Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.04.2010 20:22 - С приятелско-роднинска схема Николай Цонев се опитал да подкупи честен следовател
Автор: wallstreet Категория: Новини   
Прочетен: 5122 Коментари: 11 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Следовател от Националната следствена служба е бил помолен от съдията в Софийския градски съд Петър Сантиров да осуети наказателно преследване срещу бившия министър на отбраната Николай Цонев. Разследващият магистрат, на когото е бил предложен подкуп, веднага уведомил органите на реда и на базата на неговия сигнал МВР, ДАНС и прокуратурата 3 седмици са подготвяли операцията, довела днес до ареста на Цонев, съдията Сантиров и бившият главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов.

Подробности по случая бяха оповестени днес следобед от главния секретар на МВР Калин Георгиев и зам. главния прокурор Бойко Найденов.

Военният министър в правителството на Станишев е следствен по едно от серията дела за сделки, сключени в ущърб на държавата. Конкретният случай е за поръчката на МО за изграждането на оптичен кабел (т.нар. "Странджа 2") на стойност 120 млн. лв, което по думите на Найденов е не само неизгодно, но и безсмислено от гледна точка на държавните нужди. Делото се води от края на миналата година и в момента е на фаза досъдебно производство.

Чрез посредничеството на съдията Сантиров и Тенчо Попов, Николай Цонев е предложил на следователя подкуп от няколко десетки хиляди евро. Първоначално сумата е била 60 хил. евро плюс евентуално още 20 хиляди за експерти (които да дадат неверни експертни заключения в разследването), но по-късно сумата е била намалена с 10 хил. евро. В продължение на 3 седмици органите на реда са проследили и документирали няколко срещи между засегнатите лица, в които са били уточнени конкретните параметри - какво се иска от следователя, какво му се предлага, кой предлага подкупа, какви са посредниците, обясни още Найденов.

По думите на зам. главния прокурор МВР, ДАНС и прокуратурата са имали готовност да осъществят арестите още преди 2 дни, но възникнал пазарлък в последния момент и в крайна сметка днес сутринта следователят е бил привикан в нотариална кантора в центъра на София, където са му били предадени 20 хил. евро. При предаването е арестуван Тенчо Попов, бивш главен секретар в Министерството на финансите.

Николай Цонев пък е бил задържан във Военна болница, в момент, в който е получавал болничен лист. Цонев е трябвало да се яви във вторник на разпит по делото срещу него, но било договорено да представи болничен и затова той е отишъл в лечебното заведение. Найденов обясни, че всичко това е било уговорено "под контрол", т.е. със знанието на органите на реда.

Заподозрените са задържани, а в момента се извършват процесуални-следствени действия и обиски в домовете и офисите на лицата. Според Найденов прокуратурата в максимално кратки срокове ще поиска постоянна мярка задържане под стража.

"Имаме достатъчно основания да повдигнем обвинение срещу Цонев за това, че е предложил на длъжностното лице следовател подкуп, за да не изпълни своите задължения, използвайки посредничеството на бившия главен секретар на министерството на финансите Тенчо Попов и на съдията от СГС Петър Сантиров", разясни зам. главният прокурор.

Той допълни, съдията има приятелски отношения със следователя, заради което се ползва с неговото доверие, а Попов бил близък по партийна линия с Цонев, тъй като и двамата били членове на НДСВ. Попов и Сантиров пък били роднини по сватовство.

Интересен момент е, че Сантиров досега се е ползвал с добро име сред колегите си. Найденов съобщи, че пред съдията са били водени разпити по важни дела, например "Наглите". Сантеров е работил преди години в Софийската районна прокуратура, след което отива в Софийския районен съд, а после и в СГС.

"За нас е първи случай, в което задържаме действащ магистрат, бивш министър и бивш главен секретар на ведомство в такава схема", каза още заместник-главният прокурор. Той изрази специални благодарности на следователя, чието име предпочете да запази в тайна, като обясни, че именно с подобни хора и постъпки може да се спечели битката срещу корупцията.


