Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.03.2010 10:45 - Парите повличат Доган и ДПС
Автор: wallstreet Категория: Новини   
Прочетен: 7466 Коментари: 27 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
"Аз съм милионер в зелено." Юни 1995 г. Ахмед Доган пред журналисти в Шумен. Никой не пита откъде са милионите на действащ политик. Никоя институция не се сезира за конфликт на интереси.

"Всяка партия си има обръчи от фирми. Ако си мислите, че моите възможности са по-малки от на един банкер, значи нямате реална представа за възможностите на един политик." 23 юни 2005. Шоуто на Слави. Скандалът е огромен. Обществото е шокирано от провокацията на Доган. Реакция от органите, оторизирани да се борят с корупцията няма.

"Аз съм инструментът във властта, който разпределя порциите на ФИНАНСИТЕ в държавата." 18 юни 2009. На предизборен митинг в с. Кочан Взрив в държавата. Драматично разместване на политическите пластове. ДПС изпада в изолация. Разследване за изясняване думите на Доган няма.

"Това е моят живот. Аз веднъж съм се родил, искам да живея живота си, както аз го разбирам. Ако хората не ме разбират, това е техен проблем. Потресен съм от неистовата омраза към мен..." 29 октомври 2008 г. Интервю пред "Труд" след смъртта на Емин. Оттогава Доган отказва да разговаря с медии.

1,5 млн. лева комисиона е взел лидерът на ДПС Ахмед Доган като консултант на хидровъзела "Цанков камък". 21 март 2010. В. "Труд" цитира договор, по силата на който Доган в периода, когато е мандатоносител, получава милиони от частно дружество като "мениджър" на проект, който е държавна политика.

Този път скандалът за милионите на Доган няма да отзвучи така бързо. Дори и да отмине без санкция на съответните органи, както обикновено става в българската политика, ефектът от него ще е поредният морален шамар върху лидера на ДПС и върху неговата партия.
Сигурно ще се докаже, че той е взел парите законно, сигурно на обществото ще стане известно, че Доган отдавна се е посветил на тайните на енергетиката, на хидрологията, на възобновяемите източници, че е станал научен вундеркинд и че за знанията си и неоценимия си експертен опит заслужено е бил възнаграден.

Но политиката, освен че (по собствените му думи, 3 януари 2007) е "сериозна, сложна и мръсна материя", е и морал. Или поне така ни се иска да бъде. И когато върху един политик или една партия, заради собствените им действия, трайно вече е сложен етикетът на "лапачите във властта", такъв скандал просто я дозагробва.

Защото не може, когато си мандатоносител, да прокарваш държавна политика чрез избрани фирми, които после да ти се отплащат с тлъсти комисиони. Дори и юридически да си се подковал, дори да се изкараш съвременния Ломоносов, това просто не върви.

И понеже

топскандалите в ДПС напоследък все около Доган се завихрят,

мнозина в партията започват тревожно да се питат: "Докога с Доган?; Можем ли без него"?; "А с него накъде?". Никой обаче не смее да изрече на глас подобно "светотатство".

В същото време не са малко онези, които разбират, че колкото и да се стараят да правят нова политика и нова визия (каквато бе заръката на последната конференция), да гледат напред и да загърбят миналото, да се промоцират като "европейски политици", сянката на Доган започва да ги задушава.

И ако след смъртта на Ахмед Емин, партията се бе обединила около лидера си, защото нито той, нито те бяха виновни за обществената истерия тогава, днес въпросът за лидерството в ДПС си пробива път. Тихичко. Тайничко.

Въпросът е дали Доган осъзнава това. Дали осмисля, че и за него най-после е дошло "време разделно". Да се отдаде на любимата си наука, откъдето дойде, да отприщи страстта си към бизнеса и да освободи мястото си в политиката за онези, които я разбират по европейски и следват общоприетите й правила.

По-добре да се оттегли сега, дори и да не е напълно убеден (и той, и мнозина около него), че партията му може да се справи сама, отколкото да остане на върха й и да продължи да я прави мишена.

Може да е странно, но

Доган и Станишев днес удивително си приличат.

И двамата прочистиха партийните етажи под себе си. И двамата се надяваха така да спасят имиджа на партиите си. Оказа се заблуда. Защото останаха те.

Символите на статуквото, на корупцията, на злоупотребата с власт. Трудно е да го приемат. Но колкото повече стоят на върха, толкова по-надолу ще се сриват партиите им.

