Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.02.2010 20:34 - Троянски кон в Европа
Автор: wallstreet Категория: Политика   
Прочетен: 3563 Коментари: 10 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Европа вече се движи неизбежно към спасяване на Гърция от фалит. Ще има спешно финансиране. Ще има и условия към него. Ще има задължения, поети от правителството в Атина.

Това ще помогне на Гърция да обслужва дълговете си. Пазарите ще се успокоят. Дългосрочните проблеми може да не бъдат преодолени, но те ще си останат проблеми на бъдещето.

Някои биха казали, че фаталната грешка е било преди всичко допускането на Гърция в еврозоната. Че би трябвало да е очевидно, че страната не е била готова за това. Фискалната й политика вече беше извън контрол, когато се присъедини към единния валутен съюз през 2001 г., а профсъюзите агитираха да се вдигнат заплатите до европейски равнища въпреки изоставащата производителност.

Но този отговор е твърде елементарен, като се има предвид, че подобни сигнали за лошо функциониране не идват само от Гърция. Испания с нейните 20% безработица и експлодиращ бюджетен дефицит съзира в Гърция образа на собственото си бъдеще. А ако в Мадрид нямат очи за това, то пазарите го виждат. Португалия и Италия са само малко по-добре.

Подобно на Гърция тези държави са изправени пред дълбоки съкращения в бюджетите си. Подобно на Гърция те не могат да девалвират валутите си, за да стимулират износа. Подобно на Гърция и на тях им предстои дълбока рецесия. Подобно на Гърция и те ще са изкушени да помолят за помощ.

Всичко това повдига очевидния въпрос наистина ли беше грешка създаването на еврото. Тъй като бях един от малцината американци, защитаващи единната европейска валута, вероятно е логично да попитате дали не съм си променил мнението.

Отговорът ми е "не" - създаването на еврото не беше грешка, но все още може да се окаже грешно изграждането му. Гръцката криза демонстрира, че Европа е извървяла едва половината път към създаването на жизнен валутен съюз. Ако тя не реагира, следващата криза ще накара сегашната да изглежда като приятна разходка в парка.

Завършването на валутния съюз изисква Европа да създаде подходящ механизъм за финансиране в кризисни ситуации. В момента държавите членки могат да помогнат на Гърция, само като преиначат правилата, забраняващи им да си помагат с кредити освен в случаи на природни бедствия или обстоятелства извън контрола на засегнатата страна. Това само подсилва несигурността. Когато европейските лидери помагат, обществото и пазарите смятат, че те не се държат коректно. Ако проблемите идват от Лисабонския договор, значи той трябва да бъде променен.

Нещо повече - помощта трябва да дойде не само под формата на условия, но и чрез временен контрол върху националния бюджет от комисия от "специални господари", назначени от Европейския съюз. Както ни показва историята, голите обещания от получателя на помощи не са достатъчни.

Няма съмнение, че страните, към които ще се прилагат подобни мерки, ще реагират гневно. Добре, но и никой не ги кара да вземат пари. Притеснявате се от морални капани? Предложих ви решението. Забележете също, че това би бил далеч по-ефективен дисциплиниращ механизъм, отколкото погазения Пакт за стабилност и растеж.

Може също така да попитате как биха реагирали калифорнийците, ако техният щат е принуден да предаде бюджета си временно на специален управител, назначен от федералната администрация на президента Барак Обама. В действителност те сигурно биха се чувствали ОК.

Специалният наместник няма да бъде калифорниец, но ще бъде сънародник американец. Хората ще разберат, че той действа в интерес и на щата, и на държавата. Те също така ще бъдат успокоени от факта, че Калифорния изпраща свои представители във Вашингтон, откъдето ще се издават заповедите на този "господар".

Европейците не правят такива неща, защото преди всичко се смятат за гърци и германци. Те не се намесват в "суверенните прерогативи" на другите държави членки. Германия се противи особено силно предвид спомените за поведението й през Втората световна война, включително в Гърция.

Ако Европа гледа сериозно на валутния си съюз, трябва да надскочи миналото си. Тя се нуждае не просто от по-тесни икономически връзки, но и от по-тясно политическо обвързване. Ръководителите на един силен механизъм за финансови извънредни ситуации ще трябва и да бъдат отговорни. Тя ще трябва да се отчитат пред един силен Европейски парламент.

Избирателите на германския канцлер Ангела Меркел мразят спасителните акции, защото знаят, че именно те ще трябва да са спасяващите. Те са против всичко, което им прилича на още по-силна европейска политическа интеграция.

Но Германия не е сред невинните, когато говорим за отговорността за тази криза. Тя настояваше за изключително независима и безотчетна централна банка, която сега води изключително строга валутна политика, утежняваща положението на групата PIIGS (Португалия, Ирландия, Италия Гърция и Испания). Огромният излишък по валутната сметка на Германия също не помага, щом стане дума за фискално стимулиране на европейската икономика.

Германия спечели изключително много от създаването на еврото. Тя трябва и да върне услугата. Берлин трябва да настоява за създаване на фонд за спешно финансиране и за политическа интеграция, която да оправдае съществуването му. Германия трябва да отпусне повече финансова подкрепа. А и кой друг трябва да бъде натискан, за да стане ЕЦБ по-отговорна?

Гръцката криза може да бъде Троянският кон, който ще принуди Европа към по-дълбока политическа интеграция. Надявам се, че ще стане така.

