерки като увеличаване на данъци, доходите ще намалеят допълнително, което ще задълбочи кризата. Според мен истината е в това да се работи по събираемостта на данъците. Другата мярка е използване на средства от резерва.

Теодор Иванов, управител на "Агротайм" и главен секретар на българската асоциация на фермерите
Увеличението на данъци води до намаление на потребителската мощ на хората и икономиката е пак в стагнация. Изключително важно е да се "озаптят" цените на енергоресурсите, защото в момента, когато всички се опитват да намалят разходите си, изникването на внезапни разходи създава огромни трудности за производството.

Никола Миланов, собственик на хотел "Морска звезда"
Увеличението на които и да било данъци би довело до свиване на потреблението и така влизаме в омагьосан кръг. Секторите като туризъм и търговия са тези, които могат най-бързо да влеят свежи пари в българската икономика. Те трябва да бъдат стимулирани, като, разбира се, има строг контрол върху плащането на данъци."

Марин Згурев, управител на веригата "Денси"
Ще трябва да се стягат коланите, докато излезем от кризата. И бизнесът, и населението трябва да го разберат. Мерките са непопулярни, но са необходими. Твърдо съм против обаче срещу увеличаване на ДДС, защото това не е начинът за пълнене на хазната. Необходимо е да се свие разходната част на бюджетните предприятия.

Владимир Агов, предприемач
Правителството прави всичко възможно за излизане от кризата. Атаките срещу Симеон Дянков са на кръгове, които се противопоставят на излизането от кризата. Необходима е сериозна дисциплина на публичните финанси и търсене на отговорност от страна на тройната коалиция за неправомерно изхарчените средства. Увеличението на ДДС е инструмент, който в момент на криза се препоръчва от МВФ.

Емил Райков, изпълнителен директор на "Агрия груп холд"
Мерките за подобряване на бизнес средата се различават от краткосрочните, които се коментират сега. Тяхното набелязване и прилагане е дълъг процес и изисква години работа. Направено е нещо по адрес на данъчното облагане, но има още много за действия в други области. Инфраструктурата ни е в потресаващо състояние. Кой ще дойде в България, при положение че в съседните държави тя е много по-добра. Това е голям прът в колелото. Мерките трябва да създадат по-безрискова среда, за да се привлекат чужди инвеститори и да се увеличи БВП.


Мнения експерти

Георги Ганев, Център за либерални стратегии
Очаквам отвратителен ефект. В момента, когато нещо започне да се оправя, ще започнат всякакви дейности за избягване на ДДС и ще се подаде вредният сигнал, че държавата не може да си овладее разходите. За разлика от другите мерки това ще увеличи малко приходите, но ще е изцяло за сметка на обикновения потребител, защото той ще понесе повишението на цените. Ако правителството иска да се сблъска със сива икономика и да се изправи срещу данъчни измамници, нека вдига ДДС.

Любомир Дацов, бивш зам.-министър на финансите
Ако повишаването на ДДС до 22% не се приложи в пакет с други мерки за съживяване на икономическата активност и разплащане на държавните задължения, ще се провали. Ако само вдигнеш ДДС, ефектът ще е свиване на вътрешното търсене и това допълнително ще задълбочи кризата и ще утежни проблема със забавената събираемост на данъчни приходи.




източник:дневник.бг
ДДС сюрприз: 22%


Тагове:   сюрприз,   новини,   ДДС,


Гласувай:
5



1. анонимен - Икономист
23.03.2010 02:37
Икономическата теория и ПРАКТИКА отдавна го е доказала: Механичното вдигане на данъците е само временно решение с крайно НЕГАТИВНО дългосрочно влияние върху цялата икономика.

Извод: И това правителство НЕ можа да се справи с истинските крадци - самото то започна да краде от народа!

