Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.07.2010 20:58 - Николай Младенов: ЕС не разбира докрай срещу какво е изправен Израел
Автор: wallstreet Категория: Новини   
Прочетен: 7350 Коментари: 21 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Външните министри на Европейския съюз не винаги имат точно разбиране на това, срещу което е изправена държавата Израел, а Турция реагира "малко прекалено силно" на епизода с флотилията за Газа.

Това е заявил българският външен министър Николай Младенов пред в."Джерузалем пост" по-рано тази седмица, когато бе на тридневно посещение в Израел и Палестинската автономия.

Изданието обяснява, че България е сред страните от ЕС, които най-много подкрепят Израел. Той направи изключително приятелски коментари за страната ни във време, когато едва ли ще чуете нещо подобно от негови колеги, допълна "Джерузалем пост".

Като илюстрация се превеждат думите му от срещата с президента Шимон Перес: "Щастливи сме, че мнозинството от българските евреи бяха спасени (по време на Холокоста) и можаха да отидат в Израел и да изградят държавата. Това създава здрава емоционална връзка и отговорност от наша страна да осигурим израелската сигурност и бъдеще".

Запитан в интервюто в сряда защо прави такива коментари, когато Израел е изправен пред растяща международна изолация, Младенов отговорил: "Защото за това са приятелите, за да бъдем с нашите приятели, когато те имат проблеми".

След което допълнил, че под "проблеми" има предвид, че в момента е в ход "драматичен поврат в цялата стратегическа ситуация в региона".

"През последните няколко години видяхме изявления от Иран, че иска да заличи Израел от лицето на земята", казал Младенов. Той посочил, че друга част от проблемите на Израел идват от провалящият се мирен процес в Близкия изток, както и че оттеглянето на израелската армия от ивицата Газа е довело до вълна от палестински ракети срещу израелски обекти и граждани.

Трябва да работите по-добре, за да обяснявате позицията си в Европа, посъветвал домакините българският външен министър. "Това е и една от причините да съм тук. Исках да видя на място – след флотилията и всички тези събития – възгледите на израелското правителство, как смятат че може да се излезе от всичко това." Запитан дали сред колегите му има разбиране срещу какво е изправен Израел, Младенов отговорил: "Не винаги, не. Съвсем честно – не. Мисля, че понякога в Европа опростяваме нещата, вероятно защото войната и тероризма не са всекидневна заплаха за мнозина в Европа."

Според него "много държави са изгубили чувствителност към сложната среда на сигурност, в която живее Израел". Често казваме, че "признаваме законните тревоги на Израел за сигурността му, но понякога се чудя дали всички разбираме какво точно стои зад тези думи."

Младенов, който през 2006г. бе съветник на иракското правителство, добавил, че от личен опит знае какво е да видиш някой да се взриви сред минувачите на улицата.

"Мисля, че трябва да сме по-чувствителни към факта, че това е много трудна обстановка и че Израел трябва да е нащрек въввсеки един момент, за да гарантира сигурността си и тази на своите граждани."

Хората трябва да разберат какво е да живееш в място като Сдерот под заплахата от ракетите "Касам" или "какво е да си в постоянен страх, че някой може да реши да се взриви на улицата или да си в непрекъснат страх, че друга страна иска да унищожи твоята държава."

След това Младенов добавил, че това не означава, че израелците не трябва да погледнат отвъд хоризонта и да потърсят рамка за дългосрочно уреждане на конфликта, както и че е важно да имат предвид трудностите, пред които са изправени палестинците.

От "Джерузалим пост" молят българския външен министър да коментира твърденията, че в ЕС има разделение Изток-Запад по отношение на Израел. От едната страна са Чехия, Полша, Унгария, Румъния, Словакия и България, смятани за поддръжници на Израел. От другата са критиците – Ирландия, Швеция, Португалия, Белгия, Гърция.