От Бари Ейхънгрийн

*Авторът е професор по икономика в Университета на Калифорния, Бъркли. Статията е предоставена от Project Syndicate


Източник:Дневник.бг
Троянски кон в Европа


Тагове:   троянски кон,


Гласувай:
4



1. анонимен - много интересна статия..
15.02.2010 23:34
смешно демоде сме европейците...и французите как отказват да говорят английски...
струва ми се Европа няма добри политици ..от доста години
Сн С
цитирай
2. анонимен - ProjectSyndicate
16.02.2010 01:26
Оригиналната статия е на адрес:

http://www.project-syndicate.org/commentary/eichengreen14/English

Благодаря.
цитирай
3. анонимен - с цялото ми уважение към автора-...
16.02.2010 01:59
с цялото ми уважение към автора-професор,това което предлага като решение-полит.интеграция за решаване на икон.проблеми е като да лекуваш счупен крак с аспирин.ако искаш страна с икономиката на германия да се обедини политически с гърция,за резултат ще имаш не германска икономика в гърция,а гръцки хаос и безхаберие в една от водещите икономики на европа.това с сигурност ще се хареса на калифорнииските професори,но къде е тук европеиския интерес..?проблема е по скоро общ,фундаментален за цялата световна търг.-иконом.зона.принципите/ или по скоро липсата на такива / на тази глобална каша са погрешни и носят изгода на шепа хора.за пример-китаиските боклуци заливат света и от това печелят собствениците на концерни продаващи нещо произведено в китаи с 1$ разход за труд,за 10 $ на някои пазар в европа или америка например.как може да се реши този казус без да издигат протекц.мита,бариери и пр,?много просто-ес да въведе в всички страни членки общи ,строги критерии за стандарти и качество на всяка една продавана стока/нещо което го е имало дори и бг по времето на соца и го има и сега но не се прилага/както и съотв.администрация по тези критерии.за резултат търговията с китаи ще стане съвсем справедлива-америка внася китаиски боклуци и им плаща с хартия без покритие-долари.
цитирай
4. анонимен - Грешка
16.02.2010 10:49
Професорът, естествено, гледа на нещата от прозореца на калифорнийската си къща, където слънцето целогодишно грее, а от радио и телевизия му припяват американския химн и уверяват света, че там е победило равенството, свободата и братството. Само че Европа не е Америка. Най-напред Европа НЕ Е държава. Това е един халтав съюз, който доскоро беше елитарен клуб, а вече се превърна в хранилка на бедняците, крадците, мошениците и бюрокращината. Европа не може да бъде Америка и защото е континент с хилядолетна история, която прелива от емоции, падения и възходи, но е ИСТОРИЯ, при това не 250-годишна. Никой не може да "надскочи" националните си бариери, защото това значи да се обезличи и да загуби всякаква идентичност. Еврото е изкуствена валута, създадена за да обслужва корпоративните интереси на Германия и бюрократичния европейски апарат, който се нуждае от силна валута за да я харчи изгодно, той не работи и живее на гърба на данъкоплатеца. 700000 Евро разходи на Барозу- шеф на комисия, която няма никакви други функции, освен представителни. Европейският парламент е дружинка от лапачи, всеки с 15000 евро месечна заплата и отряд помощници, която няма абсолютно никаква власт. Еропейският президент е фигура, от която не се интересува даже Брюксел. Как и защо трябва германският данъкоплатец да покрива безобразията на Гърция? Защо трбява Италия да е лишена от елементарното право да си девалвира валутата и да вдигне експорта? Ако днес спасим Гърция защо утре да не може да спасим Португалия, Испания, Унгария, Естония, Латвия...Колко са просяците на опашката с купичката пред Дойчебанк? Това ли е идеята за обединена Европа?
Не, еврото и този безумен съюз трябва отидат в Историята, както и СССР и СИВ, които толкова успешно копира.
цитирай
5. apollon - Европа е сама срещу гигантите Китай ...
16.02.2010 11:28
Европа е сама срещу гигантите Китай и САЩ - в нея се поддържат вредни практики на толеранс - финансовата дисциплина не е ниво и Гърция смъкна континента едва на трето ниво в надпреварата . Очевиден е налагането на "японски модел", защото макар и в криза Япония сама е на четвърто място. Европа все още е просоциална.
цитирай
6. анонимен - То майтап майтап, но ако ни повлече и ...
16.02.2010 12:42
То майтап майтап,но ако ни повлече и нас Гърция,тогава ще ревеме .28% от банките в БГ са гръцки !!!!!!!!!!!!
цитирай
7. eien - Appolon, greshka!
16.02.2010 12:51
Япония остава втората най-голяма икономика в света
15 Февруари 2010
Японската икономика е отбелязала ръст от 1.1% за последното тримесечие на миналата година, съобщи ББС.
Според правителствени данни на годишна база ръстът е 4.6%. Въпреки ръста в четвъртото тримесечие японската икономика се е съкратила с 5% за цялата 2009 година. В началото на годината Япония бе в най-дълбоката рецесия от края на Втората световна война.
цитирай
8. анонимен - 5. apollon Иди се лекувай! Спе...
16.02.2010 12:56
5. apollon
Иди се лекувай! Спешно!
цитирай
9. анонимен - песимист
16.02.2010 14:23
Не отиват нещата на добре.Предчувствам нова,по-голяма криза
цитирай
10. анонимен - Гърция преговаря не само с европ...
16.02.2010 16:15
Гърция преговаря не само с европейските си партньори за помощ. Гърция преговаря и с Китай. И китайците са готови моментално да помогнат... Голяма част от гръцките фирми, в това число и пристанището в Пирея, доколкото знам, са продадени на Китай. Така, през Гърция, през евтините стоки които са наводнили евро пазарите Китай малко по малко завладява Европа.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: wallstreet
Категория: Бизнес
Прочетен: 7697738
Постинги: 1820
Коментари: 9527
Гласове: 9412
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031