Има някаква последователност в скандалите, които се завихрят около Доган, родени от греховното смесване на бизнес и власт. Когато за първи път, в зората на прехода още (1995), Доган изтърси репликата, че е милионер в зелено, той не беше милионер. Все още бе романтикът в политиката. Но много искаше да стане и милионер. Вече бе поникнало онова зрънце на неистовата страст за правене на пари като доказателство за собствено величие.

За влагането на тези пари в стандарт на живот, който не е имал в годините назад, и който да го отличава от другите днес. За да се пребори и с произхода си дори. И в това няма нищо лошо.

Ако Доган се бе отдал само на този свой нагон. Ако не се опитваше да продуцира и налага онази скрита и отблъскваща икономическа обвързаност между политика и бизнес. Доразви и концепцията си за обръча от фирми, който нямал нищо общо с корупцията.

"Ако от една каца или бъчва махнеш само един обръч, тя протича и започва да се руши във времето. Следователно обръчът създава стабилност и сигурност на всяка система.

"Каза го през април 2006-а. На конференция на ДПС. След форума депутатите му се втурнаха да дават положителни примери за обръчи от фирми.

Камен Костадинов посочи, че заводът на турската фирма "Шишеджам" в Тръговище и хидровъзел "Цанков камък", който се строи от австрийска фирма, са част от този обръч, тъй като за тези инвестиции се застъпил ЛИЧНО ЛИДЕРЪТ НА ДВИЖЕНИЕТО. Бинго!

Днес разбираме цената на това "усилие" на "хидролога Доган".

Милион и половина!

(Във време, когато едно от истинските ни светила в хидрологията с наниз от звания, с международен престиж има месечен доход около 700 лева.)

Тогава под натиска на медиите БСП, НДСВ и президентът Първанов се разграничиха от думите на Доган. Но толкоз. Бурята отмина.

Никой не е допускал, че четири години по-късно Доган ще падне в собствения си обръчов капан. Че думите му в с. Кочан ще взривят държавата и ще променят посоката на политиката в България.

Всеки може да направи гаф. Силните си го признават. Мъдрите се опитват да извлекат поуки от него. Доган обаче играеше все контра. Винаги се опитваше да скандализира скандала. Тактиката му е една и съща. И действията му удивително се повтарят. И все по-малко се доближават до истинската политика.

Но поне сбъдна мечтата си.

Милионер е.

Е, стига ли му това на ДПС?


