Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.07.2010 17:07 - Гръцки евродепутат засипа Еврокомисията с критични въпроси за България
Автор: wallstreet Категория: Новини   
Прочетен: 8121 Коментари: 42 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Михаил Тремопулос, гръцки евродепутат от Групата на Зелените, е изпратил до Европейската комисия (ЕК) списък със запитвания относно България. Те са в седем области, в които според Тремопулос страната нарушава европейското законодателство.

Въпросите са изпратени през май и юни. Еврокомисията има още месец, за да отговори на евродепутата.

Три от запитванията на Тремопулос се отнасят до подозрения за незаконна държавна помощ за заменки на гори около връх Перелик, връх Ком и край устието на река Камчия.

"Чрез сделка за замяна на гори с договор No 278/04.06.2008 община Смолян е придобила 811.9 хектара държавни гори в района на връх Перелик. Районът е много важен за защитата на природата в България и беше свободен от строителна дейност досега", обяснява евродепутатът.

Той цитира неправителствената коалиция "За да остане природа в България", според която чрез замяната общината смята да участва в проект за ски и туризъм заедно с частни инвеститори. "Има голяма разлика между цената на заменената гора и пазарната цена. Чрез сделката българското правителство е предоставило незаконна държавна помощ на строителния консорциум в размер не по-малък от 100 милиона евро", пише евродепутатът. Той пита Еврокомисията как тя ще санкционира България, ако установи нарушение на европейското право.

Подобно е оплакването на евродепутата за замяната на гори край връх Ком. "Чрез договор за замяна на гори No 339/23.07.2008 инвеститори в ски курорта Берковски Балкан са придобили 22.1 хектара държавна гора, заменена за 22.8 хектара частна гора в други части на България". Това отново е нерегламентирана държавна помощ, смята Тремопулос, който цитира екоорганизации, изчислили незаконната помощ на не по-малко от 5.5 милиона евро. Eвродепутатът настоява за проверка и на тази сделка.

Поне 138 милиона евро нерегламентирана държавна помощ е предоставило правителството чрез заменки на гори край устието на река Камчия, алармира също Тремопулос. Заменките са извършени през 2007 г. в полза на частни инвеститори. "Какви мерки ще вземе Европейската комисия?" пита Тремопулос.

На горепосочените въпроси трябва да отговори еврокомисарят по конкуренцията Хоакин Алмуня.

Друг въпрос на Тремопулос касае замърсяването на въздуха в района на Стара Загора, което според евродепутата се дължи на военния полигон в Змейово.

"На 19 февруари 2010 г. контролната станция в село Остра могила близо до полигона Змейово отчете фосген (задушлив боен отровен газ) с концентрация 2.8 -2.9 микрограма на кубически метър, предполагайки, че на полигона се използват опасни вещества", пише евродепутатът на Еврокомисията.

Според него българските власти не са информирали местното население за източника от замърсяването и не са взели мерки да го спрат. Тремопулос пита Брюксел дали е наясно, че българските министерства на екологията и на отбраната не са запознали населението на Старозагорска област с източника на проблема. Той иска да знае още какво ще направи европейската институция, за да накара българските власти да спрат замърсяването от полигона.

Евродепутатът настоява да знае също какво прави Еврокомисията, за да предпази здравето на гражданите на Оризаре и Пловдив, което според него е застрашено от сметището в Цалапица. "В депото често гори огън, отделят се диоксини и други замърсители във въздуха. Депото е близо до река Марица и може да замърси водите на реки в Турция и Гърция", обяснява Тремопулос.

Той припомня протестите на местните граждани. "Въпреки това правителството на България смята да продължи да носи боклук от София в Цалапица", предупреждава той и настоява за информация кога сметището ще бъде затворено.

Третирането на опасните отпадъци от българските болници също е повод за запитване от страна на гръцкия евродепутат към Европейската комисия. Според него Военномедицинската академия и Александровска болница изгарят медицински отпадъци в стари пещи на територията на болниците.

