Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.05.2010 20:27 - Младенов: лицето на европейската нормалност
Автор: wallstreet Категория: Политика   
Прочетен: 3223 Коментари: 18 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Деятелността на българското правителство доста напомня за съпътстващата програма около голям футболен мач: задъханата и запотена звезда на отбора грее по всички телевизори и говори гръмки баналности, а някъде отзад полицията преследва футболните хулигани, бие ги с палки и ги копчае с белезници. Народът се радва. И сякаш никой не го е еня, че има далеч по-важни неща от футбола.

Българският министър на външните работи Николай Младенов дава надежди и на онези, които се отегчават от футбола, защото смятат политиката за по-сериозно занимание. За разлика от неколцина свои колеги по кабинет, които се държат неадекватно, влизат в нелепи спорове или се заплитат в противоречия, но през цялото време са в лъча на прожектора, Младенов започна работата си като външен министър сравнително безшумно, затова пък по най-правилната дестинация. В рязък контраст със старта на други български външни министри, които обикновено ги влече към бляскавия дипломатически паркет я в Брюксел, я във Вашингтон, Париж или Берлин, Младенов тръгна по ожуления и напукан цимент из околните столици, за да изяснява десетилетни недоразумения, да успокоява и нормализира.

Тъкмо европейската нормалност описва най-точно контурите на неговата външнополитическа концепция: отказ от глуповати исторически претенции, диалог със съседите, съгласувана крачка към по-добро и общо европейско бъдеще. Най-отчетливо и ясно Младенов формулира своята философия на фона на кресливите призиви, които отправя една безнадеждно демодирана и вече маргинализирана четирибуквена политическа сила. Българските интереси ще бъдат най-добре осъществени, ако съседите също влязат в ЕС, на няколко пъти каза министърът, отхвърляйки малоумните предложения да се поставят условия за членството на Македония или Турция в ЕС. Такава позиция не му създава само фенове в България – и Младенов сигурно го знае.

Същото важи и за други негови балкански възгледи, които радикално нарушават нормата на популисткото говорене в България. Използвайки смокиновото листо на реториката той на практика се присъедини към всички реалисти, признаващи безусловно македонския език и съвсем ясно подкрепи Скопие в спора за името. По въпроса за така наречените малцинства българският външен министър също демонстрира здрав политически гръбнак. В момент, когато в Румъния, в Унгария, в Хърватия и другаде из Средна Европа мнозина се изкушават да инструментализират "своите" малцинства у съседите, Младенов стриктно се придържа към европейските реалности. Всъщност, ако събере сили да се откаже и от манипулативния термин "Западни покрайнини", министърът окончателно ще окръгли позицията си. (А най-добре да остави безпортфейлния си колега да се занимава и занапред с имагинерните милиони българи зад граница.)

Дали България ще стане нормална европейска страна? Лакмусът се казва Николай Младенов. В една нормална европейска страна (външен) политик като него тепърва ще върви нагоре.

От Александър Андреев, Дойче веле

Александър Андреев е журналист, преводач и писател, завеждащ българската редакция на "Дойче веле" в Бон. Автор е на книгите "Степени на свободата", "Заговорът на шпионите" и "Нови степени на свободата". Превел е на български книги от Райнер Мария Рилке, Якоб Васерман, Гюнтер Грас, Томас Бернхард, Фридрих Дюренмат


