Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.04.2010 20:20 - Лечков е обвинен за престъпления по служба
Автор: wallstreet Категория: Новини   
Прочетен: 3336 Коментари: 7 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Прокуратурата в Сливен е образувала разследване срещу кмета на града Йордан Лечков за безстопанственост и престъпление по служба.

От писмо на местните обвинители до медиите става ясно само, че досъдебното производство срещу него е започнало на 1 април. Според обвинението през периода август 2008 г. - февруари 2010 г., Лечков "умишлено не положил достатъчно грижи за управлението на повереното му имущество и от това е последвала значителна щета за общината". От прокуратурата отказват да съобщят повече подробности по разследването. Делото се разследва от и.д. окръжния прокурор на Сливен Пламен Стефанов.

Пред "Дневник" Лечков каза, че не може да коментира обвинението срещу себе си, защото няма никакво известие за започналите действия на прокуратурата. "Този, който е внесъл сигнала, сигурно знае за какво става дума. Прокурорът Пламен Стефанов обикновено е инициатор на такива проверки", визира той временно изпълняващия длъжността окръжен прокурор. Йордан Лечков допълни, че за него това е само поредната от проверките, които се извършват по дейността му от 7 години насам.

По неофициална информация разследването срещу него е за незаконосъобразни му действия при отдаване на различни фирми правото да ползват терени и сгради на територията на т.нар. парашутен полк в Сливен, който преди време премина в собственост от министерството на отбраната към общината.

През февруари избухна конфликт между Лечков и общинския съветник и управител на фирма "Хидросистеми" Радостин Русев, във връзка с изпълняваните от компанията ремонти по водния цикъл в града. Тогава Русев и други общински съветници, както и шефове на други дружества се заканиха да сезират съда за действията на кмета. Според тях, близки на Лечков фирми ползват на складове в общината без сключени договори и без да плащат наем.

Такива бази ползват ЛТД "България", "Лукском", "Топстрой декор", "Промишлено газоснабдяване" и др. Според обвинителите, само една от фирмите евентуално има договор, а останалите имат устна договорка с кмета.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов съобщи, че прокуратурата ще повдигне обвинение на кмета на Ямбол Георги Славов. Срещу него обаче вече има повдигнато обвинение. "Точно така трябва да работи прокуратурата. Безкомпромисно към всеки и в съда всеки да доказва дали е виновен или не", каза Борисов. 

В края на март петима общински съветници от Сливен започнаха подписка "За или против управлението на кмета Йордан Лечков" в града и селата от общината. Дни по-късно той коментира: "Не съм станал кмет с подписка. Разбрах, че по този повод някои искат среща с премиера Борисов. Каня ги да карат след мен, защото тръгвам към него". Вчера от община Сливен съобщиха, че са са изпратили писмо до инициаторите на подписката, с което ги уведомяват, че липсва правно основание за инициативата им.

Седмица по-рано (23 март) кметът на Сливен имаше спречкване със столични полицаи и дори беше обявен за издирване. Тогава от пресцентъра на МВР обясниха, че той е бил спрян заради превишена скорост на  бул. "П. К. Яворов" в София . Документите му са били проверени, като "той не се е държал особено прилично, дори грубо, след което е отпрашил", допълниха от МВР.

 
Йордан Лечков беше преизбран за кмет на Сливен на местните избори през 2007 г. като кандидат на ГЕРБ. Отношенията му с партията обаче охладняха в края на 2009 г. Тогава Лечков заплаши, че ще поиска оставката на министъра на околната среда Нона Караджова заради проблеми при финансирането на водния цикъл на града.

Няколко месеца по-късно избухна конфликт между сливенския кмет и изпълнителят на проекта - фирма "Хидросистеми", в чието ръководство е и общинският съветник от ГЕРБ Радостин Русев, който подаде жалба срещу Лечков в съда.
 

източник:дневник.бг
Лечков е обвинен за престъпления по служба



Гласувай:
2



1. анонимен - хаха, беше време :)))))
08.04.2010 20:50
хаха, беше време :)))))
цитирай
2. анонимен - много късно
09.04.2010 06:50
Този с един вкаран гол на Германия, мисли, че му е длъжна цяла България во веки веков. Трябва да бъде разследван не от 2008година, а от втория ден на кметуването му.За концесията на стадиона и спортните зали дадени на сетра му и милионите държавни и общински левчета налети после за ремонти.Да си припомним смачканите далавери за "Качулка", "Сапард",залата в бившия партиен дом, милионите взети заеми от банки без решение на Общинския съвет,да се проверят колко командировачни е взел/по десетина хиляди на тримесечие, а парадира, че работи без заплата/, да докаже приходите си с който разшери стария хотел, построяването на новия хотел, фамилната къща и т.н.... За да бъдат разкрити далаверите му трябва незабавно да бъде отстранен от длъжност и да спре да злоупотребява с името на Бойко Борисов и с ГЕРБ, предполагам, че те не са му съочастници в далаверите! Оставете прокурора съвестно да си свърши работата, Лечков ако е чист няма да иска отстраняването му.
цитирай
3. kostadin - Завистници! Защо не оставите чо...
09.04.2010 10:03
Завистници! Защо не оставите човека да си взима каквото му е потребно.На вас пари не ви трябват, щом не сте се научили как се трупат.
цитирай
4. анонимен - i
09.04.2010 11:14
хора с 8 клас станаха кметове
цитирай
5. анонимен - Лечков,Лечков...
09.04.2010 11:14
Простака се вживял в ролята на инператор.Време е да го приземят.
цитирай
6. анонимен - стига си цоцал
09.04.2010 18:17
хотел,кмет,в изпълкома на БФС,фирми които се водят на други лица,но са негови. Стига бе кмете,забравихме гола срещу Германия.
цитирай
7. анонимен - за световното
10.04.2010 12:16
Да не забравяме, че му е платено за световното - 9 200 000.00 лв. Можем да си представим с колко се бръкнал всеки българин. Ами другите.................... играчи, на тях отделно.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: wallstreet
Категория: Бизнес
Прочетен: 7714545
Постинги: 1820
Коментари: 9527
Гласове: 9412
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930