Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.03.2010 18:04 - Лов на гръцка риба в мътна вода
Автор: wallstreet Категория: Новини   
Прочетен: 2403 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Черната шега на германски депутат Гърция да си оправи дълговите проблеми, като предложи за продан някой друг ненужен и необитаем остров, а защо не и Акропола, раздразни Атина. Но със сигурност и в Гърция, и в чужбина има не само обидени, но и хора, пресмятащи какви нови пазарни позиции може да се заемат точно когато всички бягат като от чума, като чуят думите "гръцки дълг".

Пазарите умеят да намират възможности за печалба във всяка ситуация, дори и ако тя е кризисна. По време на ипотечната криза в САЩ това бяха залозите срещу цените на жилищата; по време на финансовата криза това бяха късите продажби с банкови акции; сега икономическата криза дава възможност на инвеститорите да си купят на много изгодна цена активи на банкрутирали компании.

Дълговата криза в Гърция не прави изключение. Въпреки че анализаторите и медиите говорят само за лошите й проявления, инвеститорите и спекулантите на финансовите пазари търсят добрите й страни. А според някои експерти те никак не са малко.

В момента Гърция има най-високата рискова премия върху дериватите CDS сред всички страни от еврозоната (CDS са застраховки срещу държавен фалит и рисковата им премия се покачва, когато има повече опасения държавата да спре да погасява дълговете си). За последните 3 месеца основният борсов индекс в Атина ASE се е понижил със 17% - главно под натиска на опасенията за фискалните проблеми на Гърция.

За сравнение – за същия период общоевропейският индекс FTSEurofirst 300 нарасна с 2%, маркирайки значима разлика между това, което се случва в Гърция, и това, което се случва на европейския капиталов пазар.

Според гръцкия инвестиционен посредник Piraeus Securities

това не е нещо непременно лошо

и всъщност би могло да се окаже много добри възможности за печалба. По данни на компанията в момента гръцките корпоративни книжа са с 10% по-изгодни от кошница с европейски акции. Освен това гръцките акции се считат за 26% по-евтини от американските и цели 41% по-изгодни от азиатските. Това дава възможност на играчите да си напазаруват на малко по-добра цена гръцки книжа.

Според Piraeus Securities инвеститорите трябва да се насочат към гръцки компании, които имат активен бизнес в чужбина и не са толкова зависими от вътрешния пазар. Един от добрите примери, които посочва посредникът, е Националната банка на Гърция (NBG), която има развита мрежа в региона, включително и в България, където е собственик на ОББ.

Посредникът дава висока оценка и за книжата на строителната група METKA, както и производителя на хладилници и опаковъчни материали "Фригоглас", който беше един от участниците в приватизацията на стъкларските заводи "Стинд" и "Дружба".

Данните на консултантската агенция EPFR Global показват, че следените от компанията дялови фондове, които инвестират в Гърция, отчитат нетен приток на пари от инвеститори в размер на малко повече от 25 млн. долара. По-голяма част от тази сума, която е събрана през януари и февруари, се пада на френския фонд Lyxor ETF MSCI Greece, посочва MarketWatch.

Друга ключова възможност за инвеститорите са явяват

планираните приватизации в Гърция

един от важните инструменти, с които правителството ще се опита да напълни хазната и да свие дупката в бюджета. Според обявените досега програми кабинетът се надява да прибере около 2.5 млрд. евро от продажба на дялове в държавни компании. Предвид необходимостта от пари доста анализатори очакват, че държавата ще продава дялове от апетитни компании на изгодни цени, за да привлече инвеститори.

Според френския инвестиционен посредник Cheuvreux правителството може да предложи дялове в "Хеленик петролеум", която присъства активно и на българския пазар за горива. Друга атрактивна компания е OPAP - един от най-големите хазартни оператори в Европа, който още преди години беше раздържавен, но в който правителството още има дял.

Възможно е кабинетът да извади на тезгяха и пристанищата в Солун и Пирея, чиято приватизация продължава с променлив успех през последните години. Не бива да се забравя и бившият телекомуникационен монополист OTE, който чрез мобилния си бизнес е собственик на мобилния оператор "Глобул". В момента 30% от гръцката компания е собственост на германската "Дойче телеком".

Миналата седмица шефът на германското дружество Рене Оберман обяви, че компанията му проявява интерес към OTE и че Гърция вероятно ще продаде дял от телекома си. Още при сключването на сделката между OTE и "Дойче телеком" германската компания си остави възможност да изкупи и допълнително акции на гръцката компания.

Споменаването именно на подобни компании не оставя илюзии, че дори да се появят инвеститори, те ще търсят само качествени места за парите си. При това, докато над главите им бушува политическа и пазарна буря, гърците ще трябва да се конкурират с далеч по-интересни предложения за инвестиции.

В момента компаниите по света предлагат свои облигации с висок риск, т.е. и с потенциален висок доход за купувачите им - с най-бързо темпо, откакто кредитните пазари рухнаха през  2007 г., съобщи в понеделник агенция "Блумбърг".

За първите две седмици на март "Рено", "Ю Ес стийл" и други агресивни компании предложиха свои дългови книжа за общо 24.2 млрд. долара, което обещава да превърне месеца в най-активния на борсите от юни 2007 г.

За сравнение, през февруари бяха предложени книжа без инвестиционен рейтинг за 16.2 млрд. долара. Водещото обяснение за тази активност на инвеститорите е растящата им увереност, че икономиките по света започват да се съвземат и стабилно, макар и бавно, да поемат нагоре

източник:дневник.бг
Лов на гръцка риба в мътна вода


Тагове:   вода,   лов,   новини,   мътна,


Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: wallstreet
Категория: Бизнес
Прочетен: 7709631
Постинги: 1820
Коментари: 9527
Гласове: 9412
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930