Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.05.2010 19:41 - Спадът на българската икономика за тримесечието надхвърли очакванията
Автор: wallstreet Категория: Бизнес   
Прочетен: 2665 Коментари: 4 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Българската икономика е отбелязала спад от 4% на годишна база през първото тримесечие. Това сочат експресните данни на Националния статистически институт за брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, публикувани преди минути.

Причината за продължаващата рецесия са стагнацията в потреблението, измерващо покупките на домакинствата и фирмите - спад от 6.8% на годишна база, новият спад на инвестициите - близо 16% за година, а започналото възстановяване на износа на този етап не може да компенсира другите два фактора на растежа. Правителствените разходи също намаляват - с 1.5%, което също се отразява негативно.

Освен това свиването на БВП върви и с повишаване на инфлацията - за април тя е 1.8% на годишна база, показват данните на НСИ от днес. Само преди месец анализатори прогнозираха пред Дневник, че не изключват сценарий за стагфлация - ситуация, при която икономиката се свива, но цените продължават да се повишават.

Спадът на БВП надхвърли очакванията на анализаторите и продължава негативната тенденция от миналата година, когато БВП се сви с 5%, а само за четвъртото тримесечие - с 5.9%. Пред "Блумбърг" седем икономисти прогнозираха 3% понижение на БВП, а пред SeeNews експерти предвидиха минимален такъв от 1-2%. Центъра за икономическо развитие пък залагаше на 3% спад.

С резултата си от първото тримесечие българската икономика се оказа втората най-лошо представяща се в ЕС след Латвия, измерено през показателя ръст/спад на БВП на годишна основа. Данните на европейската статистическа служба (Евростат) за представянето на останалите страни членки вече излязоха, като най-големите европейски икономики - Германия и Франция, вече отчетоха растеж - съответно за януари-март по 0.2% и 0.1% спрямо последното тримесечие на 2009 г. и 1.5 и 1.2 на сто спрямо първото тримесечие на 2009 г.

Поредният спад на БВП на България идва на фона на отчетените първи сигнали за стабилизиране на икономиката, след като промишленото производство в страната отбеляза ръст през март за първи път от 17 месеца насам. В същото време обаче вътрешното потребление продължава да е в стагнация, което пролича от данните за спадовете в строителството и продажбите на дребно и това според международните анализатори дърпа икономиката надолу.

Прогнозите за БВП за цялата 2010 г. са противоречиви. Правителството залага на минимален растеж от 1% като според финансовия министър Симеон Дянков третото и четвъртото тримесечие ще донесат растеж на икономиката. Европейската комисия обаче прогнозира рецесията да продължи и през тази година и тя да приключи 2011 г., когато ни чака 2.7% растеж.

От Чавдар Първанов

източник:дневник.бг
Спадът на българската икономика за тримесечието надхвърли очакванията



Гласувай:
4



1. drill - БВП ще продължи да пада със завръщането на емигрантите у нас
12.05.2010 19:56
само в данните за безработицата ще отчетем известен ръст.
цитирай
2. анонимен - od
12.05.2010 20:09
drill написа:
само в данните за безработицата ще отчетем известен ръст.


може би го има този проблем, но дали ням и друг, по-голям?
Чух, че май в Испания нещата са маааалко по-добре, но пък от Гърция се връщат доста хора и вероятно го има този проблем
цитирай
3. анонимен - Маргинализиран профан
13.05.2010 08:43
Ама ние и икономика ле сме имали?А аз си мислех, че имаме само вносители на едро и търговци на дребно, живеещи само от търговия с вносни стоки,силиконови чалгаджийки ,таксиметрови шофьори и държавни чиновници.Браво, браво, оказва се че имаме икономика, дори и падаща в статистиките!Е, по-добре е от нищото, което имахме по време на гнилия социализъм,когато лумпени като мене работеха на 3 смени за износ навън!
цитирай
4. анонимен - СТАРИ, ПОЛИТИКО-ИКОНОМИЧЕСКИ ,ТРИКОВЕ.....
13.05.2010 16:08
Явно, безбрежна тъпота е обхванала, нещастния български народ!!!!На никой от соц-икономическите профани,не му идва наум,че:..ДОКАТО БЪЛГАРИЯ СЕ ДВИЖИ ПО КОЛОВОЗА, НА ПОСТ-СОЦИАЛИСТИЧЕСКАТА ИКОНОМИКА И УДАРНО СЕ КРАДЕ И РАЗПРЕДЕЛЯТ, БЮДЖЕТНИ ПАРИ И ИЗЛИШЪЦИ НА КАЛПАК--ВИНАГИ БЪЛГАРИТЕ ,ЩЕ БЪДАТ ПРОСЯЦИТЕ НА ЕВРОПА!!!!.....И, РАЗБИРА СЕ, АКО,..ТОВА НЕ Е ОСНОВНАТА ЦЕЛ:ФАЛИРАНЕТО НА ДЪРЖАВАТА С ЛИКВИДАЦИЯ НА КРЕДИТИТЕ, И ЗАКУПУВАНЕТО НА ОСНОВНИ СРЕДСТВА ЗА ПРОИЗВОДСТВО И ТЕРИТОРИИ,НА БЕЗЦЕНИЦА,ТЕГЛЕНЕТО НА НОВИ КРЕДИТИ И НОВИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ КЪМ ,ОПРЕДЕЛЕНИ КРЕДИТОРИ И ВЛАСТОВИ ,ЦЕНТРОВЕ!
ТРИК,ТОЛКОВА СТАР.....КОЛКОТО Е СТАР ,СВЕТА!!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: wallstreet
Категория: Бизнес
Прочетен: 7715265
Постинги: 1820
Коментари: 9527
Гласове: 9412
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930