източник:дневник.бг
Младенов: лицето на европейската нормалност



Гласувай:
2



1. therainss - Бихме могли да поспорим по темата...
27.05.2010 20:50
...за способностите на Николай Младенов...
цитирай
2. bowman - ...
27.05.2010 21:10
Не споделям вижданията на автора на статията за добра политика на страната ни .Относно Македония , причината да им се постави аутиматума е тяхната антибългарска политика . Турция , европейския съюз е прекалено муден за да разчитаме , единствено на милото отношение от турска страна . Разликата в заплащането на хора с еднаква длъжност в зависимост от това дали са турци или българи от турски фирми изпълняващи поръчки в страната ни показва бъдещето отношение което можем да очакваме от тях например . За европейските интереси незнам , но за мене на първо място са българските.
цитирай
3. анонимен - боб
27.05.2010 21:49
Аз пък споделям гледната точка на автора.И нека не забравяме, че има много нещо с които трябва да се съобразяма този министър.Неща които вие, като хора далеч от политиката ,сте много далече.
цитирай
4. bowman - !...
27.05.2010 21:54
; ) Министъра не упреквам , статията не е негова . Това , че не се изхвърля дори говори добре за него . Дойче веле , не ми е сред квалитетните четива
; )
цитирай
5. анонимен - да боуман
27.05.2010 22:05
Аз също си масла това, че явно е добре,когато не се вдига много шум около някое министерство.Значи, нещата вървят добре и няма нужда от ПР.
Нещо което НЕ го виждаме при други министри.....
цитирай
6. анонимен - българин
28.05.2010 10:53
И в Дойче Веле явно има боклуци, мекерета на червените. Наглостта на този е просто поразителна. Досега, поне за западните покрайнини не съм чувал някой да оспорва, че има такива.
Абе, българи, пробудете се! Това, което червените не можаха да направят, даже чрез Сталин, сега го правят чрез вонящия на труп, но крепен против всички природни закони "Европейски съюз".
цитирай
7. анонимен - невежеството на коментатора на "Дойче веле"
28.05.2010 11:05
по темата е поразителна и шокираща ... или е опит за манипулация.
цитирай
8. svilen75 - Младенов и Трайков са двамата ми...
28.05.2010 11:52
Младенов и Трайков са двамата министри в сегашния кабинет, които доказват, че дори в плявата може да се намерят стойностни хора. Хора, които могат да мислят, да работят без да са централна новина в новинарските емисии. За съжаление точно такива хора не са обичани от обществото. На лумпените им дай зрелища. На лумпена му дай да се конфронтира. За него е важно да защитава някаква измислена кауза, независимо каква е. Но най-добре да е шовинистка все пак. Все си мислех, че живеем във време, в което ще отпаднат всички дребнавости м/у различните държави и народи, че обединението и свободната воля са по-важни от противопоставянето, но явно не е така като гледам коментарите.
цитирай
9. bowman - @8
28.05.2010 12:23
Дребнавости, лумпени, шовинизъм .... дома и близките ми не са измислена кауза .
цитирай
10. анонимен - Откакто евреите станаха лакмус за нормалност...
28.05.2010 12:43
Въпросният другар 'Младенов' (наричам го така, защото не знам истинското му име) е поставен на този пост, защото правителствата на бившата държава България са длъжни да поставят на този пост евреи като Н. Михайлова, И. Калфин и пр. Св. Боко Тиквеник в началото сложи за външ. мин. една обикновена българска мастия тип 'празноглава', но му беше наредено да нормализира нещата и да постави на поста еврейчето 'Младенов', работило в армията на държавата изсраел.
Лакмус за нормалност.... прости им, Господи!

Роби, докога ще обичате робството си...?!
цитирай
11. bowman - @10. анонимен
28.05.2010 13:04
Напиши си името , като си подхванал тоя тон ...
цитирай
12. анонимен - Свилен
28.05.2010 13:21
Уважаеми Боуман,
Да смятам, че само тонът е проблем или не сте съгласен с тезата ми? Достатъчно информация има в интернет за службата на 'Младенов' в армията на израел, както и за владеенето му на иврит. Вие знаете ли иврит?

Нека ви попитам- смятате ли, че е редно високи държавни постове да бъдат заемани от чуждоземци и то от племе, доказало, че работи първо за своите и после за чуждите, т.е нас (в това разбира се няма нищо лошо, дори е достойно за уважение, виновен е този, който дава баницата разбира се). Смятате ли, че е възможно държава, управлявана от чужденци (мин.-председатели Ф. Димитров- евреин, Станишев- евреин, Кобурготски- небългарин, външни министри- повечето евреи и пр.) да има самостоятелна политика, насочена към благоденствието на народа си?
Затова и недоволството ми към политически коректните, които се стряскат от тона ми и които питат дали да си носят въженцето... Ако за тях новото робство е сладко и 'толерантността' към геноцида срещу народа ни е лакмус за нормалност, позволете на малцинството непокварени от еврейски медийни заклинания българи да дават израз чрез по-остър тон на смъртната си тревога за бъдещето на един народ, който обича тираните си...

Надявам се Вие не сте от помътените мозъци и няма да заизливате нападки. Но и да го направите... свикнали сме.

Бог да пази България! Ние май вече не искаме- твърде сме модерни и толерантни за това... (Разбирай страхливи!)