"Според екоорганизации останалият токсичен прах се съхранява в торби в мазето на тези болници без оценка за въздействие върху околната среда и човешкото здраве", коментира той. "Комисията проверила ли е дали България прави нужното, за да унищожава медицинските отпадъци в болниците по начин, съответстващ на европейското законодателство", настоява да знае той.

Съдбата на кафявата мечка в България също тревожи гръцкия евродепутат. Той припомня, че на биогеографски семинар през 2008 г. Европейската комисия е установила редица несъответствия в България относно защитата на кафявите мечки в Рила.

"Комисията изиска България да запълни празнотите до септември 2009 г. Има ли оценка доколко районът за защита на кафявата мечка в Рила е адекватен? Кога ще публикувате резултатите? Отстранени ли са всички недостатъци и ако не - какво ще предприеме комисията, за да накара страната да спазва напълно Директивата за хабитатите", пита евродепутатът.

На тези въпроси трябва да отговори еврокомисарят по околната среда Янез Поточник.

От Ирина Новакова

източник:дневник.бг
Гръцки евродепутат засипа Еврокомисията с критични въпроси за България


Тагове:   България,   новини,


Гласувай:
11



Следващ постинг
Предишен постинг

1. raders - Много интересно. Значи дори гър...
01.07.2010 18:41
Много интересно. Значи дори гърците са се загрижили за нашия хал, а ние си я караме както си знаем. По циганската.
цитирай
2. анонимен - ЗА ГЪРЦИТЕ
01.07.2010 19:35
АБЕ , ЕС ДА НЕ ДАДЕ НА ГЪРЦИЯ ПАРИ /ЗАЕМ/ ЗА ХАРТИЯ ДА ПИШАТ ДО ЕС
цитирай
3. анонимен - Ха така. Нека, нека. Нека всеки м...
01.07.2010 20:02
Ха така. Нека, нека. Нека всеки месец някой грък или ако ще таджикистанец да поставя такива въпроси в европейския парламент. Май това е единственния начин.
цитирай
4. анонимен - Е ,И
01.07.2010 20:14
ЕЙ ТУК Е БУЛГАРИСТАН ВСИЧКО Е ВЪЗМОЖНО В СТРАНАТА НА АБСУРДИТЕ
цитирай
5. lambo - Къде си Атакоооооо ?!
01.07.2010 20:31
Дотам я докарахме, че чужди евродепутати да защитават природата в България и да се борят срещу кражбите на "нашите" Олигарси !!!

Къде си Атакооо, къде си Болене, къде си Митко ?!
цитирай
6. анонимен - amiiiiiiiiiiii
01.07.2010 21:03
ami ako prodajbata na 15 grycki ostrova za intenziven turizm sa6to naru6i ekologiata.njma li njkoi bg evrodeputat da se seti da pita/
цитирай
7. анонимен - атака
01.07.2010 21:23
Атака вече и за екологията не се обажда, какво остава за кражбите.
цитирай
8. анонимен - Критични въпроси
01.07.2010 21:49
И това доживяхме, гръцки евродепутат да задава въпроси и да настоява за отговори в Брюксел относно неспазването на еврозаконите в България в 7 области! Срам!
цитирай
9. анонимен - Еко...? К`во!?
01.07.2010 21:54
Май не сте наясно, че на никой "зеленясал" независимо от коя Народна Република е не му пука, нито кой се е облагодетелствал, нито къде и защо е замърсено. Такива ги боли само как да ви вкарат в "екологично чисти" пещери - ограничени от всичко - без промишленост, без селско стопанство, без туризъм, без наука.
Разберете, това са зелени комуняги!
цитирай
10. анонимен - Браво на Термопулос, след като г...
01.07.2010 23:17
Браво на Термопулос , след като гърците ще ни защитават в ЕС да си оттеглим депутатите от европарламента и без това само се пречкат.
Е няма да влязат малко евра от заплатите им но мисля , че ефекта от несвършените поразии ще е положителен.
цитирай
11. анонимен - АЛОООО!!!!
01.07.2010 23:49
Към всички участници във форума:

