Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.06.2010 18:27 - ХИВ eпидемия в зародиш
Автор: wallstreet Категория: Новини   
Прочетен: 11206 Коментари: 35 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Да започнем с нещо безспорно. Асен* е мъртъв.
Мъртъв е от няколко месеца и докато четете това, тялото му вероятно още не е взето от моргата. Асен започва да друса на 13.
Инфектира се ХИВ на 15.
На 18 кашонът, в който спи, е надупчен от куршуми, които засядат в краката му.
Умира на 19. Това е ей сега. Под един мост в София.
В семейството на Асен има над 10 деца.
Никой не знае колко са точно. Майка му не може да брои. Не са ходили на училище никога. Голямата част се друсат.

«Не, още си е в моргата», вдига рамене една от сестрите на Асен, докато взима нови игли и спринцовки от буса на «Инициатива за здраве», неправителствена организация, която работи за превенция на ХИВ/СПИН сред инжекционно употребяващите наркотици. Бусът е спрял пред една разрушена къща, недалеч от центъра на София. В къщата се събират да друсат десетки хора – които сега излизат на тълпи, взимат си пликове с чисти инструменти, интересуват се резултати от изследванията си и се прибират обратно вътре. Част от тях са ХИВ позитивни.

Дилърът – момче на двайсет и няколко, усмихнато разказва как сутринта в къщата е имало полицейска акция, прибрали са няколко употребяващи и няколко дилъра. До следобед всички са навън. От думите му се разбира, че твърдо имат свои хора в управлението. Тази теза – за полицаи на «заплата», ще се повтори от много хора, по време на работата по този текст. В същото време много употребяващи ще разказват как, като ги срещнат, полицаите им хвърлят пликовете с нови инструменти в кофата. Или ги мятат на земята и ги тъпчат с кубинки.

В България се мачкат болните, онези на края на нарковеригата, които не могат да си купят спокойствие. И още - няма достатъчно адекватни и разнообразни опции за лечение. Затворите са пълни със зависими, както и с хероин, но вътре няма програми за обмен на игли и спринцовки. Криминализацията на дозата за еднократна употреба отпадна – но законът продължава да не дава рамки за тази доза, което е точната температура за избуяването и на корупция, и на рисково поведение. Всичко това са щрихи от портрета на една последователна в своето лицемерие и глупост политика, която може да струва много.

ХИВ eпидемия в зародиш

Може би няма да повярвате, но наркополитиката ви засяга лично.
По данни на UNAIDS, програмата на ООН за ХИВ/СПИН, в повечето региони на света инжекционната употреба на наркотици е един от водещите фактори за разпространение на ХИВ. Счита се, че 10% от всички инфектирания се случват по този начин; или 30%, ако от сметката се изключи южната част на Африка, под Сахара. След като веднъж достигне до общността на инжекционно употребяващите наркотици (по неофициални данни в България това са около 30 000 души), ХИВ може да я превземе невероятно бързо, a оттам да се разпространи в останалата част от населението, вече по полов път.

Ако това се случи, тоест ако ХИВ позитивните в страната станат десетки и десетки хияди, e твърде вероятно държавата да не може да продължи да плаща изключително скъпата антиретровирусна терапия. Всичко това може да бъде предотвратено, ако държавите, в случая България, не водят репресивна политика спрямо зависимите, разбирай има достатъчно програми за обмен на игли и спринцовки; има разнообразни, подкрепени от държавата, варианти за терапия; за леките престъпления, извършени заради наркотици, затворът е заменен с лечение и така нататък.

Пак по данни на UNAIDS по-малко от 20% от хората, които инжекционно употребяват наркотици в света, са обхванати от някакъв тип ХИВ превенция, като за Източна Европа и Централна Азия този процент e едва 10%. В този регион ХИВ позитивните са 1.5 милиона (от общо 33 милиона в света, към 2007 г.), основната част са в Русия и Украйна, а над 60% от случаите на нови заразявания се отдават на инжектиране.

«Стават все повече. И съм сигурен, че сред наркоманите в София има поне 50-60 души, които не знаят, че са позитивни. То си става като в другите държави в региона тука. Само дето в България хората си мислят, че като си говориш с ХИВ позитивен, и се разболяваш. За мен знаете вие сега, брат ми, още двама-трима души.. Майка ми не знае. Ще умре.»
Калин, 31, на хероин от 1996, знае за ХИВ статуса си от една година, в момента е на метадон.


По последни данни на българското Министерство на здравеопазването в страната са регистрирани 1174 ХИВ серопозитивни, като реалният брой на хората, живеещи с ХИВ (бройката се умножава съгласно международни стандарти), се оценява на около 4 хиляди души. През 2010 г. новооткритите са 65 души, 22 от тях са инжекционно употребяващи наркотици. Данните на МЗ сочат още, че oт 1986 г. в България са регистрирани общо 256 ХИВ+ лица, употребяващи инжекционно наркотици.