Младенов отговаря, че едно от обясненията е, че държавите от Централна и Източна Европа допреди 20 години бяха комунистически и за тях отношенията с Израел са нещо ново. "Тези отношения бяха забранени при комунизма, така че има интерес от развиването им." Но според него "в Централна и Източна Европа има и елемент на вина, защото в много от тези държави не се отнесоха към случилото се по време на Холокоста така, както това стана в Германия, например."

Запитан за коментар за посоката, в която е поела Турция при премиера Реджеп Тайип Ердоган, българският външен министър отговорил, че не вярва някакво чувство, че е отхвърлена от ЕС, да кара Анкара да търси "нова и по-активна роля в Близкия изток, Централна Азия и Балканите".

Според него в "цялата ситуация с флотилията" Турция "реагира малко прекалено силно". Помолен да уточни какво има предвид, Младенов допълва: "Твърде силно в смисъл, че не виждам до каква степен това помага на интересите на палестинците".

Журналистите припомнят, че според турците след инцидента повече стоки и материали влизат в Газа. На което Младенов отговаря, че "промяна за вноса и износа на стоки от Газа се обсъждаше от известно време и не смятам, че за това трябва да умират хора".

Българският външен министър не заема ясна позиция дали смята морската блокада на Газа за законна и отговаря че това е решение, което Израел трябва да вземе на базата на собствената си сигурност. Важно е обаче да има стокооборот, за да се развива икономиката там, което така хората ще видят конкретни ползи от договарянето на мир, допълва той.

Младенов не отговаря и дали е имало запитване към София за засилване на военното сътрудничество, след като то бе практически замразено между Израел и Турция.





източник:дневник.бг
Николай Младенов: ЕС не разбира докрай срещу какво е изправен Израел



Гласувай:
8



1. анонимен - Значи е вярно, че и Младенов е с еврейска жилка...
04.07.2010 01:27
Жалко, превземат ни подмолно и неуморно. Чак не ми се пише повече, гнусна работа :(
цитирай
2. анонимен - Егати
04.07.2010 02:31
От цялата работа, само не ми стана ясно, тоз Младенов наш външен министър ли е, или на Израел ?
Или общ ? Заплатата от нас, лобирането - за Израел ....
цитирай
3. анонимен - I na mene ne mi e jasno-Balgarite ...
04.07.2010 07:23
I na mene ne mi e jasno-Balgarite idioti li sa ili na idioti se pravjat? Ne ste li razbrali,che arabite nikoga ne sa iska li mir?!Zashtoto kato govoriat za okupacia poluchavat mnogomilionni pomoshti,koito kakto e Polozeno -po Komunisticheski-se krade ot upravliavashtite!A ako ima Mir-TRIABVA DA RABOTIAT!!!I Krai na pomoshtite,bezplatnoto elektrichestvo,voda i t.n.,koito sega ISRAEL im predostavia BEZPLATNO!!!Do koga i OT KOGA piskame Evreite-Evreite? Kakvo losho Balgarie vidiala ot evreite???
цитирай
4. анонимен - Абе вие луди ли сте
04.07.2010 08:09
Те си водят война за оцеляване на самия Израел.А пък вие рязаните пишки ли ще подкрепяте?
цитирай
5. анонимен - Октопод
04.07.2010 11:07
Прав е Младенов.Арабите са мързеливи и не искат мир.Ако искаха много отдавна щеше да е факт.
цитирай
6. анонимен - Прав е Младенов!
04.07.2010 11:16
Прав е Младенов!
цитирай
7. анонимен - ПОДКРЕПЯМ МЛАДЕНОВ-УМНО МОМЧЕ!!!
04.07.2010 11:49
СЛЕД ,КАТО ИСКАТ ДА ТЕ ЗАТРИЯТ ОТ ЛИЦЕТО НА ЗЕМЯТА ---НОРМАЛНО Е ДА СЕ ЗАЩИТАВАШ!!!
ЕВРЕЙТЕ СА ПРАВИ!!!!
НИКОЙ НЯМА ПРАВО ДА ОСПОРВА НА НИКОГО....ПРАВОТО НА ЖИВОТ!!!!!!!!!!!
НИКОЙ---НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРАВИ НА БОГ ИЛИ МЕСИЯ!!!!
НЕ СИ ПАДАМ ПО ЮДАИЗМА, НО.....ТАМ Е ЛЮЛКАТА НА ХРИСТИЯНСТВОТО !!!!
ХРИСТОС ПО НАЦИОНАЛНОСТ .........Е ЕВРЕЙН!!!.....ПО ВЯРА Е, ХРИСТИЯНИН!!!!