КАК МОЖЕ ДА ВЪЗХВАЛЯВАТЕ ГРЪЦКИЯ ЕВРОДЕПУТАТ, ЧЕ СЕ Е ЗАГРИЖИЛ ЗА БГ?!!!
ПО ВСИЧКИ ПОВДИГНАТИ ОТ НЕГО ВЪПРОСИ НАС НИ ЧАКАТ СОЛЕНИ ГЛОБИ!!!!!!
ПРОСТО ГЪРКЪТ ТОПИ БЪЛГАРИЯ!!! ДА ПОСТРАДАМЕ И НИЕ ОТ САНКЦИИ НА ЕС, НЕ САМО ГЪРЦИТЕ!
цитирай
12. анонимен - нека в ада да горят новите герб-комунисти и техните огъзени адвокати
02.07.2010 00:23
а гръцките евродепутати и да топятт герб-комунистите...ефектът е положителен за глупавите и страхливи робски настроени булгаристанчета-бананчета
цитирай
13. анонимен - Ключовото тук не е че е грък, а че е от ...
02.07.2010 00:24
Ключовото тук не е че е грък, а че е от зелените. Затова повдига тези въпроси, не за друго. И ги повдига най-вероятно след упорито настояване на някой от България, като страна в ЕС, която е най-близко до БГ, тъй като БГ няма "зелени" депутати
цитирай
14. анонимен - бананчета-булгаристанчета,робски душички в арпаджикови главички...
02.07.2010 00:27
свикнали друг да ги освобождава от тиранията,а га ги освободи-сърдят му се защо требе да се зафанат за печалба с труд и не сакат да забогатеят с труд...по им е добре да пият в кафене и да сакат на гръко да е зле
цитирай
15. анонимен - най-добре за арпаджиковите главички е отново шишман-бойков да падне под турско
02.07.2010 00:30
а русия никога да нсе ги освобождава,както кюрдите от турско и траките от римско...
цитирай
16. анонимен - И аз искам да сезирам европарлам...
02.07.2010 07:56
И аз искам да сезирам европарламента !Само в софия са раздадени стотици общински терени на определени хора да строят кооперации срещу смешни пари ! Това не е ли държавна помощ?! Къде са ни журналистите да поразпитат за какво става на въпрос?!
цитирай
17. анонимен - Оправиха тях си, сега ще оправят и ...
02.07.2010 08:11
Оправиха тях си,сега ще оправят и нас....Намирисва ми на платено....
цитирай
18. rat - Въпросите, които поставя гръкът са ...
02.07.2010 08:36
Въпросите, които поставя гръкът са изключително важни. Друг е въпросът кой от нашите депутати му ги е формулирал.
цитирай
19. анонимен - garcite da si gledat tehnite pro...
02.07.2010 09:07
garcite da si gledat tehnite problemi,bokluka na evropa zadava vaprosi.g-n borisov kakvo stana s parite koito ni daljat za tova 4e ni zatvoriha granicata???
цитирай
20. анонимен - Византийска грижа
02.07.2010 09:21
А питал ли е какво стана с компенсациите за затворената граница?
цитирай
21. анонимен - браво на Тремопулос
02.07.2010 09:53
Добре, че е този съвестен грък, да се погрижи за нас, че иначе сами няма да се сетим да се оплачем. Не че като се оплакахме имаше някаква полза де. Последва само официален отговор, че има нарушения на закона, но заменените земи не се върнаха на държавата. Уволниха някой хора, но не ги осъдиха или глобиха.
цитирай
22. анонимен - "На 19 февруари 2010 г. кон...
02.07.2010 10:21
"На 19 февруари 2010 г. контролната станция в село Остра могила близо до полигона Змейово отчете фосген (задушлив боен отровен газ) с концентрация 2.8 -2.9 микрограма на кубически метър, предполагайки, че на полигона се използват опасни вещества"
Ааа, фосген, какво толкова!Явно за подобни неща, трябва да се научава от ЧУЖДИТЕе власти, нищо, че се случва в НАШАТА държава!
цитирай
23. nefelin - браво
02.07.2010 10:29
браво на Термопомпос , да го вземем под крилото си да си стане наш депутат
цитирай
24. анонимен - Баце
02.07.2010 10:58
И тая работа, както всички останали е недоклатена! Че гъркът не се е загрижил за екологията ни е повече от ясно, но всяко питане от/пред трибуната на ЕК си има своите дивиденти. Друг е въпросът, дали засегнатите теми са нй-фрапантнтите или са подадени селективно. Самата Гърция също има достатъчно трески за дялане в областта на екологията! Допреди 2-3 години имаше мрежи преграждащи на гръцка територия Струма и Места и спиращи на 100 % миграцията на рибите и водните организми, но питаме и сме загрижени за популацията на кафявата мечка ... в България! Сигурно малцина си спомнят колко години гърците ни мотаха заради тунела за мечки под ГКПП Илинден. Да не говорим за ветрогенераторите на билото на Рупелска планина над Кулата, между Беласица и Славянка, или за подравянето и ерозията на няколко десетки дка българска гранична територия, засягани от колебанията на водното ниво в язовира на р.Арда край Милеа - Терапион, под нашия Ивайловград. Не че някой от българска страна много се е загрижил, но проблемът е известен от години и какво от това!