Но има скрита бройка ХИВ позитивни. И тук не говорим просто за стотиците, които не знаят за статуса си, защото не са се изследвали. Говорим за това, че само в регистрите на «Инициатива за здраве», която работи с лимитиран брой хора единствено на територията на София, за краткия период от 2003 до 2010 г. има 82 открити ХИВ позитивни. Организацията провежда анонимни тестове, като хората се завеждат под кодове; ако тестът е положителен и човекът дойде за резултатите си, е поканен да отиде в Националната потвърдителна лаборатория, след което бройката официално влиза в статистиката. Но някои не идват за резултати, други не отиват в лабораторията.

Така реално открити случаи на практика не се броят от държавата. A растежът е в пъти. През 2003 «Инициатива за здраве» има един разкрит ХИВ+ случай. В следващата година новооткритите са четири. После са девет, после четиринайсет, после осемнайсет. Около 80% от клиентите на програмата са имали досег и с вируса на хепатит C, което e лоша тенденция, имайки предвид сходните начини за заразяване с хепатит C и ХИВ.

Еднокрaтна свръхдоза глупост

"Притеснително е какво се случва с хората, до които програмата ни не достига, често те нямат достъп до информация за начините за заразяване, не разполагат със стерилни комплекти за инжектиране (в много малко аптеки се продават игли и спринцовки), нямат достъп до информация за малкото съществуващи лечебни програми. Има данни, че много "затворени" групи от инжекционно употребяващи наркотици се намират в тази ситуация", казва Юлия Георгиева, аутрич работник в «Инициатива за здраве». Според нея това e директен резултат от приемането на закона за забрана на еднократната доза - криминализирането на притежанието на наркотични вещества води до скриване на употребяващите по апартаменти, което ги прави изключително трудни за откриване и работа с тях.

«През 2004-2005 живеех в Люлин, тогава се друсах много. По онова време едно поне 20-30 души идваха вкъщи всеки ден. Страх си беше да ги взимат и аз им вземах. Тогава, като се говореше за ХИВ, се мислеше, че едва ли не 90% са само роми. Е, оказа се, че не е така... Нямаше правила. Виждаме се, викат ми дай помпа, дай игла, изобщо не ги интересува. И може би аз покрай тях много си свалих нивото на защитата. Знам от кого съм се инфектирал. От едно приятелче, той не е знаел, че е позитивен, дал ми е негова игла... случва се. Когато ти трябва, не мислиш. Даже помня тогава как се шегуваше – ами най-много ХИВ да хванеш. Явно това е чувството за хумор на съдбата. Месец и половина по-късно си направих изследването.»
Миро, на 34, друса се от 22-годишен, знае за ХИВ статуса си от 2006, в момента е на метадон.

«С приятелката ми бяхме в криза и едно момиче ни зарази, без да иска. Ами ей така, отидохме у тях, чували сме, че е позитивна, обаче не сме вярвали. Тя реши да ни даде, и така, с нейните инструменти... Слушай сега, то като дойде, не пита. Понякога няяяяяяма откъде да го набавиш. Просто няма, разбираш ли, няма, и трябва да го нaправиш, сега, веднага, без значение как. И така броят на хората с ХИВ от нашите ще си скача и няма да спре да расте. С приятелката ми имаме едно дете, на 6, добре е, късметлии големи сме, защото сме го направили малко преди да се инфектираме. На нея собствената й майка й взе правата, за морална пропадналост. Но сега искам аз да ги взема и да си я гледам, въпреки че съм такъв.»
Габриел, на 29, на наркотици от 1992, знае за ХИВ статуса си от 5 години, в момента е на метадон.

«Добре, като умрем какво ще ни правят? Ще ни изгoрят ли?»
Анита, приятелката нa Габриел, на 30, знае за ХИВ статуса си от 5 години, в момента е на метадон.

Помните - през март 2004 г. с промяна в Наказателния кодекс, се криминализира притежанието на доза за еднократна употреба. С този изцяло популистки ход, при брутална несъразмерност на наказанието с обществената опасност на деянието, се предвиди абсурдната наказателна отговорност за болни, зависими хора. Съдебната система се задръсти от дела за по няколко цигари марихуана, бюджетът се натовари излишно, роди се чудесна нова предпоставка за корупция (плaщаш на полицая, който те е хванал, плащаш на съдията и пр.), а оттам и скочи рисковото поведение сред наркозависимите. Казано иначе – хората метнаха един презрителен поглед на чистите игли и се изпокриха.

И много продължават да се крият - въпреки че през октомври 2006 г. отпадна криминализацията на дозата за лична употреба, a за «маловажни случаи» затворът беше заменен с глоба. Защото проблемът не отпадна изцяло. «Поради неяснотите относно количеството на "еднокротната доза" все още в затвора попадат хора с малки количества наркотични вещества.

