Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.05.2010 21:44 - "Икономист": В България се надига страх от полицейска държава
Автор: wallstreet Категория: Новини   
Прочетен: 6471 Коментари: 23 Гласове:
7

Последна промяна: 27.05.2010 22:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 "Внимавайте какво си пожелавате, защото може да го получите. Миналата година българите гласуваха Бойко Борисов, мускулестият бивш полицейски шеф, да стане техен премиер. Той им обещаваше да не пожали никого и нищо в борбата с организираната престъпност. Със сигурност успя да направи нещо различно. Днес телевизионните новини съобщават за операции с ярки имена като "Октопод" и арестуването на хора със зловещи прякори като "Трактора". Атмосферата на недосегаемост, която беше превзела България, общо взето си отиде."

Така започва статия за България в петъчния брой на британското сп."Икономист", разпространена в аванс на интернет адреса на изданието. Заглавието е Guarding the guardians, което е част от британския превод на латинския израз Quis custodiet ipsos custodes? (Кой пази пазачите?).

Подзаглавието е "Добре посрещнатата атака срещу корупцията събуди някои страхове от полицейска държава".

В статията се изброява, че бившият премиер Сергей Станишев е обект на две разследвания, включително за загуба на секретни документи, а някои негови бивши министри са разпитвани за корупция, небрежност и злоупотреба с власт. Една от по-значимите "жертви" е бившият министър на отбраната Николай Цонев, който беше оковен в белезници, а прокурор му крещеше, допълва "Икономист". Никой от обвинените още не е изправен пред съд, посочва изданието.

"Новият стил със сигурност се харесва на обикновените българи. Твърдолинейният вътрешен министър Цветан Цветанов сега замести Борисов като най-популярният политик в страната. Но някои се опасяват, че цената на тази битка (с корупцията - бел.ред.) може да се окаже лошо управление от друг порядък: все още слабо върховенство на закона и дори завой към нещо, което може да изглежда като полицейска държава."

"Икономист" продължава с обяснение, че сега службите проверяват всеки, който се кандидатира за висок пост в администрацията с цел във властта да попадат само хора "с чисти ръце".

"На практика това развързва ръцете на информатори и апаратчици от спецслужбите. Атаката също така парализира публичната администрация. "Преди администрацията не правеше нищо без подкуп. Сега те просто не правят нищо", казва Иван Кръстев, директор на Центъра за либерални стратегии в София. Това забавя, между другото, и вече възмутително бавното усвояване на пари от Европейския съюз", се казва в статията.

"Най-голямото предизвикателство е да се пазят пазачите като се създаде строга законова рамка за антикорупционната кампания. Предишните опити да се реформира разнебитеното българско правораздаване общо взето са били безплодни. "Кучетата пазачи" на ЕС, които някога лаеха предупредително, сега изглежда са се отказали", продължава коментарът.

Изданието посочва, че българските съдилища действат ужасяващо бавно и когато ги обвинят в това, съдиите отвръщат, че събраните от полицията доказателства издишат. Но когато беше разкрито, че един лобист с доста връзки е можел на практика да назначава висши съдии, малцина от споменатите бяха принудени да подадат оставка и никакво разследване нe беше предприето, допълва "Икономист".

"Нещо повече, малко от всичко това получава публичния натиск, който заслужава. Повечето големи медии са с мъглява собственост, което оставя журналистите им уязвими на външен натиск и с незначително влияние. Телевизионните новини може да изглеждат като реклама на гангстерски филм. Но правосъдието и шоубизнесът са съвсем различни неща."



Източник:дневник.бг
"Икономист": В България се надига страх от полицейска държава