И други такива разни, ситни и дребни като камилчета, свързани с отколешната еднопосочна гръцко-българска дружба и изразяващи се в яростна защита интересите на едната страна и ходене с д-то напред, от другата. Но явно това статукво ни устройва... и ни харесва!
цитирай
25. анонимен - забравили сте, че" не трябва да вярвате на данайците, дори когато носят дарове"
02.07.2010 11:09
Бих искала господин евродепутата от Гърция да ми отговори но няколко въпроса:
1. Защо чак сега, 3 години след заменките повдига този въпрос пред ЕС?
2. Кой му е платил за това?
3. Като праволинее и почтен човек, счита ли, че е редно тези, които са осъществили заменките и тези, които са облагодетелствани да платят за това, вместо българските граждани?
4. Подкрепя ли стачките на гръцките фермери, блокирали за месеци България и какви мерки е предприел пред ЕК за защита на българските граждани от тях?
5. През изминалите години за какво и кога е сезирал ЕК с цел предотвратяване на ограбването на еврофондовете в Гърция и последиците от това там и в Европа?
6. Подкрепя ли продължаващите безредици и стачки в Гърция, довели до смъртта на невинни хора, включително бременна жена и апелирал ли е да ЕК за налагане на наказание спрямо Гърция за това?
Мога да продължа още и още, но не е необходимо, защото византийските номера "да плачем на чужд гроб" срещу хонорар са известни от векове.
цитирай
26. desozz - Стига бе!
02.07.2010 11:16
Тия комунистически номера край нямат.До оня ден плащаха на мижави немски и австрийски вестничета да маскарят България и Управляваши те я в момента.Сега решили и Византия да включат.Нормално .Така и византийците и нашите комуняги доволно потриват ръчички.
цитирай
27. анонимен - фанариот
02.07.2010 12:30
имах колега, който питаше къде са метлите да изчистим строежа, когато критиката беше защо сме на 4 ет. , а не на 8.някой на гърка му е дал неправилната информация за питане-не че там няма заменки!
бпонеже е световно -това е бягане по тъча!
цитирай
28. анонимен - да изпозваме гърците за свои цели
02.07.2010 12:35
Гръцките политици и без това са го закъсали, аз предлагам да ги подкупваме за да внасят в ЕК въпроси не само за околната среда ами и са съдебхи проблеми, незаконни строежи, медицинската реформа ...
цитирай
29. анонимен - Това е начинът
02.07.2010 12:39
Изпраща се сигнал до чужд евродепутат - и той - като не обвързан с "нашите мафиоти" (а само с неговите си) - "предава нататък"! Докато почнат да си "разменят" (НЕ) "влияние"!!!!
цитирай
30. анонимен - ЗЕЛЕНО ЗЕЛЕНО ЩОМ ВСИЧКИТЕ ПАРИ ........ /ZELEBO mai beshe na GR
02.07.2010 13:05
Ot profesionalna gledna tochka nqma 1 "zelen" da ne "pee" spored "zelenoto"
Primer
AEC Kozlodui - zeleni "Za zemqta" vkaraha ARD- Germany televiziq po "gorestiq" kanal s lodka da snimat vlizane v AEC za 200 $. Vsichkite sa pevci a nqkoi da pee bez pari moje bi samo v banqta.....
Tova e otbivane na vnimanieto samo
цитирай
31. rakurs - Те
02.07.2010 14:27
да си направят магистралите във въздуха ,за да минават жабите ,че са на изчезване!
цитирай
32. apostapostoloff - Цялата Мара втасала...
02.07.2010 16:36
Цялата гръцка Мара втасала, та седнал с нас да се занимава. Да му таковам онаковата византийска!
цитирай
33. анонимен - Благодаря ти чужди депутате !
02.07.2010 16:38
Благодаря ти чужди депутате !
цитирай
34. raders - Бих искала господин евродепутата ...
02.07.2010 18:01
анонимен написа:
Бих искала господин евродепутата от Гърция да ми отговори но няколко въпроса:
1. Защо чак сега, 3 години след заменките повдига този въпрос пред ЕС?
2. Кой му е платил за това?
3. Като праволинее и почтен човек, счита ли, че е редно тези, които са осъществили заменките и тези, които са облагодетелствани да платят за това, вместо българските граждани?
4. Подкрепя ли стачките на гръцките фермери, блокирали за месеци България и какви мерки е предприел пред ЕК за защита на българските граждани от тях?
5. През изминалите години за какво и кога е сезирал ЕК с цел предотвратяване на ограбването на еврофондовете в Гърция и последиците от това там и в Европа?
6. Подкрепя ли продължаващите безредици и стачки в Гърция, довели до смъртта на невинни хора, включително бременна жена и апелирал ли е да ЕК за налагане на наказание спрямо Гърция за това?
Мога да продължа още и още, но не е необходимо, защото византийските номера "да плачем на чужд гроб" срещу хонорар са известни от векове.