В Закона за наркотичните вещества и прекурсорите няма разделение на наркотичните вещества на леки и тежки дроги, т.е. има случаи, в които в затвора попадат хора за притежание на няколко грама марихуана. Липсата на яснота в закона относно количеството на еднократната доза предполага еднолични решения от страна на отделните съдии, ясно е, че това няма как да предполага равнопоставеност на съдените пред различните съдийски комисии", казва Юлия Георгиева. Във времето на криминализацията на еднократната доза имаше много случаи като този - за хероин на стойност 1.80 лв. (или 90 евроцента) човек е осъден на една година затвор, с три години изпитателен срок. Но само преди няколко месеца районният съд в Сливен постанови половин година затвор с 3 годишен изпитателен срок за 8 грама марихуана.

Алтернативата на досегашната държавна политика звучи така: разграничение в закона между веществата според степента на техния риск; ясно дефиниране на количества, разрешени за лична употреба; минимални или административни наказания за вещества с ниска степен на обществен риск (като канабис); максимално застъпени алтернативни наказания и затвор само в крайни и тежки случаи. Хората, които работят по превенция на ХИВ в групата, са категорични, че това е посоката. Тоест наблягaне върху психосоциална работа, ефективна пробация и лечение на зависимостта като алтернатива на затвора (но не принудително лечение, а като възможност закононарушителят да избере).

Също така подкрепа за програмите по намаляване на вредите и развитие на възможностите за безплатно лечение и рехабилитация (за сега съществуващите опции виж карето). Както и прилагане на програми за намаляване на вредите и за лечение на зависимостите в затворите. «Огромната част от вредите, свързани с употребата на наркотици – престъпления, ХИВ и други болести, насилие, смърт – са очевидно подклаждани от прохибиционистките наркополитики на правителствата ни. Войната с наркотиците повлия огромно световната ХИВ епидемия през последните 25 години», се казва в скорошното изследване на Тransofrm drug policy foundation.

Затворите като ХИВ инкубатори

В Българските затвори има много наркозависими (по данни на правосъдното министерство малко преди отпадането на криминализацията на еднократната доза през 2006 наркотично зависимите в затворите са 15.6%) и много дрога. В изследване на Българският хелзинкски комитет от 2007 г. 34.7% от анкетираните затворници казват, че има възможност за снабдяване с наркотични вещества. 18.8% отказват да отговорят, но повечето от тях дават ясен сигнал, че това е възможно. Цитираните начини са - близки отвън, надзиратели и други затворници.

«Aз съм сигурен, че всеки втори-трети е болен, просто не знае още... Наскоро бях в Централния софийски затвор, заради наркотиците – кражби. Там една игла минава през 120 човека, в един отряд, и се подостря в стената, като се изтъпи. Пазачите могат да ти вкарат всичко – 50 лева за доза дрога, 200 лева за телефон... В затвора като процент половината сигурно друсат. Там са само наркомани и кокошкари. Вътре имаше един човек - една година за стари обвуки.»
Aлек, на 25, знае за ХИВ статуса си от 2006 г., твърди, че се е инфектирал от Миро, докато са живели заедно в Люлин; в момента е на метадон.


«Бил съм в затвора, ама не бях такъв човек, нямах СПИН просто. Последно бях в Казичане. В затвора работех бръснар. И чистех на лекарката стаята, имах ключове - спринцовки взимах, игли... Но по принцип хората си друсат, една и съща спринцовка, една и съща игла.. в затвора СПИН има много.»
Рад, на 43, употребява от 12 години, знае за ХИВ статуса си от една; в момента е на хероин, макар че иска да влезе в метадонова програма, но няма лична карта – «продадох я заради дрога». Докато говорим, е в тежка абстиненция.

На въпроса има ли достъп на хероин в затвора и ако да, защо там не действат програми за обмен на игли и спринцовки, Петър Василев, директор на главна дирекция «Изпълнение на наказанията», отговори: «Tази тема въобще не ми се коментира. Тази история я оставям без коментар. От днес съм в отпуска.»

В същото време Mитко Димитров, началник на Софийския централен затвор, каза: «Като във всеки един затвор в цял свят, така и в нашия има наркотици. Винаги се намират начини и канали за доставка на наркотични вещества в затворите, и Софийският централен затвор не е изключение. Различни са естеството и видът на вноса. От наши служители, от външни лица, през транспорта, с който хората влизат в затвора. Това са нормални неща, те намират начини да си внесат. Даже напоследък открихме хероин в запечатана консерва, фабрично, разбирате ли за какво става въпрос? Чух и за случай за хероин, разтопен под пощенска марка на писмо, изпратено до затвора. Няма какво да направим, как да ги спрем.» По думите на г-н Димитров в затвора в София има потвърдени 9 ХИВ позитивни лица: «Не можем да ги изолираме, както в обществото не могат да се изолират. Не сме ги разкрили на останалите затворници и нямаме основание да го направим. Да, използват общи игли и спринцовки – нещо, което е изключителен риск за преноса на тази болест.» На въпроса би ли дал достъп на програма за обмен на игли и спринцовки на територията на затвора Митко Димитров каза «Няма никакъв проблем. Нека някой да обяви желание официално, веднага ще вземем становище.»

От програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" на МЗ казаха, че имат "готовност да подкрепят проучването на международния опит при въвеждане на програми за обмен на игли и спринцовки с цел превенция на ХИВ сред инжекционно употребяващите в местата за лишаване от свобода". «Добрите практики в други страни от региона на Източна и Западна Европа и Централна Азия посочват като значителен успех в превантивните дейности за ХИВ функционирането на такива програми в затворите в няколко страни – Люксембург, Португалия, Испания, Германия, Швейцария, Румъния, Армения, Молдова, Киргизстан", заявиха от там.

Срещам Ясен пред една от метадоновите програми в София. Той е на 26, започнал е да се друса преди близо десет години, някъде по пътя се инфектира с ХИВ. Но сега е на метадон, завършва средното си образование и е адски мотивиран: «Тези десет години от живота ми отидоха на нищо, на боклука. На мен лично ми е тъпо, но трябва да се продължава нататък.»

За някои животът се движи, за други е спрял. С Мимо говорим пред къщата от нaчалото на този текст. «Всички тук знаят за мен, че съм позитивен. Аз си казвам на всички. Много хора се крият, много хора», казва той, докато ме гледа изпод намазаните си със стар грим клепачи. Мимо е на 30, ром, травестит, проституира, на хероин от 7 години. Mного иска да започне в метадонова програма, но му искат лична карта, а той няма. В същото време преди седем месеца Мимо е бил в затвора. Когато държавата иска да те накаже, а не да ти помогне, няма проблем да стане без лична карта.

Tова казва всичко.

*Всички имена в текста са сменени

**  Това изследване е проведено от Яна Бюрер Тавание (журналист на свободна практика) през юни 2010 г. в София, и е продукт на стипендията за журналисти «Тъмната страна на наркополитиките» на Унгарския съюз за граждански свободи.  Текстът излиза в навечерието на 26 юни – световния ден за борба с наркотрафика.


Възможностите за лечение

В България няма безплатни дългосрочни програми (от типа на терапeвтичните общности), а за държавната метадонова програма обикновено се чака по 5-6 години. Някои умират, преди да успеят да се включат. По данни на Министерството на здравеопазването към момента в страната има 31 субституиращи и поддържащи програми с общ капацитет 5610 лечебни места. От тях 4515 са за лечение с метадон и 1095 - за лечение със субститол. Програмите са на територията на 12 града. От тях само 2 са държавни програми с капацитет 475 места, 5 са общински програми с капацитет 720 места и 24 са платени частни програми, без държавно и/или общинско участие, с общ брой 4415 лечебни местa. В отговор на въпроса дали се предвижда разкриване на държавни терапевтични програми от МЗ отговориха, че към настоящия момент няма такова осигурено финансиране.