ЕВРЕИТЕ СА В СВЕЩЕННОТО СИ ПРАВО НА ЗАЩИТА НА ДОМА,СЕМЕЙСТВОТО И НАЦИЯТА СИ!!!!
МАЙНАТА ИМ НА АРАБИТЕ!!!!
НАПЪЛНО, ПОДКРЕПЯМ ИЗРАЕЛ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
цитирай
8. анонимен - ЗА №3!
04.07.2010 11:58
Спокойно Рави, българите не сме глупави.
Във всяко стадо има мърша-тъпи и суетни копеленцаНикога ,не сме ви предавали.Маса българи има там, при Вас!
Да Ви педадем....значи да предадем себе си на заколение!
цитирай
9. анонимен - по лошото е че управляващите не р...
04.07.2010 12:28
по лошото е че управляващите не разбират срещу какво е изправено бъдещето на България.
Най-плодовитият мъж в Газа има 430 внуци - у нас може и да са му надминали рекорда с родилките на 11 години но да не смеят да кажат
цитирай
10. vencivaleri1951 - Това дали е прав или не Младенов е ...
04.07.2010 12:36
Това дали е прав или не Младенов е вторичен въпрос/не е прав според мен/ Истината е, че ние граничим с Турция, имаме по голям стокооборот и переспектива в отношенията си с арабите. Такива искзвания и действия ни смразиха /спомнете си Филип Димитров като премиер и разходката му из Голандските възвишение с еврейският му колега......нещо което и американски държавник не си го е позволил...Помнели били евреите какво сме направили за тях...Помнят ама чушки...Спомнете си как първо изчакаха да се съберат пари за Емануела/мисля че това се казваше момичето което пострада при катастрофата със Сталийски/ и чак тогава я взеха да лекуват. Не знам но, като чуя за юдейска благодарност си спомням за Соломон-Анджел, Гад Зееви, Майкъл Чорни...
цитирай
11. анонимен - За №10
04.07.2010 13:18
Айде стига ,бе....!
Българите ,само на благодарности и помощи ли ще я караме....цял живот!
Събирали били,пари за Емануела.....що не събрахте парите на руската пияна свиня-Ставийски, ами го оставихте да се измъкне,бе... ???!
Да не сте очаквали,ПАРИ ,ПЕЧАЛБИ И ВЕЧНИ ИНДУЛГЕНЦИИ от Заобикалящия ви свят??!
НЕ СИ ВЪОБРАЗЯВАЙТЕ ,ЧЕ ТЕЗИ КОИТО ИДВАТ ДА ПРАВЯТ БИЗНЕС В БЪЛГАРИЯ
......ИДВАТ ЗА "ЧЕРНИТЕ ВИ ОЧИ"!
НЯМА "ОСВОБОДИТЕЛИ" И "ДАРИТЕЛИ"......ВСИЧКО СЕ ПЛАЩА НА ТОЗИ СВЯТ!!!
ВСИЧКО СИ ИМА ЦЕНА-------ВЪПРОСА Е :КОЙ ЩЕ Я ПЛАТИ!!!!!!!!!!!!!!!!!

БЪЛГАРИТЕ ,ИСКАТ ДА ЖИВЕЯТ НА ....ВЕРЕСИЯ!
НЕ СТАВА!
ВРЕМЕ Е ,ДА СИ ГО НАБИЕТЕ В ТЪПИТЕ, ЧЕРВЕНИ КАРТУНИ!