Гласувай:
7



1. анонимен - Няма борба с корупцията- това не го ...
27.05.2010 21:59
Няма борба с корупцията- това не го посочва "Икономист"! Не може да има борба срещу Мен самия- да не съм веселия самоубиец?!
цитирай
2. анонимен - colobur, има нещо такова. Но вни...
27.05.2010 22:07
colobur, има нещо такова.Но внимавай какво пишеш, че вече следят всичко тез нащти велики тайни служби
цитирай
3. andi2 - не ми се вярва по скоро ми прилича ...
27.05.2010 22:42
не ми се вярва
по скоро ми прилича на пи-ар акции
хванат ---->>> пуснат
и пак отново
с лов на дребни редки , какво ще стане ----->>>>> те са заменими
цитирай
4. анонимен - Кво да ви кажа...
28.05.2010 04:11
по-добре полицейска държава, отколкото бандитска такава
цитирай
5. анонимен - БРАВО НА ГЕРБ
28.05.2010 06:15
браво на полицията ,досега ги рогаехме че не работят ,сега чччччччче много работели ,по добре работеща полиция отколкото крадливи политици
цитирай
6. анонимен - Тия западняци все повече и повече им ...
28.05.2010 09:05
Тия западняци все повече и повече им лъсва гъза ,че целта на запада е такава държава България да няма.Защото постоянно реват ,че тук има престъпност ,корупция ,няма демокрация и т.н.,а държавата като започна яростна борба с мафията ,(тя приятели ще набере скорост ,не бързайте ,всички искате чудеса за два дни)взеха да си въртят гъза -имало полицейска държава.Ах тия върти-опашки гадни западняшки.Нали си имаме всички институции.Да не би арестите да се правят ей така -легнал си Цветанов вечерта и сънувал ,че трябва да арестува утре Ал.Петров или еди кой си и хоп ,отишъл на работа и заповядал арестите.Нима ние самите не виждаме и не сте убедени как държавата е просмукана от какво ли не-е и какво правим,сега не харесваме борбата срещу всичкото зло настанило се в живота ни,и ни изсмуква силиците.Май не знаеме какво искаме.Забравихте лепенките на СИК ,на ВИС,песните тигре ,тигре,показни
те разстрели ,които ще има още.Още боклук има да се чисти ,като плевела са се размножили бандитите в страната ,бандити от най-различно естество.Нима приятели Германия не е полицейска държава,е и...някой да се оплаква там.Само тук мрънкате и като прасе пред заколение,още нищо не е станало и провокаторите все квичат-щяло сега пък да стане еееееди какво си.Ами май цялата работа е гъз хем боли ,хем сърби при нас.Не знаеме какво искаме-избръмчахме от всякъде за най-малкото нещо все сме против.Аз съм за действията на правителството.Смятам ,че без да се спре и да се опандизи гръбнака на мафията ,няма да излезем от блатото.А колкото до кризата и страха ,че щяло да стане еди какво си,че правителството било слабо-бее глупости-спомнете си Жан Виденов.Ние сме свикнали -все сме си в криза,но -много правилно е ,че се захванаха да рзачистят изметта в тая страна.Какво не ви харесва -това ,че всеки ден показват арестувани престъпници във всички сфери на обществения живот ли.Нима не ви харесва,че вече не само ги говорим под сурдинка ,ами и ги виждаме,виждаме кои са злодеите.Но ще е радостно да стигнат нагоре
цитирай
7. анонимен - И стига с тая цензура тук. преста...
28.05.2010 09:19
И стига с тая цензура тук .престанете ,че и вие сте същите май.
-Коментарът ви не беше изпратен защото коментирате твърде често.
Какво значи това -ограничавате ни в коментарите ли.Ми кажете колко ви е лимита ,защо все ме триете.
цитирай
8. анонимен - И стига с тая цензура тук. преста...
28.05.2010 09:20
И стига с тая цензура тук .престанете ,че и вие сте същите май.
-Коментарът ви не беше изпратен защото коментирате твърде често.
Какво значи това -ограничавате ни в коментарите ли.Ми кажете колко ви е лимита ,защо все ме триете.
цитирай
9. анонимен - İstinata e edna
28.05.2010 09:22
Ot pravilnia pıt da nese otklonyavame,rano ili kısno istinata şte pobedi.
цитирай
10. анонимен - Страхът
28.05.2010 10:37
Страхът се надига само в тия които са крали.... маи :) На всичкото отгоре и са нагли.Като бедните роднини съдии с хотели , искащи да си доплатят и да си продължат безметежния живот.И това ако не е наглост ? И ще чакам тази да ме съди справедливо.
цитирай
11. анонимен - "Икономист"
28.05.2010 10:37
Когато се отървем от ГЕЙБ България ще тръгне напред !!
цитирай
12. анонимен - забележка
28.05.2010 10:52
След като има цензура при вашите коментари, необходимо е тези , които използват нецензурни думи , като "г..." на №6 моля Ви да не ги допускате .
Много тежко е да отбележим, че не се спазват граматичните правила, а да не говорим за интелектуалното ниво на "мислещите".Време е вече да се освободим от негативизма, защото той не е добър нито съветник, нито ще ни отведе далеч.
цитирай
13. misbis - страхът от полицейска държава не е неоснователен
28.05.2010 11:00
В западна европа вече хората се надигнаха срещу въвеждането на полицейско-гестаповски режим. В Бг,понеже нарочно се създаде криминалността и безредието,хората сами прегърнаха идеята за полу-военно положение.Нещо,което западните илюминати искаха по принцип.Новия световен ред изискава гестаповски режим...и той бавно,но сигурно пълзи из европа
http://www.youtube.com/watch?v=7Emea__2ILw
http://www.youtube.com/watch?v=e4vyhGZLJDE
http://www.youtube.com/watch?v=2jQjBCTF3wk
Правата и свободата на хората скоро ще бъдат в историята
цитирай
14. анонимен - до номер 11
28.05.2010 11:13
Комунистическо лайно-я да млъкваш.Ти си гей като Сергей.
цитирай
15. анонимен - СТРАХ НИ Е ВЕЧЕ ОТ ВСИЧКО -ТАКА НЕ Е ...
28.05.2010 11:14
СТРАХ НИ Е ВЕЧЕ ОТ ВСИЧКО -ТАКА НЕ Е БИЛО НИКОГА ДОСЕГА.
цитирай
16. анонимен - до12
28.05.2010 11:15
Върви на майната си с твоите граматични правила .Отиди да преподваш уроци на циганите и не се занимавай с политика.Просто не обръщам внимание на шибаните ти граматични правила ,а не че съм неграмотна.
цитирай
17. анонимен - до15
28.05.2010 11:17
Ми като си бъркал в лайната ще те е страх разбира се.Я да си си чистичък няма защо да се страхуваш бе провокатор такъв.
цитирай
18. smirena - An.6,това което пишеш звучи добре,
28.05.2010 11:17
смо че днес няма лепенки на СИК и ВИС и никой не иска дори да си спомня за Жан Виденовата зима,камо ли да я преживява отново.А цялята борба с българската мафия прилича на преразпределяне на територии и средства и тотално огрухване на и без това обрания български бостан.
цитирай
19. анонимен - Вие искате да пиете и да карате, да се ...
28.05.2010 11:23
Вие искате да пиете и да карате,да се боцкате ,да убивате ей така ,и да биете за кеф,да правите далавера ,контрабандичка или сутенъорство,да се гъзарите по баровете и да се правите на велики,да показвате мускили и да се перчите с БМВ-та и с лъскави синджири,да изнасилвате която си харесате щото сте големи мутри и всичко ви е позволено -и като ви го набият в гъза в Полицията ревете до небесата ,че имало полицейщина.Де го тютюна да се пържите на слънцето от рано сутрин до късно вечер ,да копате царевица с мотиката цял ден,ще видиме дали ще мислите за хайлазлък ,и дали ще се оплаквате от полицейщина.
цитирай
20. svilen75 - Много точен анализ в статията. За ...
28.05.2010 11:44
Много точен анализ в статията. За съжаление пак чужди медии трябва да казват какво става в държавата, тук всеки се подмазва на силния на деня. И пак за съжаление много от избирателите, т.н. хора в България не могат да мислят и сипят "Браво" на една полиция, която е по-скоро театрална трупа, отколкото работеща система за опазване сигурността на обикновения гражданин.
цитирай
21. misbis - олее, какви думи от устата на една дама...
28.05.2010 11:44
Първо-расистки коментари...за циганите
второ-куп нецензурни изрази
анонимен написа:
Върви на майната си с твоите граматични правила .Отиди да преподваш уроци на циганите и не се занимавай с политика.Просто не обръщам внимание на шибаните ти граматични правила ,а не че съм неграмотна.

