Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.03.2010 16:13 - Обама отказа да се здрависа с израелския премиер пред камерите
Автор: wallstreet Категория: Политика   
Прочетен: 1740 Коментари: 4 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Израелският премиер Бенямин Нетаняху вчера се срещна с американския президент Барак Обама за първи път от началото на скандала около застрояването Източен Йерусалим, съобщават Би Би Си и в. "Ел паис". Визитата е част от работното посещение на министър-председателя в САЩ, започнало в неделя вечерта.

От администрацията на Нетаняху определят срещата на лидерите като "разговор с добра атмосфера". Реакцията на Белия дом обаче рязко контрастира с това определение, тъй като секретарите на Обама не просто не поканили журналистите да присъстват. Преди преговорите нямало ръкостискане пред камерите, което се смята за част от традиционния за Белия дом дипломатически протокол - правила, които при срещи с израелски лидери се спазват особено стриктно.

В рамките на няколко часа лидерите на САЩ и Израел са говорили два пъти: първия за 90, втория - за 30 минути. След приключване на първата среща американският президент получил известие от Нетаняху, който настоявал за нов разговор. В. "Ел Паис" изтъква, че за очакваното обсъждане на общи мерки срещу израелската ядрена програма двете страни също не са дали коментар. Не се разкриват взети споразумения или засегнати точки по нито една от предвидените теми. Липсват дори обичайно издаваните от Белия дом резюмета на разговорите в Овалния кабинет.

Запитани дали са постигнали съгласие за исканото от САЩ и Палестина замразяване на строителството в Йерусалим, нито една от двете страни не даде коментар след разговорите. Анализатори от Би Би Си подчертават, че за първи път израелски ръководител отива на посещение в страната без предложения за отстъпки и то в разгара на дипломатически скандал. Последното определение, което премиерът на Израел даде на американското предложение във вторник пред конгресмените, го окачествяваше като "нелогично и неоснователно искане, което би забавило преговорите с Палестина поне с още година. Каква е разликата дали ще строя в Йерусалим или в Тел Авив?"

Според Би Би Си, която цитира Ройтерс и израелската преса, малко след срещата на Нетаняху с Хилари Клинтън и няколко часа преди тази с Барак Обама общината в Йерусалим е одобрила изграждането на още 20 жилища в района Шейх Джара в източната част на града, на мястото на вече съществуващ, но западнал хотел. Въпреки коментара си от миналата седмица, че "плановете за нови 1 600 сгради в Рамат Шломо близо до Йерусалим не подпомагат помиряването с Палестина", Барак Обама този път не изрази мнението си нито за одобрената снощи вълна на застрояване, нито за самата среща с израелския лидер.

Над половин милион евреи живеят в изградените след 1967 г. над 100 незаконни израелски колонии на Западния бряг и в Източен Йерусалим. Според публикувано в днешния брой на в. "Аарец" проучвае над 40% от жителите на Израел биха желали застрояването да бъде прекратено.

Източник:дневник.бг
Обама отказа да се здрависа с израелския премиер пред камерите


Тагове:   политика,   камери,   отказ,


Гласувай:
4



1. анонимен - Лошо предчувствие
24.03.2010 16:57
много интерсно
явно имам някаква криза
и по важното, ако наистина има криза, какво ще последва от това
защото,светът досега май не е живял в такава матрица-да са врагове Израел и САЩ
И нещо ще се случи
цитирай
2. анонимен - да не скроят костюм на обамката. . . . ...
24.03.2010 17:30
да не скроят костюм на обамката.....
цитирай
3. анонимен - бе ще се разберът бе, спокоино. нали ...
25.03.2010 01:36
бе ще се разберът бе,спокоино.нали са две държави на един и същи народ..
цитирай
4. анонимен - Време беше, да се погледне истин...
25.03.2010 06:49
Време беше, да се погледне истинската Еврейска същност, и тя не е,
.... че те са гонени и преследвани - а, че са с особен самобитност,
което включва лихварска нагласа към живота, самочувствие на богоизбрани без покритие и арогантност към ценностите на другите националности !!!
Време е, те да бъдат поставени на една везна с всички останали, а не да им се дават привилегии, които привилегии са спорни, като начин на придобиване !!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: wallstreet
Категория: Бизнес
Прочетен: 7718366
Постинги: 1820
Коментари: 9527
Гласове: 9412
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930