КАКТО ИЗРАЕЛ, ТАКА И НИЕ:
....НЯМА ДА ТЪРПИМ ТЪПАЦИ,ЦИГАНИ,ЛЕНТЯЙ И НЕГОДНИЦИ ДА НИ РАЗДАВАТ КАРТИТЕ В ЖИВОТА! ПРОСТО ,НЕ СТАВА!
ТИЯ КОИТО РАБОТЯТ И ИСКАТ НОРМАЛЕН БИЗНЕС/ТУРЦИ,АРАБИ,ЕВРЕЙ,АФРИКАНЦИ/-НЕ СА ГЛУПАВИ И РАЗБИРАТ ,ЗА КАКВО ИДИ РЕЧ...!
цитирай
12. анонимен - БРАВО НА МЛАДЕНОВ
04.07.2010 14:39
ЗНАЧИ,ЗА ДА ЗАЩИТИШ КАУЗАТА НА ЕВРЕИТЕ,ТРЯБВА ДА СИ ЕВРЕЙН! БРАВО!
АМИ ДА ОСТАВИМ ЕВРЕИТЕ ДА БЪДАТ УНИЩОЖЕНИ....ДА ВЪРНЕМ ХИТЛЕР.
ЗАЩИТАВАТЕ ТУРСКАТА ТЪРГОВИЯ С ОРЪЖИЕ.
ДНЕС - ИЗРАЕЛ,УТРЕ - НАС. СЛЕПИЛИ СТЕ.
ЕВРОПА ВИНАГИ СЕ Е ПРАВИЛА НА НЕРАЗБИРАЩА.
НА КОГО ДЪЛЖИМ ОСЪКАТЕНАТА СИ ДЪРЖАВА. НА "ВЕЛИКИТЕ СИЛИ".
КОЙ НИ ПРОДАДЕ И ПРОДАВА И СЕГА НА РУСНАЦИТЕ-ПАК ТЕ.
КОЙ ИМА СОБСТВЕНОСТ НА ЧЕРНОМОРИЕТО - РУСНАЦИ И ТУРЦИ.
Я СИ СПОМНЕТЕ ЕДНО ВЕЛИКО ИМЕ НА УЧЕН,МУЗИКАНТ,ПОЛИТИК,КОЕТО ДА НЯМА ЕВРЕЙСКИ ПРОИЗХОД.
УМНИ СА. ГЕНЕТИЧНО ИМ Е ЗАЛОЖЕНО.И ХРИСТОС Е ЕВРЕЙН.ЗАТОВА ДОМЕНИРАТ В СВЕТА.
ВСИЧКОТО Е ЗАВИСТ. ЗАЩОТО И ОТ ПУСТИНЯТА НАПРАВИХА ОАЗИС.
ПАЛЕСНИНСКИ НАРОД НЯМА. ПРОСТО НЯМА.
ТОВА Е ИМЕ С ТРАКИЙСКИ ПРОИЗХОД - ПАЛЕСТРА.И Е ПРИСВОЕНО ОТ МЕСТНОТО НАСЕЛЕНИЕ,КОЕТО ПРИЕМА ИСЛЯМА. НИЩО ЛОШО. НО АРАБИТЕ СТОЯТ ЗАД ГЪРБА ИМ И Е ИСТИНА,ЧЕ НЕ ИСКАТ МИР. ЗАЩОТО НИЩО НЕ СА СЪТВОРИЛИ И АКО НЕ СА ФИНАНСОВИТЕ ИНЖЕКЦИИ ЗА ВОЕНИТЕ ДЕЙСТВИЯ ЩЕ СИ ОСТАНАТ В РАЗВИТИЕТО СИ В 14 ВЕК Т.Е. ОТ КАКТО СЪЩЕСТВУВА РЕЛИГИЯТА ИМ.
ЕВРЕИТЕ БИЛИ НЕБЛАГОДАРНИ. А ЗАБРАВИХТЕ ЛИ КОЛКО ПАРИ НИ ДЪЛЖАТ ВСИЧКИ БРАТСКИ АРАБСКИ ДЪРЖАВИ. ХА,ДА СИ ВЪРНАТ ДЪЛГОВЕТЕ КЪМ БЪЛГАРИЯ ...АМА НЕ.
КОЛКОТО И ДА НЕНАВИЖДАМ ГЪРЦИТЕ,СВАЛЯМ ИМ ШАПКА ЗА ТОВА,ЧЕ СИ ОСТОЯВАТ ИНТЕРЕСИТЕ.
А НИЕ НЕ ЗНАЕМ НА КОЙ ГОСПОД СЕ КЛАНЯМЕ.
С ВЪНШЕН МИНИСТЪР КАТО МЛАДЕНОВ,МОГА ДА БЪДА СПОКОЙНА ЗА БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ.
цитирай
13. vencivaleri1951 - за 11
04.07.2010 14:43
Може да съм наивен, но смятам че когато става въпрос за човешки живот бизнесът трябва да остане на заден план. Така постъпи България когато наши учени откриха ваксина за един от най големите бичове преди половин век-детския паралич. Предостави я на света без да търси девиденти затова. Четох наскоро какви балъци били комунягите и не извлекли милиради от това. Да балъци са може би, но според мен в случая е най правилното решение. Няма милиарди, но и няма детски паралич...