Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.02.2010 14:48 - Безработицата расте с рекордно темпо
Автор: wallstreet Категория: Бизнес   
Прочетен: 4122 Коментари: 15 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Прогнозите на работодателите и на Агенцията по заетостта, че ситуацията на пазара на труда ще се влоши в началото на 2010 г., започнаха да се сбъдват. За разлика от непрекъснатия, но плавен ръст досега на освобождаваните служители, който достигаше до максимум 17 000 души за месец, през януари без работа са останали близо 28 хил. В резултат регистрираните в бюрата по труда вече са 366 887 души, а средното равнище на безработицата в България е 9.9% от икономически активното население.

Ситуацията на пазара на труда възражда страховете на българите от загуба на работа и спад на доходите, показва национално представително проучване на агенция "Алфа рисърч". Това поражда проблеми и при изплащането на кредитите. 59% от анкетираните, които са теглили заеми, вече изпитват трудности да ги погасяват, а 12% посочват, че са спрели да плащат вноските си.

В края на миналата година в интервю за "Дневник" изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Росица Стелиянова каза, че традиционно работодателите изчакват коледните и новогодишните празници, преди да започнат да освобождават излишната работна ръка. Представителите на бизнес организациите, които "Дневник" потърси за коментар, смятат, че основната причина за ръста на безработицата са забавените плащания на държавата и общините по вече изпълнени поръчки.

В края на миналата седмица премиерът Бойко Борисов заяви пред парламента, че задълженията на държавата са около 500 млн. лв. Най-големи са дълговете на Министерството на отбраната (231 млн. лв.) и регионалното министерство (200 млн. лв.). В графата на длъжниците са още министерствата на земеделието и на труда. В неделя финансовият зам.-министър Владислав Горанов коментира пред БНР, че просрочените задължения на институциите са 600 млн. лв. Отделно държавата задържа ДДС за над 500 млн. лв., стана ясно преди седмица.

Сметките на бизнеса са доста по-големи. "По данни на камарата на строителите вземанията на фирмите от бранша са около 500 млн. лв. Държавата и общините дължат още 450 млн. лв. на доставчиците на лекарства", заяви пред "Дневник" изпълнителният директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Евгений Иванов.

Освен тях има още 200 млн. лв. задължения, които не са фактурирани, добави той. Това води до ефекта на доминото, тъй като фирмите не могат да се разплатят със своите доставчици, поддоставчици и работници, каза Иванов. Заради това на започващите на 25 февруари преговори между работодателите, синдикатите и държавата за пакет от мерки за излизане от кризата основното искане на бизнеса ще е правителството да даде отчет за задълженията и да създаде график за погасяването им.

Според председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев забавеното възстановяване на ДДС също утежнява ситуацията. Тенденцията за това беше пречупена през третото тримесечие на 2009 г., но се възобнови в началото на 2010 г., коментира Велев. "Затова вече спряхме да говорим за това как държавата може да помогне, просто искаме да си плати сметката", каза той. Зам.-председателят на Българската стопанска камара Камен Колев каза пред "Дневник", че ако държавата плати дължимите около 1 млрд. лв., това може да "развърже" междуфирмени дългове за около 15-20 млрд. лв., което ще подобри положението.

Според проучването на "Алфа рисърч" всяко пето домакинство е засегнато от безработицата - 22% от анкетираните семейства имат член, който в последните 5-6 месеца е загубил работата си. Също толкова са семействата, при които реалните доходи са намалели или получават заплати със закъснение - съответно 23 и 24 на сто. Най-силният страх за българите вече е опасността от рязко намаление на доходите и срив на стандарта им.

Прогнозите на Агенцията по заетостта са, че безработицата ще продължи да нараства с по-голям темп до март. Работодателите са по-скептични. Според Васил Велев безработицата ще продължи да се увеличава с нарастващ темп и през второто тримесечие на годината, а тенденцията ще се обърне през лятото. Прогнозата на Камен Колев е, че съкращенията ще растат поне до края на 2010 г., тъй като в повечето сектори не се задават нови поръчки.

Според Евгений Иванов "големият ресурс, който може да обърне тренда на безработицата и да дръпне икономиката напред, са парите от еврофондовете". "Започването на строителството на магистрали, пречиствателни станции и други големи обекти би подобрило положението. Ако тези пари не влязат, средства от друго място няма", коментира той. Според него ситуацията би се подобрила значително, ако правителството приеме предложенията на КРИБ за удължаване на неплатения отпуск от 30 на 90 дни и на извънредния труд. По този начин работодателите ще могат да запазят работните места и ще разполагат с работна ръка веднага щом като получат поръчки. Регулирането на дейността на агенциите за временна заетост също ще направи пазара на труда по-гъвкав и ще ограничи безработицата, добави Иванов.  