ЗАЩОТО СИ МИСЛИ, ЧЕ ТАКА Е НАЙ-ЛЕСНО!
цитирай
2. анонимен - Явно ще се окажат като предишните
23.03.2010 11:52
Много разчитах на Герб, но обаче те се оказаха същите като предишните -всичко да е за сметка на народа, но не и за сметка на предишните крадци. Все още след осем месеца, няма нито един осъден и вкаран в затвора от големите звезди, щом като толкова много са крали. Всичко е пак замазване на очите.Това обаче означава, че в България никога няма да се промени абсолютно нищо и вероятно е най-добре да се спре с раждането на нови и нови деца-мъченици, а хората да си търсят по-добро място сред държавите, които мислят за народа си, дори и като чужденци !
цитирай
3. анонимен - Инженера
23.03.2010 12:30
Не знам как сериозен икономист (в класацията на топ 100) може да очаква с увеличаването на ДДС да си "върже" бюджета. Тези, които имат добри и редовни приходи ще отложат покупка на по-скъпи стоки като техника, обзавеждане за по-добри дни, например в края на мандата, за който Мистър Постна Пица е обещал 16% ДДС. Хората с по-скромни доходи ще кътат пари за черни дни и ще се ограничават всячески. Могат да се увеличат приходите от ДДС стоки и услуги, без които не можем. Услугите ще поскъпнат поне 10%, което допълнително ще напомпа инфлацията - сиреч "Сбогом Еврозона". Туризмът, който и без това е неконкурентноспособен ще го закъса още повече. Все повече българи, ще се насочват към чужди курорти а чуждите туристи ще намаляват.
Данъкът "Лукс" също няма да налее "свежи" пари, защото местните данъци се събират до април, а администрацията няма ресурс до тогава да калкулира и въведе измененията.
цитирай
4. анонимен - Реалист
23.03.2010 12:33
Това, което предприема ГЕРБ не е нищо ново под слънцето. Случвало се е преди в условия на криза в други държави случва се закономерно и сега в България. Пари няма откъде да се появят освен от работещото население. Това което ме притеснява в така нарачените "мерки" е:
1.Едва 90% свиване на бюджетните разходи (в частният сектор свиването е 30% и като заплати и като персонал), а бога ми в частният сектор работата е далеч по-добре оптимизирана отколкото в държавната администрация.
2.Орязването нямало да засегне МО и МВР което е пълен абсурд, особено що се отнася до измислените ни военни и безумно раздутия и ръководен състав.
3.Една мярка приложена от цяла Европа липсваща като цяло в тези "мерки", а именно - понижаване на лихвените проценти на банките по ВСИЧКИ влогове/заеми. Пълен абсурд е да се допуска чужди банки да се хранят от България в условия на криза. Кой знае защо това дори не се коментира... защо ли?
цитирай
5. mikino - анонимен 1.
23.03.2010 12:36
"Извод: И това правителство НЕ можа да се справи с истинските крадци - самото то започна да краде от народа!"
Открихме топлата вода май! Още като се започна пицарска трагикомедия, беше ясно, че този и хал хабер си няма от икономика! Радвам се, че не останах излъгана да гласувам за тези! Бойко е сам на думи, но не и на дела! Бившата охрана на Т.Ж., екс-пожарникар, екс-кмет и по настоящем министър води политика на геноцид срещу българският народ, с исключение на няколко % богаташи в обкръжението му!
цитирай
6. анонимен - и все пак тя се върти
23.03.2010 13:04
Четох ви, и виждам - има много трезво мислещи, но
малко, много малко сред управлияващите ни.

Следствие: Ако това което наблюдаваме в България е резултат от управлението на управниците и то по всяка вероятност резултата щеше да е по добър ако нямаше управници!

Казват: Трудното се постига с време, а невъзможното с още повече време.