От Яна Бюрер Тавание
източник:дневник.бг
ХИВ eпидемия в зародиш


Тагове:   новини,   ХИВ,


Гласувай:
11


Вълнообразно


1. анонимен - ужаааас
24.06.2010 18:33
не зная за другите, но след като прочетох това , не зная как ще спа тази вечер
цитирай
2. анонимен - вергил
24.06.2010 21:22
За да се пише по даден проблем трябва да се изследва от всички гледни точки.Човек като чете статията и остава с впечатлението,че горките наркомани са жертва на системата и на обществото.Че те нямат абсолютно никаква вина и някакви лоши хора искат да ги вкарат в затвора.И лошите ченгета покровителстват наркодилърите.Само че истината естествено е много,ама много по-различна.Първо криминализирането на еднократната доза се въведе именно поради факта,че много наркодилъри-99 процента от които са и наркомани нарочно държаха в себе си малки количества дрога и когато ги хванеха с нея казваха,че е за лична употреба.И повечето дилъри се измъкваха и още на другия ден продаваха отново дрога.Същевременно наркоманите наистина са зависими от дрогата,но болшинството от тях,които нямат родители богаташи са престъпници.Извършват всякакви престъпления от самото наркоразпространение,кражби,грабежи дори стигат и до убийства.Не вярвам ако авторката или някой неин близък ги напападне наркоман и ги пребие,за да ги обере и те да кажат:"Болно е момчете,не го закачайте.".Естествено ще искат справедливо наказание за него.Що се отнася до корумпираните ченгета възможно и да ги има,но това също е един от градските митове.Просто в полицията има много йерархично управление и за всяко нещо се докладва та трудно ще се скрие едно престъпление.Същевременно когато започне наказателно производство делото изцяло е под ръководството на прокурора и полицаите не правят абсолютно нищо без негови указания.Значи и прокурора трябва да е в играта.Така че нещата изобщо не са такива,каквито ги е представила авторката.
цитирай
3. анонимен - НК
24.06.2010 22:22
Изглежда доста хора не схващат защо се криминализира еднократната доза. Не е за да затварят наркоманите, а за да не се оправдават дилърите с еднократна доза, че е за собствена употреба. Ако 1 доза е допустима за притежание, то за тях не е проблем да носят само по един брой и да са недосегаеми. Но заблудените наркомани явно не могат да мислят.
цитирай
4. raders - То си има и една стара приказка: Г...
24.06.2010 22:25
То си има и една стара приказка: Господ като иска да накаже някого, първо му взема акъла. Ми що сте се друсали, бе боклуци?!
цитирай
5. анонимен - Браво Вергил
25.06.2010 03:53
Браво Вергил
цитирай
6. анонимен - Kakuv zarodish - epidemiata e ve4e tuk!
25.06.2010 08:02
Suvsem zrjala i razgurnata epidemia ot HIV sred venoznite heroinomani si e ve4e fakt ot godini v Sofia i v Stolipinovo Plovdiv, kakto i v njakoi malki gradove, kato naprimer Peshtera.
O4evidno oba4e na nikogo ne mu puka za tova i za tova se govori pod surdinka.
metadon4o
цитирай
7. анонимен - Пич, свали розовите очила.
25.06.2010 09:22
Пич, свали розовите очила.
цитирай
8. анонимен - Хив е нужен
25.06.2010 09:24
явно има нужда за да могат тези паразити на обществото - наркоманите да изчезват по бързо за да не харчат данъците ми, които от своя страна да отиват за хората които се опитват да успеят в този живот а не да гледат да избяга от него по най-лесния начин - наркотиците. И другото ... този Асен явно си е циганин 10 деца ... ами да бедни са и двамата ми родите работят хубава работа и сме само аз и сестра ми и пак не живеем охолно. 10 деца е безумие, и престъпление нито съм ги правил аз нито разбирам защо трябва да се чувствам виновен че са пропаднали нито аз съм ги правил нито аз съм ги възпитавал !
цитирай
9. анонимен - zavisimost
25.06.2010 10:24
Psihiatrite imat 1% uspevaemost pri le4enie na zavisimite,za syjalenie;tova sa faktite.
цитирай
10. анонимен - ?!?!?
25.06.2010 10:27
Както винаги по тези географски ширини коментарите под някой текст са абсолютно показателни за нивото на т.нар. българска нация. За съжаление и тук, както се вижда съсвсем ясно, личи единствено нивото на маргинализацията на нацията. Вие господа дето ми пишете "това не ме засяга", "така им се пада нека измират", ХИВ бил нужен !!!!! Особено към това последното искам само да отбележа, че този/тази умник/умница може всеки момент да се изчука с някой ХИВ+ покрай някой запой .... и после какво .... да ХИВ е нужен.
Сега да видим господин Вергил..... дето толкова лично се е засегнал от момента с ченгетата на заплата от наркодилърите. Господин Вергил вероятно е в някаква степен е зависим от системата на МВР.... лошо няма. Обаче господин Вергил, моля ВИ бъдете малко по-обективен.... защото след като е ясно какво става по пътищата и колко са "добронамерени" пътните полицаи, представете си какво става в не толкова осветените акции срещу наркотиците. Докладвало се било, системата били йерархична ХаХа. Искате да ми кажете, че ако аз съм дилър и ВИЕ ме проверите, а аз ВИ бутна някоя хилядарка, ВИЕ господин Вергил, веднага тичате при началника да ме наклепате, че съм ви дал подкуп. Май звучи малко тъпо. Моля ВИ все пак някои още не сме загубили мисловната си функция.....

Поздравявам автора
Когато се кажат някои истини боли доста. Така е.
И всеки път се доказва колко скудоумна нацийка сме станали.

цитирай
11. doriana - Първо уточнение - не съм в системата ...
25.06.2010 10:48
Първо уточнение - не съм в системата на МВР, но я познавам - професията ми го налага. Правя уточнението, защото следва коментар, който ще съдържа информация от практиката ми.

Вергил е абсолютно прав за еднократната доза! Поправката на НК беше наложителна, защото дилърите винаги са били много изобретателни. След поправката започнаха да продават дрогата си от храстите и тоалетните на лъскавите заведения. В тоалетната си крият дозите, така, че дори да ги пипнат и да изземат дрогата, тя физически не се намира в джобовете на дилъра. Друг модерен начин е (и в момента най-разпространен) - чрез поръчка по телефона, а таксиметров шофьор ти я носи на крака на адреса. Така можеш да си спретнеш амфетно парти с продължение 1 седмица и 20 човека гости, без на практика да те хванат, нито да хванат дилъра. Таксиметровите шофьори по този начин разкарват и проститутките на адрес - взимат си процент от сводника, естествено.