Валерия Велева

труд.бг


източник:вести.бг
Парите повличат Доган и ДПС


Тагове:   ДПС,   новини,   Доган,


Гласувай:
9



1. анонимен - крадец от класа
24.03.2010 11:40
крадец от класа
цитирай
2. анонимен - надай се к.ре на пияни жени
24.03.2010 12:45
Никой и нищо не може да разкара Доган!С месиите номера не мина!Така че,ако ние не го направим,просто няма кой!Е,знаем какви сме и кои сме,нали!?Следователно,Доган ще е вечен!!!
цитирай
3. анонимен - Най нахалното е, че тези пари които е ...
24.03.2010 12:59
Най нахалното е, че тези пари които е прибрал за консултант за строежа на язовир :)))) са посто защото е Доган.Язовира е бил предвиден през 70те години, проекта е готов от тогава, тръбите по които тече вода от др източници са положени през 80те години! Все едно аз да бях някаква клечка и само да взема някакви пари ми се пише името в някакъв проект а азнищо да не знам по дадената материя, примерно строителство на сгради и аз да се пиша архитект. Пълен абсурд и явна кражба на пари! Хората им привлича вниманието огромната сума, а мен факта, че те не са дадени за свършена работа, а е една огромна лъжа и далавера!
цитирай
4. анонимен - лаишко изказване
24.03.2010 13:04
Доста наивна статия! Валерия Велева уж е опитна, ама тук се е поизхвърлила доста...
Доган е правил много по-големи зулуми и досега не са го махнали. Няма и да го махнат. Той е лидер точно защото прави големи далавери - тези под него просто се облажват покрай него. Ако го няма него, няма да я има и далаверата и те ще си ходят боси. А никой не е влязал в ДПС за нещо по-различно от това да направи пари. Едва ли някой си мисли, че те правят политика? Те правят пари - основно чрез източване на държавата и лобизъм! Затова им е нужно да са във властта, а организацията им е толкова строга като структура, че ако отрежат главата ще се срине.
Ако сега има избори, Доган ще получи още повече гласове, защото той привлича гласове на икономически принцип - привлича локални
"съдружници" с влияние
цитирай
5. анонимен - Де да беше само той
24.03.2010 13:21
Някой може ли да ми даде информация по случайте " Трактора " , " световно известните " Жоро - Турчина , Хамстера ? Имаше на времето един вътрешен министър с иничиали Б.Б. и не знам защо новият Б.Б. и приятелчето му Ц.Ц.
започват много да си приличат с екс Б.Б. Накрая си мисля, че колкото по бързо
си " бием шутовете " на колкото се може по-далеч е единственното решение на
проблема. Не искам да ме управляват Крадци, Рекетьори, ДС-милиционерчета и
изгонени от чужбина "специалисти".
цитирай
6. анонимен - хубавко
24.03.2010 13:31
Много хубавко материалче - червена курва коментира червен цигански грабител, обявен за турчин. Чудничко.
цитирай
7. анонимен - само в съда ли не го знаят това?
24.03.2010 13:33
ами четете го това всеки ден в новините на турски. да види неговата рая за кого гласува.те се гърбят на тютюна,доган папка !...макар,че и при нас българите е така.вдигайте данъците,да има за избраниците!
цитирай
8. анонимен - Човека се зачудил......
24.03.2010 13:45
Сокола се зачудил защо го мразят мишките :). Терорист си доганчооо, само дето
такива детеубиици ( бомбите в влаковете ако си спомняте ) като тебе или ги разтрелват показно на улицата или ги прибират на топло доживот.
цитирай
9. анонимен - Имам предвид нормалните държави не ...
24.03.2010 13:51
Имам предвид нормалните държави не БатБойкоДоганария или ДС-СССР.
цитирай
10. анонимен - Сега излезе материал, че Цветелина ...
24.03.2010 14:26
Сега излезе материал ,че Цветелина Бориславова има над 1 милиар спечелени за няколко години.Хайде сега да се поупражняваш малко на гърба на Бойко ,а не само на Доган.Ако намираш някаква разлика между 1 милиард и 1,5 милиона.Да предположим ,че са законно но неморално спечелени и в двата случая.Или ще кажеш ,че те вече не живеят заедно.Този милиар обаче е за периода 2001-2005 год когато още живеехоа заедно и царя беше на власт.И Бойко също
цитирай
11. анонимен - . . . човека просто казва истината. ...
24.03.2010 14:28
...човека просто казва истината. Ако някой друг прави същото, но си мълчи и морализира от екрана по-добър ли е според вас???Нещата просто са си такива, винаги са били и ще продължават да бъдат!!!
цитирай
12. анонимен - Егати и странните метаморфози
24.03.2010 14:55
И друг път съм писал че ако имаше статуетка на златен ибрик все Валериа Велева щеше да на първо място.Защо бе джанъм се обръщаш срещу ръката която те хранеше до вчера,аааа разбрах вече не си политическата проститутка на сокола,вече не големия политик които ти даваше интервю след смърта на Ахмед Емин и как ти обесняваше на българския народ че Доган няма нищо общо с това,иди и го кажи на майка му и на децата му.За пазлика от теб аз помня един от първите политически лозунги на ДПС,а именно да направим България,Швейцария на Балканите,ами за себе си я направи.И за това призовавам всички пишещи и четящи да помнят кой създаде и кой поддържаше тази антиконституциона партия,БКП,БСП, ТРУД,24 ЧАСА и още куп знайни и незнаини ДОНОСНИЦИ.
цитирай
13. анонимен - не са стнанни тези метаморфози ...
24.03.2010 15:17
не са стнанни тези метаморфози