Задача: Колко време ще е нужно на България да постигне невъзможното?
цитирай
7. mikino - 6. анонимен Колко време ще е нужно на България да постигне невъзможното?
23.03.2010 13:44
Отг. Колкото повече трезвомислещи хора предприемат активни действия срещу хаоса в България, толкова по-кратко време ще е необходимо, да достигнем това, което според някои е невъзможно!
Няма невъзможни неща! Всичко е възможно, стига да имаме желанието и работим за постигането на добри резулати!
цитирай
8. анонимен - Devoiki, stiga s tozi Boiko...
23.03.2010 14:52
stiga ste hlen4ili, kato glasuvahte nali viahte bairacite... koi e Boiko izobshto edna publi4na li4nost, kato ne toi, 6te bade drug! Na vsi4ki izbori vi predstaviat 2-3 kofti varianta, kato edin ot tiah (Tzaria, Boiko) izglejda po-dobre ot ostanalite. Efekta e 4e celia narod kato palno ova4i se sabirat da glasuvat za "novia", bez da obrashta vnimanie 4e kakvito i cvetovoe partii, kakvito i li4nosti da poemat iuzdite sabitiata v darjavata prodaljavat da proti4at po edni strogo opredeleni pravila, iavno zara4ani ot drugi hora, koito niamame vazmojnostta da poznavame i vijdame... Edni i sashti mega firmi si vzemat edrite pora4ki, to4i se darjavata, nezavisimo koi idva na vlast i koi si tragva... Kato edinen organizam deistva vsi4ko, bez da ima zna4enie za koi 6te glasuvate i koi 6te izberete, za6toto vsi4ki sa zaedno! Boiko e marionetka i si varshi rabotata, kato svotie predshestvenici - koziruva kadeto triabva i izpalniava kakvoto mu se naredi svishe, ne mu se sardete, molia Vi.
цитирай
9. mikino - До анонимен 8.
23.03.2010 15:44
Е и? Нещо да предложиш? Това за марионетката е ясно и на слепия, какво да правим ние - обикновените хора? От констатации вече никой няма нужда, имаме нужда от конкретни действия и читави хора!
И ако обичаш, пиши на български, защото аз лично се дразня да чета на "шльокавица"!
цитирай
10. анонимен - валери
23.03.2010 19:01
Увеличаването на ДДС е мярка дори закъсняла. Не е приятно, но това е ефективен способ да се запълни отчасти дубката в бюджета. Друг, способ са и акцизите които ще се вдигнат също. Всяко закъснение води до по голямо увеличение след това. Не разбирам правителството защо не поговори с банките/нали са си близки ужким:)/ да свалят лихвения процент. Една банка да тръгне на долу, другине ще я последват. Погледнете в Европа къде са лихвите. Нали имаме авторитет уж- Защо Уни кредит ще има едни лихви в клоновете си в чужбина , други у нас? Примерът е произволен , другите банки имат същото отношение. Дори "банката на властта" и тя се прави на разсеяна
цитирай
11. анонимен - корупцията у нас е бедствие
23.03.2010 19:52
корупцията у нас е истинското бедствие, при това корупцията във властта и управлението най-вече
затова единственото, което може да се очаква от тях е повишаване на данъците-разбирай още крадене от народа
но така ще е докато си траеме
цитирай
12. анонимен - Не ме е срам, че гласувах за тях
23.03.2010 22:53
На всички е ясно, че ние като племе сме лоши. Винаги е най-лесно да се оплюе, охули и осмее. Първо погледнете себе си. Винаги ли когато пазарувате от търговец си искате бележка? Когато видите нещо нередно, сигнализирате ли? Търпите и само в къщи събирате смелост да коментирате? Гражданско общество няма и скоро не виждам изглед да има! Аз гласувах за ГЕРБ и все още имам надежда в Бойко. Много големи неща излизат в пространството - искам присъди и откраднатото да се върне в бюджета. Тази крадлива машина е смазвана и работи вече повече от 10 години. Виждам в Бойко пръта в колелото на тази машина. Не охулвайте, а градете с идеи, полезни за всички нас. Нали сме българи????
цитирай
13. анонимен - Криза е. ГЕРБ нямат избор.
24.03.2010 11:09
Всяко правителство на тяхно място е принудено да прави същото. Виж комунистите са тъпи и щяха да оперират с дефицит. Щяхме да натрупаме голям външен дълг, борда щеше да падне и щеше да се повтори сценария от 1997 г. Хора не се лъжете от популизма на комунистите! Криза е. Има нужда от икономии и ако трябва и леко вдигане на данъците. Ако ви е интересно какво точно става в света гледйате http://www.chrismartenson.com/crashcourse/chapter-1-three-beliefs
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: wallstreet
Категория: Бизнес
Прочетен: 7698538
Постинги: 1820
Коментари: 9527
Гласове: 9412
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031