Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2010 19:38 - Спорен доклад за АЕЦ "Козлодуй" може да препъне компенсациите за спрените реактори
Автор: wallstreet Категория: Политика   
Прочетен: 1531 Коментари: 2 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
България да създаде хранилище за ядрени отпадъци, в което да съхранява отработеното гориво от затворените реактори на АЕЦ "Козлодуй". За това настоява Ребека Хармс, евродепутат от Групата на зелените, която е докладчик за отпускането на 300 милиона евро допълнителни компенсации за спрените реактори. В доклада си по темата, обсъден днес в парламентарната комисия по Индустрия, изследвания и енергетика, Хармс настоява България да отдели 120 милиона евро от бъдещите компенсации за съхранение на ядрените си отпадъци. В момента страната транспортира отработеното ядрено гориво в Русия, което според Хармс повишава енергийната зависимост от Москва.

Цялата ядрена стратегия на България повишава зависимостта от Русия, посочи Хармс пред "Дневник". "АЕЦ "Белене" ще се строи в сътрудничество с "Атомстрой експорт", който е част от "Газпром". За мен е национално предателство да се твърди в Брюксел, че България иска да намали зависимостта от "Газпром", а същевременно да сключва дългосрочни договори с тях," заяви германската евродепутатка.

Тя изрази притеснение от факта, че България изпраща използваното си ядрено гориво в Русия. Според Хармс това е проблем, тъй като един ден ядрените отпадъци ще трябва да се върнат у нас, където няма условия за съхранението им. "Не е приемливо страна, която иска да развива ядрената си енергетика, да няма стратегия за ядрените си отпадъци," каза Хармс. Тя настоя, че българското правителство трябва да отговори честно пред обществото какви планове развива за съхранението на използваното ядрено гориво.

Президентът Георги Първанов, който е в Брюксел, и българските евродепутати реагираха остро на искането.

"Не бих се съгласил в никакъв случай, ние имаме изграден механизъм за транспорт и съхранение на използваното ядрено гориво," заяви Първанов.

Евродепутатът от ГЕРБ Владимир Уручев обясни, че Хармс е права в аргумента си, че в България няма условия за съхранение на преработени ядрени отпадъци, но това не е въпрос на дневен ред в момента. "Тези 120 милиона евро са предназначени за така наречения "неядрен прозорец" от компенсациите - искането на Хармс означава, че тези пари ще бъдат блокирани, без да могат да се използват ефективно," каза Уручев.

На позицията на Хармс се противопостави и либералът Антония Първанова, която е докладчик по същата тема в подпомагащата парламентарна комисия по екология. "Няма правна база за искането на Хармс," обясни Първанова пред "Дневник". Според нея, ако искането на германката се осъществи, това ще е прецедент в Евросъюза. Първанова добави, че 120 милиона евро са крайно недостатъчни за подготовката на ядрено бунище.

Хармс се съгласи с това и посочи, че в Германия част от приходите от всеки ядрен реактор отиват във фонд за използвано ядрено гориво. В момента са събрани над 25 милиарда евро за целта, каза тя и посочи, че България също трябва да започне да събира подобен фонд.

България има съвсем други планове за 120-те милиона евро, които според Хармс трябва да отидат за управление на ядрените отпадъци. Страната възнамерява да ги похарчи за енергийна ефективност и развитие на енергия от възобновяеми източници. Хармс обаче каза, че за тези цели България може да ползва пари от други еврофондове. "Плюс това, българската енергийна стратегия мълчи по отношение на устойчивото развитие на енергетиката. Там е заложено главно развитието на ядрени и високовъглеродни източници като въглищата, което създава риск тези 120 милиона евро да отидат нахалос," посочи тя.

Според евродепутата Ивайло Калфин, член на бюджетната комисия, българските евродепутати ще внесат серия от поправки по доклада на Хармс, за да пренасочат средствата именно към "зелена" енергетика. "Това е политиката на основните партии в Европарламента," каза Калфин. Уручев обясни, че с българските му колеги ще се опитат да убедят германката да промени "едностранчивия" си доклад. Ако Хармс надделее в исканията си, в България ще се възобновят гласовете за преотваряне на спрените реактори, предупреди той.

Останалите 180 милиона евро от компенсациите са предназначени за изваждане на експлоатация на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй".  Докладът на Хармс ще се обсъжда през март, а през април се очаква Европарламентът да гласува по него на пленарната си сесия. След това Еврокомисията ще започне да отпуска коменсациите за спирането на реакторите, които ще бъдат достъпни до 2014 г
От Ирина Новакова

Източник:дневник.бг
Спорен доклад за АЕЦ "Козлодуй" може да препъне компенсациите за спрените реактори


Тагове:   Козлодуй,   АЕЦ,   доклад,


Гласувай:
3



1. анонимен - "спорен доклад"
24.02.2010 10:18
Какво му е спорното на доклада? Защо националните предатели на България скачат като един срещу него? Каква по голяма зависимост от русия от тази, че тя и само тя ни доставя горивото и съхранява отработеното.Между другото "демата", демек народното събрание на русия от миналата година забрани съхраняването на такива отпадъци на руска територия.Ами любимият ви първанов защи не си ги складира в апартамента, като толкова знае? Дано насилствено ни откъснат от русия, иначе България няма бъдеще.Малките букви не са грешка.
цитирай
2. анонимен - Трайчо е качил някакви слайдове за
24.02.2010 23:25
енергийна стратеги 2020...NEW
ама за устойчиво развитие...нещо не видях
така че какво оспорват нашите велики евродепутати май и те не знаят
Сн С
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: wallstreet
Категория: Бизнес
Прочетен: 7709567
Постинги: 1820
Коментари: 9527
Гласове: 9412
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930