По отношение на корумпираните ченгета - има такива. Не всички са корумпета, но много от тях са такива. Тези ченгета, които са на хранилка, на практика се отчитат нагоре по веригата. Ако не знаете - дори в най-затънтеното районно управление в София е огромна и неистова борба за власт между началници и началничета (които по субординационна линия само в районното могат да стигнат 10), за да се изкатерят по-нависоко. Да не мислите, че това е заради повишението на заплатата като станат по-голям началник? Не - просто паят от дрогата, проституцията и останалите престъпни дейности на територията, която обслужва съответното районно управление, се увеличава. Ченгето на улицата като взема, знайте, че се отделя за всеки началник по веригата нагоре. Закоето всеки квартален дилър си заделя месечна РЕНТА.

Да оставим корупцията на ниските нива, свързана с наркотиците. В ГДБОП си имат сектор "наркотици". Задавам един въпрос: "Последните 9 месеца да сте чули по медиите някоя гръмка акция за наркОтици, проведена от "тези" служби? Не? Няма и да чуете...
цитирай
12. анонимен - Баце до #10
25.06.2010 11:10
Ще си позволя една съвсем малка намеса във финалната фраза. Завършека "... сме станали" предполага, че някога не сме били такива. Страхувам се, че това твърдение леко се разминава с истината - ние винаги сме си били скудоумна нацийка, но поради криворазбраните чувства за собствена значимост, гордост, чест и други дивотии, винаги сме се считали за върха на сладоледа, че и 2 педи отгоре. Наистина делата на някои българи, отдавна са получили своето признание, но то не се разпростира върху всички ни.
Защото може да помислим за "благодарността", с някои нации споменават България и българите, най-вече заради подвизите на братята роми, успешно защитили честта ни с делата си. И чутовните напъни и гафове на политиците ни! И още колко ли други такива примери ще изплуват, ако наистина се вземем на сериозно!
цитирай
13. cucimuci - Ти си много тъп
25.06.2010 11:17
raders написа:
То си има и една стара приказка: Господ като иска да накаже някого, първо му взема акъла. Ми що сте се друсали, бе боклуци?!

Ти изглежда си много заблуден,за съжаление.Това,че на теб ти се е разминало не значи,че и при другите е така.Отначало се почва просто така-на шега и докато се осъзнаеш вече си зависим...
цитирай
14. анонимен - порочния кръг
25.06.2010 11:32
За да се реши един проблем, трябва да се вникне в корените му. този проблем и още много идват от корупцията. Мнооого време би ми отнело да ви завъртя порочния кръг на корупцията, но като се замислите малко, сами ще се сетите. Изкорени ли се корупцията, всички ще заживеем в по-добра държава.
цитирай
15. cucimuci - Човече много си зле...
25.06.2010 11:35
анонимен написа:
явно има нужда за да могат тези паразити на обществото - наркоманите да изчезват по бързо за да не харчат данъците ми, които от своя страна да отиват за хората които се опитват да успеят в този живот а не да гледат да избяга от него по най-лесния начин - наркотиците. И другото ... този Асен явно си е циганин 10 деца ... ами да бедни са и двамата ми родите работят хубава работа и сме само аз и сестра ми и пак не живеем охолно. 10 деца е безумие, и престъпление нито съм ги правил аз нито разбирам защо трябва да се чувствам виновен че са пропаднали нито аз съм ги правил нито аз съм ги възпитавал !

Явно си много заблуден и не познаваш такива хора-наркомани,да признавам че има много бокуци сред тях,но не всички са такива.Има и много хора,които са сбъркали на времето,но сега се опитват да се оправят и да заживеят нормален живот,като всички вас.Но докато има хора,мислещи като тебе това става много трудно.Защо ако човек се е осъзнал,че е направил грешка и иска да се поправи хората като тебе не му позволяват,а му натякват какъв е БИЛ.Да бил е наркоман,за което ще си плаща цял живот,но трябва да му се даде шанс,та нали не е от значение миналото ни,то вече е зад гърба ни и неможе да се върне и поправи,да се избгне,а трябва да се съди за въпросният човек по това какъв е той сега,какво прави и нищо друго.Забога хора замислете се на всеки може да се случи да сгреши,но важното е да се осъзнае и да иска да се поправи,така че ако мислите така по-добре запазте мнението за себе си,защото никой незнае какво го очаква утрешният ден...Замислете се преди да говорите и обвинявате другите дали всъщност и вие няма утре да бъдете сочени с пръст!
цитирай
16. анонимен - И аз се чудя-не бяха лихвари,не бяха кокошкари, но си права, няма операции за наркотици.Което говори , че се дават много пари на полицията за подкупи
25.06.2010 11:53
doriana написа:
Първо уточнение - не съм в системата на МВР, но я познавам - професията ми го налага. Правя уточнението, защото следва коментар, който ще съдържа информация от практиката ми.

