Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.08.2010 10:16 - Комерсант: България и Сърбия опитват да заобиколят "Газпром" за "Южен поток"
Автор: wallstreet Категория: Политика   
Прочетен: 1982 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Сръбският президент Борис Тадич и българският премиер Бойко Борисов съгласуваха трасето на газопровода "Южен поток", като се разбраха тръбата да пресече границата между двете страни в района на сръбския град Димитровград (Цариброд),  пише електронният сайт на руския вестник "Комерсант".  Според изданието "Газпром" се обявявява против този вариант, защото така се удължава трасето и проектът става по-скъп.

Белград, който поначало е заинтересован от този маршрут, но не успя да убеди "Газпром", сега опитва да постигне намерението си с помощта на София, която до неотдавна шантажираше Москва с отказа си да  участва в "Южен поток", коментира руското издание.

Вестникът припомня, че на неформалните преговори между  Тадич и  Борисов в края на миналата седмица във Варна българският премиер съобщи, че двамата са обсъдили трасето на "Южен поток" и в частност са съгласували мястото, където газопроводът ще пресече българо-сръбската граница. По думите на българския премиер тръбопроводът ще влезе в Сърбия в района на град Димитровград. Той не скри, че за такъв вариант е настоявал президентът на Сърбия и "в края на краищата ние се договорихме". От своя страна, Борис Тадич, по думите на премиера, гарантирал участието на Сърбия в АЕЦ "Белене", пише "Комерсант".

В публикацията се посочва, че трасето на газопровода през територията на Сърбия не е утвърдено окончателно, но между Москва и Белград съществувала договореност  тръбата да влезе в страната при Зайчар - 100 км северно от Димитровград. Белград е заинтересован от прокарването на тръбопровода през Димитровград, така че трасето да премине през цялата територия на Сърбия, вместо южната част на страната, включително регионалният център Ниш, да бъдат откъснати,  пояснява руското издание.

Вчера от руски медии стана известно, че в телефонен разговор по инициатива на руския премиер Владимир Путин двамата с Борисов са обсъждали не само темата за пожарите в Русия, както съобщи пресцентърът на българското правителство, но и трасето за "Южен поток".



източник:дневник.бг
Комерсант: България и Сърбия опитват да заобиколят "Газпром" за "Южен поток"


Тагове:   България,   Сърбия,   поток,   опитват,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: wallstreet
Категория: Бизнес
Прочетен: 7711085
Постинги: 1820
Коментари: 9527
Гласове: 9412
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930