Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2010 16:23 - България предлага на Румъния още два моста над Дунав
Автор: wallstreet Категория: Новини   
Прочетен: 2073 Коментари: 3 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
България предлага на Румъния да се изградят още два моста над Дунав, които до свържат Оряхово с Бекет и Силистра с Калараш. Предложението за подписване на споразумението е от преди година, като в момента се чака решението на Румъния по въпроса, каза Валентин Радомирски, посланик на България в Румъния. Румънският премиер Емил Блок, който е на официално посещение в България по покана на министър - председателя Бойко Борисов, не посочи конкретна дата кога ще са готови с отговор на офертата. Блок обаче обеща, че вече ще виждаме двамата премиери много често в решаването на общи въпроси.

Удължаване на срока за строителството на моста над Дунав при Видин - Калафат с още една година до 1 януари 2012 г. За това молят в съвместна декларация Борисов и Блок до председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. Проектът се финансира със 70 млн. евро по предприсъединителната програма ИСПА. "Надяваме се Барозу да отчете, че сме нови правителства и нямаме никаква вина за забавянето на проакета. Амбициите ни са да не остане неусвоено евро", каза българският премиер. Блок посочи, че очаква да получим положителен отговор от Еврокомисията.

Според Борисов "този вид взаимодействие дава ясно политическо послание, че България и Румъния искат да направят район Видин - Калафат цветущ". Двамата премиери днес ще отидат на строителната площадка във Видин за да се запознаят на място с изграждането на моста от испанската компания FCC. Строителството на съоръжението закъснява с над 14 месеца, заяви неотдавна транспортният министър Александър Цветков. Не приемам оправдания, че то се бави, защото сме отказали концесия на испанската фирма, каза Борисов.

Сваляне на таксите за преминаване на леките коли през моста над Дунав при Русе - Гюргево са обсъдили още двамата премиери. С колко точно и от кога ще стане това факт, те не се ангажираха да посочат. Борисов само уточни, че в момента това е най-скъпата граница в Европа.

Изграждането на хидроенергийните комплекси "Силистра - Калъраш" и "Никопол – Търну Магуреле" са обсъдили още двамата премиери. Предложението за тях е от българска страна. Румънската е излязла с контраоферта за друг хидроенергиен възел. В момента текат преговори на ниво експерти между двете страни.

Изграждането на регионална енергийна борса и свързването на енергийните системи на двете страни са обсъдили още двамата премиери, каза Емил Блок. Той не се ангажира със становище за втората атомна централа при Белене. "Нека експертите да дадат становище и след това ще вземем политическото си решение", каза Блок.

Меморандуми за разбирателство, свързани с изпълнението на Програмата за трансгранично сътрудничество 2007 - 2013 г. на стойност 260 млн. евро и за установяване на функционален блок въздушно пространство между България и Румъния бяха подписани днес. От българска страна документите подписаха министрите на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев и на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков, а от румънска - министрите на регионалното развитие и туризма Елена Удреа и на транспорта Раду Берчану.

От Лили Границка

Източник:дневник.бг
България предлага на Румъния още два моста над Дунав


Тагове:   Румъния,   новини,   мост,


Гласувай:
1



1. анонимен - това шега ли е?
27.02.2010 12:51
Абе ние не можем един мост да направим а камо ли по вече.Аз предлагам да отбием дунава и да няма мостове с румъния.
цитирай
2. анонимен - коригирайте се...
27.02.2010 12:52
Като преписвате, не повтаряйте грешки от оригинала.
Наистина, името на румънския министър-председател е Емил Бок, не "Блок"! Spell-check side effects?
цитирай
3. анонимен - Хидроенергийните комплекси
27.02.2010 14:26
Няма по-щура и техникоикономически неизгодна идея от тази. Стара песен. Дори и Т.Живков се убеди, че това е неизгодно и спря строежа, въпреки, че беше започнал. Нека някой да ми посочи къде по света има воден обект, изграден с помощта на няколко стотици километри яз. стена. Защото защитните "диги",които трябва да се изградят покрай реката не са диги, а баш язовирни стени. И тези дни съобщиха, че вода извира от нивите след като се покачи Дунава. А какво ще стане, когато се дигне нивото с 20 м.? Но това не е важно! Важно е да има задание за проектиране, пари да падат. Милиончета. Които ние трябва да даваме залудо. Проф. Т. Христов
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: wallstreet
Категория: Бизнес
Прочетен: 7718740
Постинги: 1820
Коментари: 9527
Гласове: 9412
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930