С уважение,
Свилен
цитирай
13. bowman - Силно се надявам
28.05.2010 14:46
Външния ни министър да не е израелски военнослужещ , длъжността му не би го позволила . Теорията за баницата . Това , че някой е посегнал на чужда баница не го прави поканен . Знам чужди езици, но еврейския не е сред тях . За расизма определено не съм му почитател , омразата е лош съветник .
Относно тона си прав , блога не е мой , но когато някой го използва в прикритието на сенките на анонимността диалог не може да има .
цитирай
14. анонимен - Свилен
28.05.2010 15:20
Уважаеми, длъжността му не само му позволява, а дори го задължава да е агент на чужди разузнавания като Моника Паси:

'Ники Младенов не е служил войник в българската армия. Вместо това той изкарва специална школа в израелската войска, там защитава и дипломна работа на тема „Израелските ядрени сили“. Вероятно при престоя си в Израел Николай Младенов е бил вербуван от Мосад.'
цитирай
15. анонимен - Расизъм
28.05.2010 15:43
А що се отнася до 'случайното' споменаване на думата расизъм, въпреки че нищо в моя коментар не води до подобни размисли (нито пък евреите са отделна раса...), отново ще кажа 'Роби, докога ще обичате тираните си'?!

И какво- ако говорим срещу юдейската отрова- трябва да обичаме повече евреите отколкото българите ли?! Ако кажа, че българите са боклуци и некадърници(както правят мнозина), съм 'самокритичен', може и да ми ръкопляскат, ако охуля народа си в някой касов филм... Но ако кажа, че чифутите нямат място на ръководни места в държавата, съм расист, нали? Как позволихте дотолкова да ви объркат мозъците, че без да съзнавате да копаете гроб на Родината си и да се настройвате срещу братята си...?
Господ да ви е на помощ.

Един ден ще се отърсите от толерастията, която ви налагат, и дано да не е твърде късно.

Бъдете здрави и запазвайте понякога капчица от толерантността си и за нас- тези, които силно любим Рода си и мразим тези, които ни убиват и заробват. Защото нормалните сме ние. А в поробена държава, разбира се, свестните считат за луди...

Призовавам автора или да изтрие нелепата си статия, или да промени заглавието на 'Младенов- змийското лице на еврЕЙската нормалност и на нашата робска ненормалност'.

Извинявам се на чувствителните за тона си, но истината боли...

Свилен
цитирай
16. svilen75 - Първо едно уточнение: Казвам се ...
28.05.2010 18:07
Първо едно уточнение: Казвам се Свилен, но не съм този Свилен от постовете 12, 14 и 15. Да не стане някакво объркване.
Сега до 9 - Бауман ... а и до всички. Никой не е казал, още по-малко пък аз, че дома и близките са измислена кауза. Напротив. Само, че да строим високи огради около дома си и да се чудим как да навлезем в двора на комшията или пък по-надалеч е доста примитивна кауза. Не е ли по-добре да съборим оградите, да си ходим на гости свободно и да сядаме на обща софра по празниците??? Не мислите ли че прекалено дълго хората сме се избивали, докато сме избивали комплекси кой е по-по-най- ? Докато се делим на расови или каквито и да е други основи положението ще е все такова.
А теориите, че има подмолни заговори за световно господство, както и световен заговор за мизерното положение на малката ни и клета БЪлгария от евреи, масони, илюминати, гейове, червени, сини, черни, бели, жълти, розови, пенбяни, извънземни, муджахидини и каквито още щете са почти толкова вероятни според мен колкото и теориите, че тези теории за световни конспирации са измислени от техните противници, за да оправдаят собствените си безчинства.
Само, че в България (а и навсякъде другаде по света) е много по-лесно да се харесаш на Бай Ганьо в кръчмата с популистки-шовинистки лозунги, отколкото да подадеш ръка за помощ и обединение.
цитирай
17. bowman - @svilen75
28.05.2010 18:53
Пак ме подбра на популизъм-шовинизъм, безчинстващ , оправдаващ се строител на огради подмазвач, убиец, подмолен заговорник и то с намерението да ми идваш на гости . Трябва да помисля по въпроса ; )
цитирай
18. svilen75 - :))) Браво, много сполучлив к...
29.05.2010 16:25
:)))
Браво, много сполучлив коментар, поздравявам те :)))
Може пък аз да те поканя преди да дойа аз на гости, знаеш ли :)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: wallstreet
Категория: Бизнес
Прочетен: 7713391
Постинги: 1820
Коментари: 9527
Гласове: 9412
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930