Вменяват ми се "червени мисли", в "червени кратуни" И то защото съм казал, че имаме по добър стокобмен с арабите и с турците сме комшии. Кое не е вярно...? Защо да си образуваме нерви само защото устата ни не умеят да стоят затворени. Европа скочи гневна, загинаха безмислено хора, а ние ще вземаме страна при това определено на допусналия гаф...Защо...? За да се харесаме на американците...Смразихме се със сърбите пускайки коридор на бомбардировачите, смразваме се с руснаците...плезиме се сега на Турците...Да ама като пламнахме по миналата година викаме руснаци, гърци , турци да ни гасят...Далеко са янките да прелетят, а и когато са прелетявали други неща са ни пускали от горе... След това какви "червени" кратуни какви 5 лева...В Турция по принцип няма ком партия, при арабите също. Израел по своята същност има и лявоорентирани сектори от икономиката си...Кибуците например са взаимствани от ТКЗСтата, левицата им е със силни позиции...Или когато на човек му се иска да попсува , той винаги ще го направи. Няма проблем...стига да ти е олекнало
цитирай
14. анонимен - Николай Младенов-евреин и нормално да е с тяхната политика
04.07.2010 15:30
Но защо плащаме ние за да ходи на отчет ,и на поклонение в родината???????????
цитирай
15. tomcat - Този "министър" е пълен ...
04.07.2010 15:32
Този "министър" е пълен майтап ,както и цялото мухобойковско правителство.По нагли продажници от тях не съм виждал!
цитирай
16. анонимен - Да, не разбира.
04.07.2010 15:42
Израел е изправен срещу самия себе си. А това е лошо. Хубавото е, че още не са го разбрали.
цитирай
17. анонимен - В ОТГОВОР НА №13
04.07.2010 16:01
С ДУПЕДАВЦИ --НЯМА ДА СПОРЯ!!!
ПОД ,ДОСТОЙНСТВОТО МИ Е...!
АЗ СЪМ БЪЛГАРИН И НЕ СЕ КЛАНЯМ НА НИКОГО!
НЕ БЛИЖА ЧУЖДИ ЗАДНИЦИ ,....НИТО СЕ СМЯТАМ ЗА "БЛАГОДАРЕН" НА СУЛЬО И ПУЛЬО...КОЙТО МИ СЕ ПРЕДСТАВЯ, ЗА "ОСВОБОДИТЕЛ" ИЛИ "ПОВЕЛИТЕЛ"!!!!
ДА ВЪРВИ -НА МАЙНАТА СИ!!!!
РАБОТЯ И ЩЕ ВОЮВАМ ,ЗА МОИТЕ СОБСТВЕНИ ИНТЕРЕСИ И ТЕЗИ НА СЕМЕЙСТВОТО И ДЕЦАТА МИ!

