Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.03.2010 13:15 - ГЕРБ започват събирането на подписи за импийчмънт, няма да правят анкетна комисия
Автор: wallstreet Категория: Политика   
Прочетен: 2734 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Парламентарната група на ГЕРБ започва събиране на подписи за откриване на процедура за отстраняване от длъжност на президента и няма да прави анкетна комисия по темата.

На тричасово заседание снощи ръководството на ГЕРБ обсъждаше поведението на президента Георги Първанов, който публикува в петък стенограма от разговора си с финансовия министър Симеон Дянков. Неофициално след срещата източници от ръководството казаха, че ще направят анкетна комисия, която да проучи дали президентът е нарушил конституцията с публикуването на стенограмата и да събере достатъчно аргументи за откриване на процедура по импийчмънт.

По-късно снощи и тази сутрин юристи от партията установили, че няма законово основание, на което да бъде сформирана такава анкетна комисия. "Няма да има анкетна комисия, няма такава конституционна и законова норма", каза днес пред журналисти председателят на Народното събрание Цецка Цачева. Тя посочи, че днес след края на пленарното заседание депутатите от ГЕРБ ще започнат процедурата по искане за отстраняване на президента - с мотиви и проект за решение, които трябва да бъдат внесени с 61 подписа в деловодството на парламента.

Паралелно от ГЕРБ ще правят широки обществени обсъждания с неправителствени организации и експерти изобщо за воденето на записи и стенографски протоколи от разговорите при президента, тяхното съхранение и разпространение, обясни член на ръководството на партията. Тъй като това беше основна част от дискусията снощи, може би някои колеги са се заблудили, че ще правим анкетна комисия, допълни той.

Цачева не отговори на въпроса дали ще се водят разговори с други парламентарни групи за окончателно приемане в пленарна зала на проекторешението за отстраняване на Първанов, за което е необходима подкрепата на поне две трети от депутатите - 160.

Засега от БСП, ДПС и РЗС смятат, че няма достатъчно законови основания за искане за импийчмънт на Първанов, а извън тях останалите депутати са 154.

От Биляна Борисова, Юлиана Колева

източник:дневник.бг
ГЕРБ започват събирането на подписи за импийчмънт, няма да правят анкетна комисия


Тагове:   политика,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: wallstreet
Категория: Бизнес
Прочетен: 7711461
Постинги: 1820
Коментари: 9527
Гласове: 9412
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930