Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.02.2010 20:23 - Николай Кокинов: Сега е моментът за удар срещу дезорганизираната престъпност
Автор: wallstreet Категория: Политика   
Прочетен: 2505 Коментари: 4 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Премиерът каза, че прокуратурата и МВР вече работят като едно, как внезапно настъпи тази промяна, след като доскоро непрекъснато отправяхте упреци за лошото качество на разследванията?
- Има още много какво да се желае, но всеки брак се гради на взаимна любов. В този смисъл любовта от наша страна винаги е била налице. И явно сега е избуяла и у насрещната страна. Колкото повече успешни акции правим заедно, толкова повече ни идва желанието да продължаваме в тази насока. И тъй виждаме, че определено нещата се наклоняват в наша полза по отношение на тази непрекъсната битка с престъпността, и затова казвам, че апетитът идва с яденето.

МВР от години изживява своя преход, своя катарзис. Този процес още не е приключил. Нашият преход в прокуратурата поприключи. И ние изживяхме своите проблеми, подмяна на мирогледа, на състава, на ценностите. Тези проблеми са на дневен ред в МВР.

Каква е оценката ви за качество на работа на МВР по разследванията?
- Малко или много започнаха да се учат и процесът е еднопосочен. Началото е сложено и желанието е налице, всичко друго е въпрос на техническо обезпечаване. При нас също има прогрес - прокурорите излязоха от кабинетите. Станаха по-оперативни, по-гъвкави. Да не говорим, че съставът е доста подмладен. Преди 11 години, когато дойдох в градската прокуратура, повечето от колегите бяха над 40-годишни и бяха много по-малко.

Откакто аз съм градски прокурор, идват много по-млади хора, по-отворени за новостите, по-гъвкави, които не страхуват да отидат в оперативните служби и да кажат какво искат и как го искат. А не като преди - прокурорът само тропкаше с пръст и казваше това ми харесва, това не, но не си даваше труда да отиде и така да направи нещата, че да станат достатъчно добри. Този процес не е приключил, но като че ли преминахме средата. Смея да твърдя, че имам екип от прокурори, които имат и доброто желание, и добрите възможности.

Вътрешният министър обяви една бройка от 300 бандити, които тормозят страната. Това обща преценка ли е, или им знаете имената, имате списък?
- Обща преценка от общото ни съвещание с премиера и МВР. В момента работим и сме си дали труда да извадим всички лица с повече от две висящи дела да видим за какво са, имат ли присъди. Правим т.нар. инвентаризация. Да, знаем имената на тези, които са потенциално опасни за обществото. Имаме яснота кой какъв е и защо е такъв, но списъкът се прави.

Всичко това е много условно, едно е списък, друго е да събереш доказателства за конкретно лице за конкретно престъпление. В този смисъл си преравяме базата данни и анализираме. Число не мога да кажа, София е динамичен град, има безброй гастролиращи престъпници.

Смея да твърдя, че по-едрите гастрольори или са дълбоко хванали гората, или са в арестите. Наследниците им са много по-лесно атакуеми и са по-дезорганизирани. Нямат тая финансова мощ, не са пребивавали на "пазара" в продължение на няколко години, не са сформирали организация. Те се опитват и се борят да застанат на върха на пирамидата, но много лесно ги бутаме и техните помагат.

Сега е моментът, настъпил е преломът. Твърдя, че авторитети по улиците почти не са останали, да не кажа хич. Има безброй мераклии да бъдат наречени авторитети, но както се казва: "Тя танцува само едно лято." Единствените авторитети останаха МВР и прокуратурата.

Казахте, че хора от организираната престъпност сами ви помагат. Какво им предлагате?
- Когато бъдат притиснати с доказателства, стават по-отстъпчиви и разговорливи. При нас сделки с обвиняемите като в САЩ няма, но има условия по програмата за защита на свидетелите, които са много атрактивни за доста хора. По време на криза държавата предлага стабилен доход и охрана, жилище, заплащане на консумативи, ако е необходимо и изнасяне в чужбина, даване на нов старт в живота.

Което е много за някои хора. Нормално е, когато човек разкрива подробности за една престъпна група, да бъдем по-снизходителни в исканата присъда. Няма друг начин да се разследват престъпления - няма да дойдат майките от градинките да доказват престъпните групи, само чрез членовете им можем да ги унищожим.

Прехвърчат искри между МВР и съда, и то въпреки мораториума над нападките между властите, които наложи премиерът, как това се отразява на прокуратурата - вие сте част от съдебната власт, но работите заедно с вътрешното министерство?
- Ние отдавна сме в мораториум за каквито и да било коментари. Напрежение не може да има, ние сме представители на държавата. Ако има някакви проблеми, трябва да се решават в крачка, няма нищо лошо и срамно да си признаеш, че си допуснал грешка. Няма светци нито при нас, нито в съда, нито в МВР.

Вие разследвате бивши министри и премиер, кога да очакваме внасянето на делата в съда?
- В понеделник трябваше да внесем обвинителния акт срещу бившия земеделски министър Валери Цветанов, но не можахме, тъй като в петък защитата му обжалва едно постановление за частично прекратяване. Това е чисто формален акт, но докато съдът не се произнесе по него, не можем да внесем обвинението.