ДЪРЖАВЕН ИНТЕРЕС-КОЙТО НЕ ОТРАЗЯВА МОИТЕ ИНТЕРЕСИ И ЛИЧНИТЕ МИ РАЗБИРАНИЯ ЗА ЖИВОТА И ДОБРОТО НА МЕН И ДЕЦАТА МИ---ПРОСТО ,НЕ Е МОЙ ИНТЕРЕС!
РУСКИЯ КОМУНИЗЪМ--НЯМА МЯСТО В МОЯ ЖИВОТ--ТОЙ Е АНТИХУМАНЕН!
РУСИЯ ,МИ Е БЕЗРАЗЛИЧНА!

ВСИЧКО, КОЕТО Е В ИНТЕРЕСА НА БЪЛГАРИЯ ,МЕН И ХОРАТА ОКОЛО МЕН, ЗАСЛУЖАВА МОЕТО ВНИМАНИЕ И УВАЖЕНИЕ!
МРАЗЯ:... ,ЛЪЖЦИ, НЕГОДНИЦИ,МЪРЗЕЛИВЦИ,ПРИМИТИВНО МИСЛЕЩИ И ВСЯКА
ДРУГА СГАН, ПОСЯГАЩА НА ЖИВОТА И ИНТЕРЕСИТЕ НА СЕМЕЙСТВОТО МИ!

МОЯТ ДОМ -Е МОЯТА КРЕПОСТ!
НЕ ИДВАЙ,НЕКАНЕН! НЕ ТИ ГАРАНТИРАМ ЖИВОТА!
БЪДЕТЕ ЩАСТЛИВИ ---ЩЕ СЕ РАДВАМ ЗА ВАС!
цитирай
18. dolsineq - За всеки има място под слънцето. ...
04.07.2010 16:20
За всеки има място под слънцето. Явно някой не може да преглътне обидата, че евреите са не само умни, трудолюбиви, но и отстояват правото си на живот.
Албена
цитирай
19. watchtowerman - Е-е-е! Най-после прозряха!
04.07.2010 19:35
Източна Европа е наясно с положението след рагрома на Югославия. Защото на западните Балкани се е настанила една мюсюлманска гвардия от поне 50 000 муджахедини, оженили се фиктивно за мюсюлманки. Тази гвардия чака сигнал за да задейства, а ще задейства, ако й се даде финансов и политичски ресурс. Ислямистите знаят, че ще загубят глобалната си поддръжка със втори фронт - на Балканите, защото прекалено ще "цъфнат" мераците им. Докато съществува "израелския" фронт, Балканите ще почакат - нима не се вижда как се променя етническия състав и то в чия полза...?! А етносът, странно а? ама е вързан за "верата"!
Добре е, че Източна Европа е схванала Посланието на фундаменталните имами, което проповядват повече от 40 години: "Първо съботата, после - неделята". Превземат ли Израел, иде ред и на Балканите. А после - отново към Виена - Центъра на Европа. Гдето Походът им претърпя провал преди повече от три века. Провали се, защото я нямаше "петата" колона, ама днес Там има 20-30 милиона. И "връзвате" ли защо се обсъжда противоракетната система в Европа - дали на полска територия или на българска? Ами защото или няма да успеят да "усмирят" Иранската Ислямска революция и ракетно-ядрената им програма и тя ще бъде дублирана, потретена от други страни - я що ислямски страни с огромен човешки ресурс?!
цитирай
20. анонимен - за да им разбереш проблема на евр...
05.07.2010 10:11
за да им разбереш проблема на евреите,трябва да си един от тях-младенов е навътре в нещата това е естествено.
цитирай
21. murmashka - Браво!
06.07.2010 01:39
Браво ! Сред Бойковите министри имало и умни бе!!!Да си на страната на ,,чалмалиите" сега означава да искаш да се плоди и умножва мосулманският тероризъм.А Израел ,харесва на някому или не,е аванпостът на цивилизацията и всички са длъжни да го поддържат и бъдат на негова страна,защото ако го нямаше Израел сега в България нямаше да звучи навсякъде чалга а маанета!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: wallstreet
Категория: Бизнес
Прочетен: 7698526
Постинги: 1820
Коментари: 9527
Гласове: 9412
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031