Вергил е абсолютно прав за еднократната доза! Поправката на НК беше наложителна, защото дилърите винаги са били много изобретателни. След поправката започнаха да продават дрогата си от храстите и тоалетните на лъскавите заведения. В тоалетната си крият дозите, така, че дори да ги пипнат и да изземат дрогата, тя физически не се намира в джобовете на дилъра. Друг модерен начин е (и в момента най-разпространен) - чрез поръчка по телефона, а таксиметров шофьор ти я носи на крака на адреса. Така можеш да си спретнеш амфетно парти с продължение 1 седмица и 20 човека гости, без на практика да те хванат, нито да хванат дилъра. Таксиметровите шофьори по този начин разкарват и проститутките на адрес - взимат си процент от сводника, естествено.

По отношение на корумпираните ченгета - има такива. Не всички са корумпета, но много от тях са такива. Тези ченгета, които са на хранилка, на практика се отчитат нагоре по веригата. Ако не знаете - дори в най-затънтеното районно управление в София е огромна и неистова борба за власт между началници и началничета (които по субординационна линия само в районното могат да стигнат 10), за да се изкатерят по-нависоко. Да не мислите, че това е заради повишението на заплатата като станат по-голям началник? Не - просто паят от дрогата, проституцията и останалите престъпни дейности на територията, която обслужва съответното районно управление, се увеличава. Ченгето на улицата като взема, знайте, че се отделя за всеки началник по веригата нагоре. Закоето всеки квартален дилър си заделя месечна РЕНТА.

Да оставим корупцията на ниските нива, свързана с наркотиците. В ГДБОП си имат сектор "наркотици". Задавам един въпрос: "Последните 9 месеца да сте чули по медиите някоя гръмка акция за наркОтици, проведена от "тези" служби? Не? Няма и да чуете...

цитирай
17. pomiqrat - ако всички видове наркотици се л...
25.06.2010 12:04
ако всички видове наркотици се легализират проблема почти ще изчезне, но докато разни организации и политици си пълнят гушите с пари от нарко каналите проблема ще си остане вечен.
цитирай
18. doriana - 17. pomiqrat
25.06.2010 12:23
Ти би ли "легализирал" (щото правилната дума е "декриминализирал") въвличането на малолетни деца от родителите им в криминални действия, понеже по този начин ще се регулират от само себе си тези "отношения", т.е. - ще изчезне явлението "продажба на дете на сводник" понеже ще е разрешено? Аз смятам, че не. Има неща, които е близко до логиката, че са вредни и явно опасни и не е редно да се разрешават. И не ми излизай с примера на холандците, щото никой не е чел техните изследвания за проблема с наркоманиите на местна холандска почва. Холандия е държавата в Европа, която е известна като средоточие на трафика на хора и наркотици, а това може да е хубаво само в представата на някой социопат.
цитирай
19. demonwind - По неофициални данни
25.06.2010 12:27
една от страните с най-много СПИН в света (не съм сигурен дали ни се нарежда заедно с ЧАД или дори е напред по брой болни на глава от населението) е България... Данните са по едни специални документи на една специална организация, в която България членува... Като се замисля, май фантастичните филми, в които Балканите са оградени с бодлива тел и оттам не може да излезе никой, скоро ще станат реалност, обаче оградена ще бъде само България...
цитирай
20. анонимен - има безотказно лечение
25.06.2010 12:34
С М Ъ Р Т. после в пещите на Кремиковци.