Работодателите отчитат съживяване единствено при някои експортно ориентирани предприятия. Според Велев фирмите от сферата на услугите ще продължат да бъдат сред най-засегнатите заради продължаващия спад на вътрешното потребление. В подкрепа на мнението му са и данните на "Алфа рисърч", че хората сериозно са ограничили разходите си за облекло и транспорт.
От Мишел Гутсузян




Източник:Дневник.бг
Безработицата расте с рекордно темпо


Тагове:   безработица,


Гласувай:
7



1. rpatel - А, добро утро! Май чак сега забел...
22.02.2010 14:58
А, добро утро! Май чак сега забелязаха, че има проблем. Или чакаха хората масово да останат без работа и да спрат да си плащат вноските по креитите и чак тогава да си признаят, а на цялата тази "розова" картинка искаха да вдигат пенсионната възраст! За да могат още хора да се окажат в графата безработни? Дано поне от тази безумна идея са се отказали.
цитирай
2. анонимен - безработен
22.02.2010 15:24
положението е повече от отчайващо
лъжат ме вече 4 месеца.много съм бил квалифициран,сега нямало работа, и тем подобни
лошото е,че и в чужбина не никак розово положението

чудя се какво да правя
цитирай
3. анонимен - рестарт на икономиката не е като да кражба,
22.02.2010 15:54
къде са подготвените кадрри, бг съд...
а българите да продължават да вярват на пожарникари, борци и подобни ...
Сн С
цитирай
4. анонимен - споко
22.02.2010 17:49
И пожарникар не се става лесно :)
Положението на пазара на труда е сложно,казвам го като работодател.Чудя се колко по-малко хора да уволня,но при положение,че бизнеса ми е по-мил от работниците,малко по малко ги намалявам.Не виждам скоро оправяне.Лично мнение
цитирай
5. prodigal - Стига де, като баби на пейка сте :)
22.02.2010 19:23
В момента държавата плаща, скоро и работодателите ще наемат, а след 2 години пак ще е основен проблем липса на работна ръка. Гледайте заетите, а не безработицата, която ще се кротне около тези нива, апропо.

Ние сме с намаляващо население и изтичане на кадри зад граница, тоест ниска или прилична безработица не ни е достатъчно!
цитирай
6. bven - За каква безработица говорите?...
22.02.2010 20:41
За каква безработица говорите?Погледнете по улиците и шосетата какви коли хвърчат,вижте как се пазарува в супермаркетите за стотици левове,погледнете пълните заведения , декларираните доходи ,топ-класацията на милионерите в България и си спомнете изнесените милиарди извън границите ни-може би ще намерите отговор има ли безработица или така се замазват очите на този,който гледа,но не вижда?
цитирай
7. анонимен - честно
22.02.2010 21:33
Аз повод за опитимизъм не виждам на този етап.Може би ако имаме силен сезон на морето,но ако и там не са добре нещата,не виждам как ще се задвижи отново икономиката.
цитирай
8. анонимен - наблюдател
22.02.2010 21:41
И кое ще замести строителството,за да тръгне този механизъм отново.Аз не виждам нещо такова което да го замести.Строителството бе нещо,което ,ако в него е наред,спомага на цялата икономика да е наред.Мебели,стр.материали,обзавеждане,услуги,транспорт и т.н. Кое сега ще това,което ще ни извади отново на пистата.Защото аз не виждам такаво нещо.Това с какви коли и жени са някой не занчи нищо.Парите са изкарани от България.Червените пари.Тук има само някакви трохи.Така ги виждам нещата.Бих желал да ме поправите.И бих желал да не съм прав.
цитирай
9. анонимен - наистина сте като пенсионери
22.02.2010 21:51
вие вестници четете ли
има работа за целият китай,те взели да се вайкат,че нямало работа
всяка седмица супер много обяви излизат
не се оплаквайте,ами ходете да работите
мързели
цитирай
10. анонимен - Том
22.02.2010 23:31
Като на неикономист можете ли да обясните защо да не се притеснявам от тази статия.Мислите,че авторът и лъже или какво?
цитирай
11. анонимен - Ugg Boots Sale
23.02.2010 05:07
http://www.uggbootssale.org/
If you love shoes, and I´m sure you do, then you may have thought about getting some new shoes that are really stylish, modern and cool looking. Well, if that´s the case then you should waste no more time walking through your neighborhood because here you will find everything you are looking for. Just listen to my advice and take a few minutes of your life and pay a visit to www.uggbootssale.org. Here at this great site you will find everything you seek.
цитирай
12. анонимен - Ситуацията не ми се струва подхо...
23.02.2010 07:15
Ситуацията не ми се струва подходящо за бодряшки коментари.Може би само за работодателите е добре,но не и за наетите
цитирай
13. анонимен - да спасим Морето,защото там е хляба!!!
23.02.2010 11:40
нарочно го плюха така ожесточено!истината е ,че само то ни носи някакви приходи,работа и самочувствие!всички да отидем и да работим там!за търговците да се намалят наемите-чуватели в Приморско!от местните зависи да си спасят гъзовете за 2010!не бъдете алчни!
цитирай
14. анонимен - в Китен има много работа и наемите са по-добри от Приморск
23.02.2010 11:50
тук в Китен идват сериозни туристи,а в Приморско е за младежи с една хавлия,шорти и стойки...Танци,силна музика и евтин алкохол-простотия...и чакай оборот...Криза е свалете цените...
цитирай
15. borsi - Скоро тоя проблем ще удари и държ...
01.03.2010 04:58
Скоро тоя проблем ще удари и държавния сектор.
Няма как да има огромна безработица (много от нея е скрита), а чиновниците да са почти половината останали работещи и да изяждат всички данъци.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: wallstreet
Категория: Бизнес
Прочетен: 7717456
Постинги: 1820
Коментари: 9527
Гласове: 9412
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930