просто вече има явно друга ръка която храни, и тази, старата ръка ще бъде извита, съсечена или ще бъде оставане да изгние
цитирай
14. анонимен - Лесно е да се спред Доган
24.03.2010 15:31
Доган винаги е бил лесен. Просто никой досега не е могъл да управлява без него. Иначе на момента да бяха преразгледали присъдата му за държавна измяна от 87-88 година. Няма ги Пешо Младенов и Луканов да кажат защо го помилват тогава........
цитирай
15. анонимен - Знаещ
24.03.2010 15:45
Простичко,този човек знае много неща за държавна сигурност.
цитирай
16. анонимен - Българин
24.03.2010 17:30
А как само го величаехте г-жо!"Най-добрия" политик , а той келипираджия!
цитирай
17. анонимен - ХАЛАЛ ДА ИМ СА ........
24.03.2010 17:57
В таз държавица, нещо нормално случва ли се ?????????? НЕ и НЕ и НЕ ........Ами как да се случи , когато ни управляват арогантни , безочливи и крадливи политици ? Откъде се взе тази изродена политическа" класа " , която докара до психическо уродство цял един народ ??????? Причини много , резултати трагични , виновни - няма ! Разбирам , защо чезнем , като нация - защото сме морално и духовно деградирал народ ........... а на" политиците" ,халал да им са и кървавите милиони и кървавите сълзи на електората !!!
цитирай
18. анонимен - анонимен
24.03.2010 18:55
стига вече този лидер не се наяде на пари да помисли малко и за електората си от североизточна България_ нямат пари за най-необходимите нужди......и прочие.
цитирай
19. анонимен - Две неща
24.03.2010 22:56
Първо: защо се търпи и толерира една противоконституционна партия?
Второ: защо медиите старателно крият произхода на Доган.В родното му село заявяват,че той е циганин.
цитирай
20. анонимен - велева пише свободни съчинения- е ...
25.03.2010 02:18
велева пише свободни съчинения- е те сега му се ,,а мамата на доган ,нема що...нали всички политици са от едно котило,кои ще го осъди доган.бат боико го бива интервюта да дава и да играе театър уж че ги е подкарал на сериозно комунетата..ами тои кои е и от къде направи пачката а..и другата измишлиотина-дпс се топяло-напротив,тия се плодат като хлебарки а ние се топиме..а докато има турци в бг,все за дпс ще гласуват.
цитирай
21. анонимен - ок, съгласен
25.03.2010 07:37
всеки е заслужил съдбата си!!!!!!!!!!!
цитирай
22. анонимен - Кой не знае, че ДПС е мафия, октопод?
25.03.2010 08:16
Велева е написала отлична статия. Да бъде оплюта за предишни материали не е почтено. Всеки има право на промяна. Пътят към истината понякога е сложен.
Призовавам медиите да държат Доган под непрекъснато внимание. Нека сега да остроумничи и се прави на интересен.
цитирай
23. emil60 - леле колко сме си анонимни!
25.03.2010 10:18
Един колега казваше: Питам и отговор не искам! И аз обичам така.
Защо българи и турци и досега си живеят приятелски и се разбират като съседи? Помагат си. А в Паритята ДПС са предимно хора... знаете какви...
цитирай
24. анонимен - Тази статия има ефекта "УАУ"
25.03.2010 12:01
Оценки на журито за статията по шестобалната система:
Новост (новина) - 2
Индивидуалност (мнение) - 2
Глупост - 6
Правопис - 6
Краснопис - 6
Наивност - 6
цитирай
25. анонимен - edna misal na Stalin
25.03.2010 15:00
Ima chovek ima problemi,niama chovek niama problemi.Dogan ste krade zastoto balgarina e predatel.Niakoi zapitval li se e kak edin zatvornik e v parlamenta i koi go e postavil.Martav turchin e nai-dobar.
цитирай
26. анонимен - кой създаде ДПС
25.03.2010 15:16
Ще отговоря на странния метаморфоз кой създаде ДПС явно всички знаят само той не знае, че е създадена от СДС и приближенитеи пръкнали се незнайно от къде малки патийки (плазмодии)
цитирай
27. анонимен - Bulgaria dogan i obiknovenite hora
27.03.2010 07:50
Demokraciata ne donese poveche shtastie za obiknovenite hora no rodi politika Dogan koyto prez poslednite 20 godini zae centralnoto si miasto v politicheskiat jivot. 01/01/1989 god.nikoy ne znaeshe che sishtestvuva Dogan na 01/01/1990 god.poradi tova che elita bulgarskite turci biaha izprateni v Turkey arenata ostana na Dogan.togava zapochna parceliraneto na narodnoto imushtestvo na obiknovenite hora slamata na politicite tlista pleshka.Za prisvoiavaneto na tova imushtestvo golima rolia ima sidebniat aparat prez tozi period zashtoto ne moja da podvede pod otgovornost kradcite.İ sega polojrnieto ne e razlichno vsekiplyue dogan no sledovatelite ne mogat da go popitat mladı momko otkide vze tezi pari.itova e spored men goliamta greshka.polojenieto vTurkey e sivsem razlichno v momenta politicite i generalite sa zad reshetkite i davt obiasnenia otkide sa vzemali parite.sidebnite sledovateli triabva da si pomisliat po tozi vipros.Mithat Gokay Turkey /Sirnak 0090 486 2163733
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: wallstreet
Категория: Бизнес
Прочетен: 7715121
Постинги: 1820
Коментари: 9527
Гласове: 9412
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930