п.п. сега много "хуманисти" ще ми обяснят, че съм изорд, че това са хора, че може да се случи на всеки... ами може да се случи на всеки, да - понякаога става и при манипулации в болницата. но - на наркоманите не им се СЛУЧВА. те си го ПРИЧИНЯВАТ САМИ. имало ли е ка да избегнат заразата? - категорично ДА. 1 - като не се дрогират. 2 - като не го правят ВЕНОЗНО. 3 - като се пазят и ползват само лични и нови игли. дотук - минимум три възможности. всичко е въпрос на отговорност. а тези са доказани боклуци. сега освен боклуци са и потенциално опасни за обществото заразоносители. лечението за такива е едно - С М Ъ Р Т.
цитирай
21. doriana - 20. анонимен
25.06.2010 12:44
Боже Господи!!! Как може да има въобще такива същества, наречени "хора?!?!?! Абе, ти да си чувал, че малолетните деца са приравнени на вещите и животните, защото не са дееспособни - демек, не разбират в пълнота свойството и значението на явленията и да ръководят пълноценно постъпките си? Че кое дете на 10 години носи пълна отговорност за собствето си битие, бре, като посяга към дрогата? Нима ще обвиниш детето, че е се е подвело по лошия път? Защото много наркомани, както всички знаем, започват тъкмо в невръстна възраст. Преди малко прочетох една статия, в която се казва, че възрастта на старта с наркотиците е паднала от 13-14 на 10-12 години...Ти ако имаш куче, ще му вмениш ли вина като на зрял човек, че се е изяло боклук навън и се е разболяло и ще кажеш: "Ми, нека мре, то само си е виновно"?. Съжалявам, че направих аналогия между децата и животните, но е тя е адекватна.
цитирай
22. анонимен - ++++++++
25.06.2010 12:57
Няма кака, децата наистина не могат да носят отговорност!!!!!!!!!!!!!
Но къде са родителите, това питам аз?????????????
цитирай
23. анонимен - скъпа Дориана,
25.06.2010 13:00
чувал съм и съм виждал всичко. имал съм "щастието" да познавам отблизо въпросните среди. все още ми се налага да работя с всякакви хора - и ти казвам, че по-долни отрепки от хероиновите наркомани няма. и между другото - 10-годишните не посягат към ИГЛАТА. първо се пуши. можеш да живееш с наркотиците и 30, и 40, и повече години - стига да имаш акъл и да знаеш какво правиш. тия, коитп пчват да го приемат венозно, са от най-долните боклуци - но дори и те могат да се опазят от зарази, стига да искат. какво, 10-годишните не са чули за СПИН ли? чули са, но си мислят, че те са безсмъртни. е, ами това се нарича естествен подбор - приспособимият оцелява. боклукът умира. точка.

п.п. ако кучето ми изяде боклук и се разболее, Е виновно - аз съм го учил да НЕ яде боклуци от улицата. ако няма достатъчно мозък да го запомни - нека мре.
цитирай
24. анонимен - лелеее, наистина сме се изродили.....
25.06.2010 13:27
Мога само да се надявам, че авторите на половината коментари са извънземни от някаква обречена на изчезване цивилизация, а не хора, с които се разминавам по улиците... подобно коравосърдечие и цинизъм е характерно за най-най-най-изостаналите нации... жалко.

цитирай
25. анонимен - глупак
25.06.2010 17:53
замени "коравосърдечие" и "цинизъм" с "практичност" и "обективност", и ще се доближиш до истината.
цитирай
26. анонимен - 4 000 ХИВ+
30.06.2010 19:00
Тази цифра е манипулирана, за да се взимат повече пари от програмите за превенция. Факт е, че ежегодно броят на откритите остава постоянен или намалява, но тази цифра е удобна "хем да не стряска политиците, хем да текат паричките"!
цитирай
27. анонимен - icmJBsYut
22.06.2011 04:01
What a joy to find such clear thiknnig. Thanks for posting!
цитирай
28. анонимен - JbrpqlXzoVsVf
22.06.2011 06:01
Kudos to you! I hadn't tuhohgt of that!
цитирай
29. анонимен - UBnValWgaMPy
22.06.2011 15:33
wqAoWz <a href="http://bgiupdjaegdz.com/">bgiupdjaegdz</a>
цитирай
30. анонимен - FlLItbhDolnjVFpD
22.06.2011 20:13
35zVeI , [url=http://ddrgkijtfrwe.com/]ddrgkijtfrwe[/url], [link=http://liraanvezplf.com/]liraanvezplf[/link], http://mhaocufddswr.com/
цитирай
31. анонимен - eSaPfpwzRBBLQSN
22.06.2011 21:05
PNIYHL , [url=http://xepppljjhmfk.com/]xepppljjhmfk[/url], [link=http://ujsuoacdomqa.com/]ujsuoacdomqa[/link], http://qhocenvtssyl.com/
цитирай
32. анонимен - dmRtyuDBHAm
24.06.2011 14:54
A63FC0 <a href="http://jqsekqfzrxta.com/">jqsekqfzrxta</a>
цитирай
33. анонимен - jblUYwJqngkpu
24.06.2011 16:14
URSLco <a href="http://uevwrvfrcjpd.com/">uevwrvfrcjpd</a>
цитирай
34. анонимен - CZhdxSIwNOmZUy
25.06.2011 17:15
Aouz1S , [url=http://jfgfqhgcyqxx.com/]jfgfqhgcyqxx[/url], [link=http://dmtvsczjqmlh.com/]dmtvsczjqmlh[/link], http://vjlxcoylflcp.com/
цитирай
35. анонимен - FGyuKrfknGah
25.06.2011 17:55
2YyZnO , [url=http://pjuqxewjjydh.com/]pjuqxewjjydh[/url], [link=http://zsrfzsmehqjq.com/]zsrfzsmehqjq[/link], http://auepmftxpvqq.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: wallstreet
Категория: Бизнес
Прочетен: 7715223
Постинги: 1820
Коментари: 9527
Гласове: 9412
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930