За бившия военен министър Николай Цонев защитата обжалва диспозитива на обвинението. Технически бюрократични спънки. За бившия зам. вътрешен министър Раиф Мустафа и бизнесмена Росен Маринов разследването е приключило отдавна, но когато започнем предявяване, обвиняемите се възползват от правото си да дават обяснение, казват по няколко изречения, което води до автоматична необходимост от предявяване на другия обвиняем и така си предявяваме в продължение на седмици.

По отношение на бившия социален министър Емилия Масларова до две седмици ще има развитие. За премиера Станишев бяхме сюрпризирани, че двама от експертите по делото са се отказали, и трябваше да назначим нови. Само това ни препятства.

Имаше ли политически натиск да започнете дело срещу Станишев?
- По това дело има обществен натиск, никога върху прокуратурата, никой не е могъл реално да оказва политически натиск. Много са се опитвали. Форма на политически натиск е да дойдат представители на партия публично да регистрират в деловодството жалба, медиите ги заснемат.

Правителството предвижда създаването на специализирани прокуратури, но критиците на тази идея твърдят, че обособяването им ще засили риска от корупция.
-  Специализираната прокуратура вече е факт. Трябва ни само законодателната рамка, защото работим с вътрешни заповеди. Колкото до това, че всички ще знаят имената на прокурорите, които работят срещу организираната престъпност - България е толкова малка, в градската прокуратура работят 82 души, мигар и сега не се знае кои са.

Човек или е честен и почтен или не, няма средно положение. Тези колеги са минали през полиграф, доказали са своята лоялност и принципът е доброволност за участието им. Ако усетим и най-малкия полъх на предателство, не се страхуваме и си чистим къщичката.  Регламентацията на специализираната прокуратура е за някакво спокойствие, а и за да получат тези колеги повече правомощия от останалите. В Италия са ясно дефинирани правомощията на прокурорите от "Антимафия".

Там, за да израстваш кариерно, е добре да си минал през "Антимафия", да си сменил различни проблематични региони, ако не си бил в Сицилия, трудно ще стигнеш до висините в Рим. Хубаво е и моите колеги да знаят правилата на играта - ще имат повече задължения и отговорности, но и повече права.

Прокурорите от "Антимафия" имат по-голяма финансова обезпеченост, към тях са аташирани служители на митниците, карабинерите, данъчните служби. Базата данни, с която разполагат, е по-голяма. Има специално законодателство, което облекчава събирането на доказателствата по линия на такива процеси.

Да не говорим за извънредна прокуратура с извънредни правомощия?
- При нас нещата не са като в Италия през 70-те, а и законодателят трябва да прецени как може да облекчи колегите, когато работят по организираната престъпност. Не казвам да има слободия да събират доказателства само чрез специални разузнавателни средства или анонимни свидетели, но трябва да има някаква помощ от страна на държавата, да им се даде малко по-богат инструментариум

От Павлина Желева


Николай Кокинов е прокурор от 1994 г. От 11 години е в Софийската градска прокуратура, а през декември 2006 г. стана първият й шеф, избран с конкурс. Разговаряме с него ден преди операция "Октопод". Кокинов отказва да даде информация по същество за развитието на разследванията за "Наглите", убийството на Боби Цанков, братята Маргини



Източник:Дневник.бг
Николай Кокинов: Сега е моментът за удар срещу дезорганизираната престъпност


Тагове:   удар,


Гласувай:
3



1. businessenergy - Подкрепям духа в разсъжденията на г-н Кокинов, но ...
11.02.2010 14:54
Смятам, че първо всеки прокурор трябва да сложи на първо място в ценностната си система конституционно признатите граждански права, второ - да се води от личното си убеждение и трето - да слугува единствено на обществения интерес и закона.

Еднакво критично следва да се отнася към всички играчи на полето на наказателния процес и особено към предтсвителите на изпълнителната власт, които имат по дефиниция интерес да преекспонират усилията си в борбата с престъпността. Прокурорът трябва да е аполитичен.
Защото няма по - страшно от това да разкриваш престъпления, да противодействаш на престъпността и да преследваш наказателно виновните посредством извършването на други престъпления или закононарушения, или действия в полза на един или друг частен или групов интерес извън обществения такъв.
цитирай
2. анонимен - Добре де, далри и тоя пич не е зависим ...
11.02.2010 16:32
Добре де,далри и тоя пич не е зависим от някого?
цитирай
3. анонимен - Добре де, далри и тоя пич не е зависим ...
11.02.2010 16:46
анонимен написа:
Добре де,далри и тоя пич не е зависим от някого?


Всеки е зависим от някого! ВСЕКИ!
цитирай
4. businessenergy - Всеки е зависим - да, зависи каква е зависимостта ...
11.02.2010 18:41
Някой трябва да прояви мъжество в тази ситуация, не знам дали е този човек, надявам се ...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: wallstreet
Категория: Бизнес
Прочетен: 7714500
Постинги: 1820
Коментари: 9527
Гласове: 9412
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930