Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.05.2010 17:19 - Шефът на МВФ: Гърция да ореже и заплатите в частния сектор
Автор: wallstreet Категория: Новини   
Прочетен: 4038 Коментари: 9 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Гърция ще трябва да намали и заплатите в частния си сектор, за да подобри конкурентоспособността си. Това препоръча шефът на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан в интервю за "Евронюз".

Това е единственият начин да продават продукцията си в сравнение с това, което правят техните съседи от еврозоната, допълни той.

"Защо на Гърция й е толкова трудно да постигне растеж? Защото има проблем с конкурентоспособността. Какво означава това? Че това, което произвеждат, е по-скъпо от същото, произвеждано от други държави. Ето защо трябва да орежат заплатите.

Това неизбежно ще е ужасно болезнено, но е абсолютно необходимо, защото е единственият начин да продават продукцията си, когато други държави правят същото при по-ниски разходи. Не става дума за неразвити страни в Азия, Африка или Латинска Америка, а за съседите им в еврозоната.

Производствените разходи в Гърция са 20-25% по-високи от тези в Германия, например и тази разлика трябва да се коригира", заяви Строс-Кан.

"Когато активите на една страна - като къщите или офисите - не намират купувачи или цената им се срива, дългът, било той частен или публичен, става неизбежен. Единственото решение е да се режат разходи или да се открият нови източници на приходи. Лесно е да се разбере, но е трудно да се направи", допълни Строс-Кан.

"Може да си много богат, може да си Рокфелер и въпреки това да имаш прекалено много дългове. Така че въпросът не е дали си беден или богат. Въпросът е колко се задлъжнял спрямо това, което притежаваш. А за държави като Гърция - отчасти заради грешки в миналото, отчасти заради последиците от глобалната финансова криза, нивото на задлъжнялост е прекалено високо. Така че трябва да се режат разходи, няма друг начин, иначе никой няма повече да им даде пари."

Шефът на МВФ не споделя страховете за разпространение на гръцката дългова криза в целия европейски юг, като каза,  че тя се отнася само до  Гърция.

Доминик Строс-Кан призова ЕС да пристъпи към реформиране на европейските институции. Той смята, че кризата дава на ЕС шанс да извърши истинска валутна интеграция и че "това не е краят на еврото".



Източник:дневник.бг
Шефът на МВФ: Гърция да ореже и заплатите в частния сектор


Тагове:   новини,   мвф,   шеф,   ореже,


Гласувай:
5



1. анонимен - хахах, а какво мислят гърците по ...
18.05.2010 18:04
хахах, а какво мислят гърците по върпоса

ще има революция
цитирай
2. анонимен - kakvo smeshno ima?
18.05.2010 22:19
kakvo smeshno ima?
taia rabota i varhu nas reflektira
цитирай
3. анонимен - trqbva da ima revansh
18.05.2010 22:40
Tova e nachaloto na kraq za Evrosyuza, koito si misli, che obedinenie mejdu Germaniq i Franciq moje da prosyshtestvuva bez vzaimen ikonomicheski interes mnogo se lyje. A interesyt se razbi pri Gyrciq, taka che da se ochakva vkluchvane pri reshenieto za budgeta prez 2014. A nie, nie sme si zle po princip, ne moje v edna strana edin rabotesht da hrani dvama neraboteshti i tq da e dobre, tova trqbva da se korigira rano ili kysno. Inache shte potyvame do bezkrai...
цитирай
4. анонимен - Inache shte potyvame do bezkrai. . . ...
19.05.2010 00:30
Inache shte potyvame do bezkrai...

Споко, няма да е до безкрай, от един работещ храни двама не-работещи в близко бъдеще, ще стане 0 работещи на 3ма не работещи :>
цитирай
5. анонимен - E, частният сектор затова е частен - ...
19.05.2010 09:50
E,частният сектор затова е частен - защото сам може да решава дали, кога и как да си намалява разходите (вкл. и заплатите на работниците).
цитирай
6. karambol5 - Дано самопроумеят, че ножицата е ...
19.05.2010 12:20
Дано само проумеят ,че ножицата е неизбежна преди да са се докарали до гражданска война !...........като гледам как вървят нещата ще им дойде акъла в главата............
цитирай
7. анонимен - ДИСЦИПЛИНА ,ВЪВ ФИНАНСИИТЕ....
19.05.2010 14:51
ПРАВИ СА ОТ МВФ!Пъълни глупости са това ,че видите ли....идва срива, на еврото!
Напротив-това е началото ,на въвеждане на единна финансова дисциплина в ЕС,
утвърждаване от Брюксел, на вътрешните бюджети на страните и създаване на здрав икономически сектор,с почти-оеднаквена себестойност, на произвежданата продукция!!!КРИЗАТА В МОМЕНТА СЕ ДЪЛЖИ,ТОЧНО НА ЛИПСАТА НА ТАКАВА ФИНАНСОВА ,ДИСЦИПЛИНА!
цитирай
8. анонимен - МВФ ли!?
19.05.2010 19:58
Финансова дисциплина?! А защо МВФ не следеше за финансовата дисциплина и за заплатите на "Лемън брадърс" и други подобни юдео-лихварски организации, които сринаха световната икономика? Или за тях правилата не важат, а важат само за такива като нас и гърците! Разбира се така създадената икономика е обречена на такива кризи поради самата си същност и в случая е важно да се промени тази система, за да не се допуска при наличие на всички необходими условия за живот и производство да няма такова само заради разни банкери и фондове...
цитирай
9. анонимен - За №8
20.05.2010 09:26
Прав си пич...Усетиха се вече,че така не могат да я карат!Дълговете ,не са проблем за една държава,когато могат да се изплащат,т.е.,...когато има производителност и
реализация на продукцията.За тази цел обаче, са необходиме -водещи технологии или лицензи!Трагедията на Гърция и при Нас е ....че,няма печалба от вложените пари!Хотели, ресторанти ,къмпинги, курортно дело...добре, ама ако е само за наши и руски въшкари,....каква ти е възвращаемостта, на парите?
Банкерите,веднага ти лизват направеното!!!Нали ,виждаш кво става!
С производстводството е същото--ЗА КАКВО, е тази продукция,...като няма, кой да я купи в Европа и света!!! ......НИКОЙ НЕ ПРОДАВА---НЕЩО ,КОЕТО НЕ СЕ КУПУВА!....А, продажбите насила....водят до фалит!
Това е ,най-просто казано!В детайли,нещата са малко по-сложни!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: wallstreet
Категория: Бизнес
Прочетен: 7718893
Постинги: 1820
Коментари: 9527
Гласове: 9412
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930