цитирай
22. анонимен - не си бил в белене,да видиш страх !
28.05.2010 12:10
анонимен написа:
СТРАХ НИ Е ВЕЧЕ ОТ ВСИЧКО -ТАКА НЕ Е БИЛО НИКОГА ДОСЕГА.

е, толкова ли много си крал,че толкова много те е страх? не бой се,вас не ви съдят.
цитирай
23. анонимен - Ела зло, че без тебе БГ загива!
28.05.2010 16:16
В България НЕ се надига страх от полицейска държава, а нужда и желание ЗА такава. Страхът се е надигнал у позитановците, но те не са България, те са Абсурдистан. И добрее ровече и повече да ги е дтрах, и да се гръмнат даже в един прекрасеномент. Един по един, двама по двама. Без полицейска здрава метла, всичко в тая държава ще си стои до Пето Пришествие така, както Тройната ламя го е наквасила и оговнянила. По-скоро да се почва чистенето на Авгиевите обори!!!! Веднъж и завинаги. Досега КВО? Ялови арести и секи бега като наплати (на баламите) малко мижави стотинки, щото даже и да се откупи от закона не му се пуска повече от квото е айдушкосвал пладнешката. Ама не е луд оня дето лапа баницата, а който му я поднася цялата. На тепсия. България не е луда. Прекипява й вече и пАрата ще си каже думата.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: wallstreet
Категория: Бизнес
Прочетен: 7697976
Постинги: 1820
Коментари: 9527
Гласове: 9412
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031