източник:дневник.бг
С приятелско-роднинска схема Николай Цонев се опитал да подкупи честен следовател



Гласувай:
9



1. анонимен - Според мен незабавно трябва да се спрат
01.04.2010 20:54
всякакви разследвания за корупция в държавата, защото има опасност към средата на годината да останем без държавни служители и да се наложи вместо детски градини да се строят нови затвори ..................... :))))))))))))))))))))))))))))))))
цитирай
2. анонимен - С приятелско-роднинска схема Николай Цонев се опитал да подкупи честен следовател
02.04.2010 08:35
Естествено е, че за да се оправим, първо трябва да си изчистим авгиевите обори.Никой да не се сърди на правителството и по-специално на Б.Борисов за действията му.За мен те са абсолютно правилни.За да станем малко по-добре, първо ще станем малко по-зле - както каза г-жа Кристалина Георгиева - евентуален бъдещ президент или премиер на Балгария.Спомняте ли си какво беше предсказанието на една врачка - в новия век България ще се управлява от жена.Дано Бог е българин !!!
цитирай
3. анонимен - Нямало...
02.04.2010 10:32
Нямало подкупни съдии- смях в залата...
цитирай
4. анонимен - AWE, NQMA LI SAITOVE ZA NOVINI?
02.04.2010 10:37
Хаха, тука уж е блог, уж е място за авторски неща, а гледам, че най-четените работи са копи-пейст от други сайтове?!?

Аз съм съгласен да има информация, ама да е авторска. Тоест, някой сам да си е ровил някъде, сам да е разпитвал и тършувал и да е публикувал тук резултата от своя труд, а не просто да се гепи.

Вие как мислите?
цитирай
5. анонимен - Браво на следователя
02.04.2010 10:43
Започна се. За да се оправи България вички престъпни елементи и особено тези които източват НАШАТА държава, трябва да са по затворите. Цонев е една от причините за това, че нямаме. Много са тези като него които са облагодетелствали себе си за сметка на всички останали. И той и помагачите му да се измъкне от съдебно преследване - в затвора. А тази история ясно показва схемите по които се работи и до сега. Като ги дадат в новините, всички казват, че компетентните органи и съда трябва да се произнесат, а ето как се раздава справедливост - със 100 000 евра и получаваш вечна индулгенция за греховете си.
цитирай
6. анонимен - ??
02.04.2010 10:52
анонимен написа:
Хаха, тука уж е блог, уж е място за авторски неща, а гледам, че най-четените работи са копи-пейст от други сайтове?!?

Аз съм съгласен да има информация, ама да е авторска. Тоест, някой сам да си е ровил някъде, сам да е разпитвал и тършувал и да е публикувал тук резултата от своя труд, а не просто да се гепи.

Вие как мислите?



Мисля, че след като не коментираш толкова важен проблем , под който пишеш, всъщност може би си блогър, на който дори и копи пейст не му се прави и очаква някой да му чете глупостите, които дори и самият той не си ги харесва :))))

Шега, априлска :))))))

А къде точно има изискването за автороски неща, че ми стана любопитно?
И кой точно го интересува твоето мнение?
И кой е казал, че блог не може да е точно такъв какъвто е този блог ?
Защо трябва да е авторски ?

Блог доколкото знам е еквивалетно на дневник-тоест, малко ми е странно да коментираш дали някой си пише само в своят ЛИЧЕН дневник или просто преписва други неща от другаде!

Възможността , която ти се дава да коментираш е достатъчна.Поне на мен Е.А и аз нямам време да ходя из 50 сайта да ровя да чета интересни неща.
Харесва ми този блог, защото хем ме информира за най-важното което се случва в България и света, хем има забавни неща почти всеки ден, хем има интересни анализи , често графични.
И го чета с удоволствие блога.Често коментирам дори.
Но да се меся в това, какво ще има в блога, май не ми е моя работа.
Има още 4-5 блога, които посещавам редовно, но този е от тези които най-много ми харесват.

цитирай
7. sande - Предложение
02.04.2010 11:12
На честния следоветел да му се издигне паметник.
Така е честно.
цитирай
8. анонимен - Аве то блога си е хубав, спор няма, но ...
02.04.2010 11:16
Аве то блога си е хубав, спор няма, но наистина би било по-добре да се пишат авторски неща, щото статията всеки може да си я прочете от линка, а трябва да има коментар и виждане на блогера според мен.
Щото нали уж затова са блоговете интересни, показват мисли идеи на автора, или поне така си мисля че трябва да е.
цитирай
9. анонимен - Един по един ...
02.04.2010 11:54
Един по един, та до един.
Последният да затвори вратата.
цитирай
10. анонимен - Яна
02.04.2010 12:31
sande написа:
На честния следоветел да му се издигне паметник.
Така е честно.



Съгласна.За паметник е!!!
цитирай
11. анонимен - Един по един ...
02.04.2010 12:55
Един по един, та до един.
Последният да затвори вратата.

Ами ако %E
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: wallstreet
Категория: Бизнес
Прочетен: 7697883
Постинги: 1820
Коментари: 9527
Гласове: 9412
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031