В какво го обвиняваш? Че е извадил кирливите ризи на мафията ли. Няма значение кой и какъв е и не ми са ясни мотивите му. Важното е, че е постъпил достойно. Да се видим какви сме си...
цитирай
35. анонимен - cMGkAVVV
21.06.2011 10:20
Got it! Thnkas a lot again for helping me out!
цитирай
36. анонимен - LPdXRiImV
21.06.2011 10:23
Wow, your post makes mine look feblee. More power to you!
цитирай
37. анонимен - pQcxemyIGAN
21.06.2011 12:01
gyhRXQ <a href="http://ooejoqatkelq.com/">ooejoqatkelq</a>
цитирай
38. анонимен - UCURpmlgqupnMP
21.06.2011 12:25
SmKZm9 <a href="http://kiwezojoqagq.com/">kiwezojoqagq</a>
цитирай
39. анонимен - buPmYanpVeilqbdfNeO
22.06.2011 16:57
MFYtuP , [url=http://dbavbpjmxdcx.com/]dbavbpjmxdcx[/url], [link=http://iihunjdqptwa.com/]iihunjdqptwa[/link], http://bmwwvfzvahur.com/
цитирай
40. анонимен - tKTxHQdLLiODR
22.06.2011 17:55
WzokfD , [url=http://hbpegrjtrtft.com/]hbpegrjtrtft[/url], [link=http://pzfsfqsvaxdd.com/]pzfsfqsvaxdd[/link], http://rhzdmmlxaueg.com/
цитирай
41. анонимен - mGQNEanjhfcFOIZv
23.06.2011 14:07
jMgyML <a href="http://tdruezxlllie.com/">tdruezxlllie</a>
цитирай
42. анонимен - NznVzdNg
24.06.2011 19:58
diXVf8 , [url=http://kprdwhernucg.com/]kprdwhernucg[/url], [link=http://wqbkzzybwyko.com/]wqbkzzybwyko[/link], http://esyrmgvxwfjv.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: wallstreet
Категория: Бизнес
Прочетен: 7717684
Постинги: 1820
Коментари: 9527
Гласове: 9412
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930